TRUCKS

Системи за подпомагане на водача

Пътната обстановка може да бъде интензивно взаимодействие между водачите и другите участници в движението. В камион Volvo водачът има достъп редица поддържащи системи, които помагат за избягване на произшествия. Прочетете повече по-долу или се консултирайте с дилър, ако имате въпроси.

Сигурност за водачите и другите участници в движението

Нашите системи са проектирани да подпомагат водачите да подобрят безопасността в широк спектър от ситуации. Независимо дали се движите с висока скорост по магистралата, шофирате бавно в градския трафик или сте спрели заедно с други участници в движението в непосредствена близост.

  Камион и водач във форма

  Един внимателен водач и камион в добра форма са добро начало за безопасно шофиране. Системата за наблюдение на налягането в гумите следи налягането във всяка гума на автомобилната комбинация и предупреждава за ниско въздушно налягане, бързо изтичане или висока температура. Това осигурява подобрена защита срещу инциденти, причинени от спукани гуми. Системата за поддръжка на бдителността на водача открива признаци на сънливо или невнимателно шофиране. Ако бъдат открити такива, водачът се предупреждава и се съветва да си вземе почивка. Всичко в името на безопасността.

  По-добра видимост за всички

  Пряката видимост на водача е ценен актив за безопасно шофиране. Адаптивните дълги светлини са проектирани да откриват други превозни средства пред камиона, като позволяват шофиране в тъмни условия с включени дълги светлини, когато иначе би било неподходящо. Функцията променя динамично светлинния сноп, за да осигури оптимизирано осветяване, без да безпокои водачите на други превозни средства, което подобрява безопасността както за водача на камиона, така и за другите участници в движението.

  Осигуряване на границата на безопасност

  При висока скорост разстоянието е равно на границите на безопасност. Предупреждението за сблъсък с аварийна спирачка е проектирано да открива превозни средства отпред, както и пешеходци и велосипедисти, приближаващи се отстрани или движещи се в същата посока като камиона, и да предупреждава водача, ако има известен риск от сблъсък. Ако водачът не предприеме действия и рискът остане, камионът спира автоматично, за да избегне сблъсък. Адаптивният круиз контрол адаптира скоростта, за да поддържа безопасна дистанция до автомобила отпред, като автоматично ускорява и спира. Работи по целия път от круизно движение с пълна скорост до пълно спиране – и след това автоматично стартира отново, когато движението продължи. Добавяне на комфорт и безопасност към шофирането по магистрала.

  Управление на теглото на ремаркето

  Спускането по наклон с ремарке по хлъзгав път може да доведе до избутване на камиона от ремаркето и предизвикване на ефект на усукване, което увеличава риска от произшествие. Усъвършенстваната спирачна функция за подобряване на стабилността на композицията може да помогне за предотвратяването на това чрез прилагане на спирачни импулси към ремаркето, което разтяга автомобилната комбинация, за да подобри безопасността на пътя.

  Вижте какво е скрито

  Пешеходците и велосипедистите могат да се доближат до камионите в градска среда и може да е трудно за водачите да видят какво се случва наблизо. Ъгловата камера от страната на пътника разкрива скритите ъгли и осигурява отлична видимост на зоните от страната на пътника. Тя се задейства автоматично от индикатора за завиване и изгледът от камерата се прожектира на допълнителния дисплей.

  Уверено движение на заден ход

  Задната камера предлага отлично зрително поле зад камиона и помага на водача да получи повече контрол над околността. Тя се активира автоматично при включване на задна предавка и изгледът от камерата се показва на допълнителния дисплей. Лекотата на използване прави движението на заден ход по-удобно.

  Ясна видимост напред

  Асистентът за малък диапазон отпред използва предния радар, за да разпознава и предупреждава водача за участници в движението в рисковата зона пред камиона, когато е спрял или се движи със скорост до 10 km/h. Ако системата засече участник в движението в рисковата зона пред камиона, водачът ще бъде информиран. Ако рискът от сблъсък се увеличи, ще има и звуково предупреждение.

