TRUCKS

Помощ при нужда

Системи от Volvo за подпомагане на водача

Неизменна част от безопасността на товарния автомобил е да ви окаже правилната подкрепа зад волана. Със системите на Volvo Trucks за подпомагане на водача вие, вашият товарен автомобил и другите участници в движението получавате най-добрата досега подкрепа и защита. При проектирането на системи за подпомагане на водача, нашата цел е да ги направим лесни за използване и да ви бъдат наистина полезни. Много от нашите системи за подпомагане на водача взаимодействат помежду си, за да подобрят още повече безопасността.

Подпомагане за избягване на страничен сблъсък

Тази система използва радарна технология за откриване на уязвими участници в движението и други превозни средства отстрани на вашия товарен автомобил. Целта е да се предотвратят инциденти при завиване и смяна на лентата. Нашата система покрива и двете страни на товарния автомобил дори ако законовите изисквания изискват покритие само от страната на пътника. Водачът получава предупреждение, ако в наблюдаваната зона бъде открит обект. Ако товарният автомобил е оборудван с Lane Keeping Assist, ще има и насочване на управлението.

Предупреждение за сблъсък отпред с аварийно спиране

Намалете до минимум риска от сблъсък с движещите се отпред превозни средства. Предупреждението за сблъсък отпред с аварийно спиране ви предупреждава, когато разстоянието до движещото се отпред превозно средство намалее и системата открие определен риск от сблъсък. Ако не предприемете незабавни действия и системата прецени, че рискът от сблъсък е неизбежен, спирачките на автомобила се задействат, за да спрат вашия товарен автомобил.

Lane Keeping Assist

Насладете се на поддръжката за стабилно движение на товарния автомобил в лентата. Lane Keeping Assist използва предната камера, за да следи маркировката на пътната лента. Ако товарният автомобил се отклони от лентата, системата ви предупреждава и осигурява помощ при управлението, за да насочи камиона централно в лентата. Системата е активна при скорост над 55 km/h и има за цел да ви помогне да избегнете автопроизшествия, когато товарният автомобил се отклонява от лентата си, предимно на магистрали.

Ъглова камера от страната на пътника

Открийте скритите ъгли и получете отлична видимост на местата от страната на пътника и пред товарния автомобил. Ъгловата камера от страната на пътника е разположена в основата на страничното огледало на пътника. То се задейства автоматично от индикатора за завиване и изгледът от камерата се прожектира на допълнителния ви дисплей. Това е идеалното подпомагане при движение по оживени улици, натоварени магистрали и строителни обекти.

Усъвършенствана спирачна функция за подобряване на стабилността на композицията

Когато се спускате по хлъзгав път с много завои, усъвършенстваната спирачна функция за подобряване на стабилността на композицията може да ви помогне за предотвратяване на усукване на ремаркето. Тя действа чрез прилагане на спирачни импулси на ремаркето, което води до „разтягане“ на автомобилната композиция. Можете да активирате усъвършенстваната спирачна функция за подобряване на стабилността на композицията при скорост до 40 км/ч. Тя се предлага както за шаси кабини, така и за влекачи.

Круиз контрол за спускане по наклон

Вашите трасета са хълмисти и искате да избегнете прегряване на спирачките на колелата при спускане е по наклон? Круиз контролът за спускане по наклон ви помага да ограничите скоростта на автомобила под зададената. Използва спомагателната спирачка заедно с оптимизиран избор на предавка, а спирачките на колелата се използват само когато наистина е необходимо. При необходимост все още можете да използвате педала на спирачката, за да намалите допълнително скоростта, без да деактивирате круиз контрола за спускане по наклон. 

Електронен контрол на стабилността

Електронният контрол на стабилността (ESС) намалява ефективно риска от странично занасяне и преобръщане. Когато системата разпознае критична ситуация, тя се включва незабавно, като намалява мощността на двигателя и задейства поотделно спирачките на всяко колело. Системата спира и колелата на ремаркето, като по този начин осигурява стабилност на цялата композиция.

Поддръжка на бдителността на водача

Ако се уморите или сте невнимателни зад волана, рискът от инциденти се повишава. Поддръжка на бдителността на водача има за цел да предотврати това, като следи поведението при шофиране и позицията на камиона по отношение на платното и ръбовете на пътя. Ако системата разпознае признаци на сънливост или невнимание при шофиране, ще бъдете предупредени със звуков сигнал и съобщение, което ви приканва да направите почивка. Функцията работи при скорост над 65 km/h.

Предупреждение за дистанция

Когато шофирате със скорост над 60 km/h и не използвате адаптивен круиз контрол, се активира предупреждението за дистанция. Ако шофирате прекалено близо до автомобила отпред, на предното стъкло се показва визуално предупреждение. Предупреждението за дистанция ви дава възможност да намалите скоростта и да поддържате дистанция до автомобила отпред.

Светлини при аварийно спиране

Ударите отзад могат да причинят значителни щети и да бъдат животозастрашаващи. Ако натиснете рязко спирачките, функцията за аварийни спирачни светлини кара спирачните светлини да започнат да примигват бързо, за да предупредят автомобилите зад вас.

Система за поддръжка на движението в пътна лента

Останете в лентата си. Lane Keeping Support ви предупреждава в случай на непреднамерено напускане на лентата, което може да доведе до автопроизшествия. Системата използва камера, разположена на предното стъкло, и ви предупреждава със звук, ако предното колело на товарния автомобил пресече видимата маркировка на лентата. Системата работи при скорост над 60 km/h и повече.

Имате въпрос?

Вашият местен дилър на Volvo Trucks ще ви каже отговора. Отбийте се при тях, обадете им се по телефона или ги помолете да дойдат да ви видят.