TRUCKS

Jonas Nordquist
2022-11-18
5.5 min
Икономия на гориво
Author
Jonas Nordquist
Director Transport Industry Intelligence

Пет съвета за пестене и подобряване на икономията на гориво на камиона

Дори в добри времена минимизирането на разхода на гориво на камиона е от съществено значение за рентабилен бизнес. Но когато се борите с инфлация, високи цени на енергията и криза на разходите за живот, тогава нито една икономия не е твърде малка. Добрата новина е, че има много неща, които можете да направите веднага, за да подобрите горивната ефективност на вашия автомобил.

 

1. Осигурете на автомобила си редовна поддръжка и обслужване

  • Редовно обслужване и поддръжка: сервизните техници могат да ви помогнат да идентифицирате проблеми, причиняващи ненужно висок разход на гориво, като спирачно съпротивление и блокирани спирачки, запушени въздушни филтри, течове на налягане и на гориво.
  • Качество на горивото и маслото: винаги използвайте правилното гориво и масло, както е указано от производителя. Смазочните масла служат за намаляване на триенето, но характеристиките им ще се влошат с течение на времето, така че пропускането на планирано обслужване може да означава ненужни загуби на енергия. Като се придържате към сервизните интервали за смяна на маслото, вие гарантирате, че двигателят работи с минимални загуби на енергия. 
  • Актуализации на автомобила: софтуерът е все по-важен за подобряване на производителността и горивната ефективност на камионите и техните двигатели и производителите непрекъснато правят актуализации и подобрения. Струва си да се свържете с местния сервиз, за да видите какви надстройки на софтуера са налични за вашия камион.

       
Научете повече за това как добрата поддръжка на автомобила може да ви спести гориво.


2. Изберете правилните гуми и се уверете, че колелата ви са подравнени правилно

  • Правилните гуми: използвайте етикетите и класификациите на гуми, за да намерите гуми с ниско съпротивление при търкаляне, тъй като това може да окаже значително влияние върху разхода на гориво. Например най-новите гуми от клас А имат подобрен протектор, както и каучук и съединения на странични стени, които осигуряват по-ниско съпротивление при търкаляне и триене. Смята се, че гумите от клас C и D могат да помогнат за намаляване на разходите чрез по-дълъг експлоатационен живот, но често икономиите на гориво от гуми от клас A ще надхвърлят разходите за съкратени интервали за смяна на гуми, особено за камиони, които пътуват на дълги разстояния.
  • Налягане в гумите: недостатъчно напомпаните гуми ще увеличат съпротивлението при търкаляне, което съответно ще доведе до по-висок разход на гориво. Това също ще допринесе за увеличаване на износването на гумите.
  • Геометрия на колелата: когато предният и задният мост не са подравнени добре, това създава значително по-високо съпротивление при търкаляне, което не само увеличава разхода на гориво, но и износването на гумите. При стандартен влекач това може да увеличи разхода на гориво с до три процента – дори повече, ако ремаркето също не е подравнено добре. Ако всички мостове на ремаркето не са сходими, това може да увеличи разхода на гориво с до 15%. Сходимостта на колелата може да бъде проверена и коригирана от сервизен техник по време на следващото ви планирано обслужване.

 

         Научете повече за това как съпротивлението при търкаляне влияе върху разхода на гориво.

3. Уверете се, че аеродинамиката на вашия автомобил е оптимална

  • Добавете спойлер на покрива и дефлектори: при високи скорости спойлерът на покрива може да намали разхода на гориво с до пет процента. Въпреки това, ако сте наистина сериозни по отношение на максимизирането на аеродинамичните характеристики, също така е важно да се уверите, че спойлерът на покрива е правилно регулиран. Изследване на Volvo Trucks показа, че когато покривен дефлектор е монтиран с 5 cm по-ниско или 10 cm по-високо, потенциалните икономии се намаляват с до един процент. По тази причина е силно препоръчително спойлерът на покрива да бъде монтиран от сервиза.
  • Добавете странични обтекатели: ако вече не са монтирани, те могат да спестят до три процента гориво.
  • Отстранете ненужните външни аксесоари: Въпреки че външните аксесоари, като допълнителни светлини, предни решетки (булбари), горни решетки и въздушни клаксони, могат да бъдат важни за вашите дейности, имайте предвид, че те влияят на въздушния поток и разхода на гориво, така че си струва да прецените дали всеки от тях наистина е необходим.

         
Научете повече за това как аеродинамиката и аксесоарите за камиони влияят върху разхода на гориво.


4. Прилагайте повече стратегия при планирането на маршрута и графика

  • Оптимални маршрути: в зависимост от теглото на автомобила по-дълъг, равен маршрут може да изисква по-малко гориво от по-къс, хълмист маршрут. Също така може да бъде полезно да избягвате натоварения трафик и лошите пътища, тъй като тези фактори също могат да увеличат разхода на гориво.
  • Използвайте дигитални инструменти и системи за управление на автопарка: те могат да помогнат при планирането на графика и маршрута за цели автопаркове, за да се гарантира, че камионите не губят гориво ненужно.

         
Научете повече за това как система за управление на автопарка може да помогне за пестене на гориво.

5. Вдъхновете и мотивирайте водачите си да шофират по-ефективно

  • Обучение на водачи: добрите техники на шофиране, като например адаптиране на скоростта, предвиждане, избор на предавка и използване на круиз контрол, могат значително да подобрят разхода на гориво на камиона. Програмите за обучение на водачи могат да помогнат на отделните водачи да усъвършенстват техниката си.
  • Дигитални инструменти: системите за управление на автопарка и други дигитални инструменти могат да помогнат за проследяване на разхода на гориво в автопарка и да идентифицират области, в които той може да бъде подобрен. 
  • Награди и стимули: включете целия екип в пестенето на гориво, като насърчавате и награждавате икономичното шофиране чрез вътрешни състезания и групови цели.

Научете повече за икономията на гориво

Ето как технологията може да помогне за развитието на водачите и горивната ефективност и как най-добре да се реализират инициативи за насърчаване на икономичното шофиране в целия автопарк. В допълнение към всичко гореизброено има и много неща, които можете да направите, когато специфицирате новия си камион, за да постигнете по-нисък разход на гориво. Научете повече за подобряването на горивната ефективност на камиона тук.

Свързани статии

Latest Press Release

Latest Press Release