TRUCKS

Как да подобрим горивната ефективност на камиона

Не е тайна, че горивото е най-големият разход на всяка транспортна компания. За много оператори той представлява поне 1/3 от общите им разходи. Но как да подобрите икономията на гориво? Най-важното е да се знаят кои са основните фактори и как въздействат. Тази страница обхваща темите, върху които да помислите, ако искате да намалите разходите си за гориво – от спецификация на камиона и поддръжка до ефективност на водача и управление на автопарка.

Какво влияе най-много върху разхода на гориво?

Самият камион

За да постигне възможно най-добра икономия на гориво, камионът трябва да бъде специфициран правилно. Тук има три основни аспекта, които да обмислите: силовото предаване, аеродинамиката и съпротивлението при търкаляне.

Освен спецификацията можете да подобрите горивната ефективност и с подходящите услуги за камиони за поддръжка и управление на вашия автопарк.

Ефективност на водача

Знаете ли, че най-добрите водачи обикновено постигат с 5 – 10% по-нисък разход на гориво от средностатистическия водач? И разликата може да бъде дори по-голяма – до 20%.

Използването на круиз контрол, шофирането с правилната скорост и правилното спиране са някои от начините, чрез които ефективността на водача може да повлияе на печалбите ви.

5 ключови въпроса за подобряване на разхода на гориво, емисиите и разходите за автопарк

Представяне на най-значимите фактори, влияещи върху икономията на гориво.

1. Как да оптимизирате силовото предаване?

Силовото предаване е един от най-значимите фактори за икономията на гориво на камиона. Неговото специфициране определя твърдо голяма част от разхода на гориво на вашия камион – така че е изключително важно да го извършите правилно. Макар че всеки компонент на силовото предаване е важен – от задния мост до маслото в трансмисията – трите компонента с най-голямо въздействие са двигателят, скоростната кутия и круиз контролът.

Съвременните технологични постижения извеждат всеки от тези компоненти до нови висоти на ефективност. Турбокомпаунд двигателите (като D13TC) предават много мощност и осигуряват по-добра икономия на гориво от eSCR и също така значително намаляват използването на AdBlue. Автоматизирана скоростна кутия като I-Shift използва данни от шофирането в реално време, за да направи всяка смяна изключително прецизна. А въвеждането на прогнозиращ круиз контрол (I-See) означава, че водачите могат да свалят крака си от педала на газта дори по хълмист терен – и да пестят още повече гориво.

Основните 3 фактора на силовото предаване

Разгледайте тези решения за оптимално силово предаване.

2. Как да подобрите аеродинамичните характеристики?

Аеродинамиката е друг фактор на спецификацията с голямо влияние върху разхода на гориво на камиона. Характеристиките могат да бъдат повлияни от всичко – от външни аксесоари до огледала и предни спойлери, но най-важните са:

  • Дизайн на кабината
  • Спойлер на покрива и странични дефлектори на кабината
  • Спойлери на шасито и разширители на калниците
  •  Ремарке

Как да подобрите аеродинамичните характеристики на камиона? Що се отнася до кабините, важни са височината, ъгълът на покрива и дизайнът. А какво да кажем за спойлера на покрива, страничните дефлектори на кабината, спойлерите на шасито и разширителите за калници? Всички те подобряват икономията на гориво, но се уверете, че спойлерът на покрива е фабрично монтиран от самото начало – монтирането му дори на 5 cm по-ниско или 10 cm по-високо от необходимото може да повлияе на потенциалната икономия на гориво. А относно ремаркета: поддържането им в отлично състояние и реглажът на ходовата част са от ключово значение. Можете да поддържате целия си автомобил в един сервиз с нашето обслужване на ремаркета.

 Обслужване на ремаркета

3. Как да минимизирате съпротивлението при търкаляне?

Съпротивлението при търкаляне е третият най-значим фактор на спецификацията, който оказва влияние върху горивото. То се определя основно от:

  • Гуми
  • Реглаж на ходовата част

За да сведете до минимум съпротивлението при търкаляне, използвайте гуми, оптимизирани за гориво, вместо „универсални“ гуми. И не шофирайте с недостатъчно напомпани гуми или мостове с неправилен реглаж. Неправилният реглаж води до нестабилност при управлението и кара камиона да заема повече място на пътя, тъй като колелата не се движат по една и съща траектория. Това увеличава въздушното съпротивление, което влошава икономията на гориво.

4. Как поддръжката на камиона, услугите за управление на автопарка и свързаността намаляват разходите за гориво?

Подходящите услуги могат да улеснят проследяването и подобряването на разхода на гориво, както и да поддържат вашия автопарк в отлично състояние.

5. Как ефективността на водача влияе върху разхода на гориво? 

Инвестирането във вашите водачи е също толкова важно, колкото инвестирането в камиони. Защо? Защото квалифицираните и мотивирани водачи са доказано по-продуктивни и шофират по-ефективно и безопасно. Когато става въпрос за пестене на гориво, най-важното нещо, което водачът може да направи, е да развие добри навици по отношение на:

  •  Круизна скорост
  • Круиз контрол
  • Използване на спирачки

Други фактори включват шофиране с предвиждане, работа на празен ход и шофиране в градски условия.

Най-сигурният начин да повишите ефективността на водача – и печалбите си – е да се възползвате от нашите курсове за обучение на водачи. Освен икономията на гориво те могат също да подобрят производителността, да повишат знанията за отрасъла на вашите водачи, да подобрят безопасността и да ви помогнат да привлечете и задържите най-добрите водачи.

Професионално развитие на водачите

Алтернативни горива

Колко лесно е да преминете към електрически камиони?

Намалете екологичния си отпечатък

Свързани новини и истории

Latest Press Release

Latest Press Release

Свържете се със своя дилър

От намирането на правилната част до ремонта или обслужването на вашия товарен автомобил – вашият местен дилър на Volvo Trucks е тук, за да ви помогне. Обадете ни се – или по-добре ни посетете.