  Застраховка за безопасност

  Завиването или смяната на лентата могат да бъдат рисковани. Системата за подпомагане за избягване на страничен сблъсък използва радарни сензори отстрани на камиона, за да засича пешеходци, велосипедисти и други превозни средства. Законите изискват покритие само от страната на пътника, но нашата система обхваща двете страни за още по-добра безопасност на пътя. Водачът бива информиран чрез светлинен сигнал в страничното огледало, когато участник в движението бъде разпознат отстрани в наблюдаваната зона. Ако водачът задейства мигача, системата предупреждава с мигаща светлина и звук. Ако товарният автомобил е оборудван със система Volvo Dynamic Steering с Lane Keeping Assist, ще има и активно насочване на управлението.

  Внимателно с вратите

  Пешеходците и велосипедистите могат да се появят от нищото и могат да бъдат трудни за разпознаване, когато са в непосредствена близост до камиона. Предупреждението за отваряне на врата използва радарни сензори за сканиране на двете страни на камиона за разпознаване и предупреждение на водача и пътника за други участници в движението в рисковите зони при отваряне на някоя от вратите на кабината. Системата предупреждава до две минути след изключване на запалването.

  Лесно спиране и тръгване

  Безопасното шофиране с чести стартирания и спирания може да бъде предизвикателство. Автоматичното задържане е предназначено да направи спирането и потеглянето по-удобно и по-безопасно. То автоматично задейства спирачките за задържане на камиона на място, докато водачът натисне педала на газта. Работи както на преден, така и на заден ход – нагоре, надолу и върху равни повърхности.

  Овладяване на ситуацията

  Доброто сцепление е необходимо, за да се избегне поднасяне и да се шофира безопасно. Системата Active Grip Control е проектирана да контролира въртенето на колелата и да подобрява безопасността и комфорта. Ако системата засече признаци на поднасяне, тя се активира незабавно, за да помогне на водача да остане на пътя, като подобрява управлението, ефективността на спирачките и стабилността.

  Тих, но забележим

  Нашите електрически камиони са почти безшумни. Това е положително за работната среда на водача, както и за градската среда, но също така прави електрическите камиони по-трудни за забелязване. Системата за звуково предупреждение на автомобила генерира звуци, достатъчно осезаеми, за да предизвикат вниманието на хората в близост до камиона, но все пак приятни за водача и другите участници в движението. Проектирана да подобри безопасността на пешеходците и велосипедистите без прекомерен шум.

Общ преглед

Характеристики

 

Повече информация

FH16

FH

FM

FMX

FL

FE

Система за наблюдение на налягането в гумите

 

 

 

 

Изтегляне на информационни листове >

Поддръжка на бдителността на водача

Адаптивни дълги светлини

 

 

 

 

Интелигентен асистент за скорост

Предупреждение за сблъсък с аварийна спирачка

Адаптивен круиз контрол

Асистент за малък диапазон отпред

Подпомагане за избягване на страничен сблъсък

Предупреждение за отваряне на врата

 

 

Автоматично задържане

 

 

Volvo Dynamic Steering с Lane Keeping Assist

 

 

 

Електронен контрол на стабилността

 

Volvo Dynamic Steering с подпомагане на стабилността

 

 

 

Круиз контрол за спускане по наклон

 

 

 

Усъвършенствана спирачна функция за подобряване на стабилността на композицията

 

 

 

Ъглова камера от страната на пътника

 

Задна камера

 

Active Grip Control

 

 

 

 

Система за звуково предупреждение на автомобила*

 

 

 

*Само за електрически камиони

       

ПОПИТАЙТЕ ВАШИЯ МЕСТЕН ЕКСПЕРТ

Вашият местен дилър на Volvo Trucks може да ви покаже нашите системи за
поддръжка на водача и да отговори на вашите въпроси.