TRUCKS

Продукти и услуги

 

Какво отличава акумулаторния електрически камион от останалите модели в гамата? Докъде могат да стигнат и в кои сектори се представят най-добре? В този раздел с въпроси и отговори разглеждаме темата какво прави електрическите камиони – и услугите, които ги поддържат – уникални.

 

Електромобилността се отнася до превозни средства – включително леки коли, автобуси, влакове и камиони – които се захранват изцяло или частично с електричество, имат средства за съхранение на енергия на борда и обикновено се захранват с електричество през мрежата. Основният тип тежкотоварен камион с електрическо задвижване е BEV (акумулаторен електрически автомобил), но има и електрически автомобили, захранвани с водород, наречени електрически автомобили с горивни клетки (FCEV). Електромобилността включва също така инфраструктурата за зареждане и услугите за поддръжка за планиране на електрически пробег и маршрут и други функции.

Акумулаторното електрическо превозно средство (BEV) използва енергия, съхранявана в акумулатори, заредени с електричество от мрежата. Електрическият автомобил, използващ технология с горивни клетки (FCEV), се захранва с водород, който се преобразува в електричество по време на движение. Камионите с горивни клетки са електрически като акумулаторните електрически камиони с тази разлика, че по-голямата част от енергията в FCEV се съхранява като водород, с известна помощ от акумулатори. Volvo Trucks работи и с двете технологии. Докато акумулаторните електрически камиони могат да бъдат закупени днес, електрическите камиони с горивни клетки ще бъдат налични за търговска употреба през втората половина на това десетилетие.

Вярваме, че до 2030 г. повече от 50% от всички продадени нови камиони Volvo ще бъдат електрически, използващи или акумулатори, или технология с горивни клетки.

В момента Volvo предлага най-широката продуктова гама в индустрията с осем модела в серийно производство, обслужващи много голямо разнообразие от превози във и между градовете. Наличните модели са Volvo FH Aero, Volvo FH, Volvo FM, Volvo FM Low Entry, Volvo FMX, Volvo FE, Volvo FL и Volvo VNR (предлаганата гама зависи от пазара: Volvo VNR се предлага в Северна Америка). През 2023 г. стартира серийно производство на нова гама от шаси кабини, за да допълни съществуващата гама. 

Електрическите камиони на Volvo отговарят на същите високи стандарти за безопасност при катастрофа като другите ни камиони и предлагат същите системи за безопасност като дизеловите модели. Освен това са добавени специфични сценарии на катастрофи за електрическите камиони, за да се провери издръжливостта на акумулатора и други електрически компоненти. Също така положихме всички усилия да проектираме 600-волтовата електрическа система в камиона така, че да бъде безопасна, когато камионът се използва и по време на обслужване.

Нивото на енергия на акумулатора може да се следи на арматурното табло и дистанционно по всяко време. Ако се доближи до нула, водачът се уведомява и наличната мощност се намалява, което ще повлияе на управляемостта. 

Интервалите за поддръжка са приблизително еднакви, но обслужването е различно от това на традиционното задвижване. Консумацията на резервни части зависи от транспортното приложение, региона, в който се движи камионът, и много други фактори. Камионите са свързани и могат да докладват за състоянието на различни компоненти, което означава, че може да се организира обслужване и поддръжка, за да се увеличи максималният им пробег.

Всички търговци, които продават електрически камиони, са готови да поемат пълната отговорност за техническите системи и функции на камионите. Много от сервизите вече имат богат опит в обслужването на електрически автобуси.

Кривата на работните характеристики на електрическите камиони е различна от тази на камионите с двигатели с вътрешно горене. Например мощността се включва веднага щом поставите крака си на педала на газта. Фактът, че електрическите камиони използват по-малко предавки, също допринася за различно изживяване при шофиране.

Електрическите камиони произвеждат по-малко вибрации и издават по-малко шум, което води до комфортно и спокойно шофиране.

Свържете се с местния дилър на Volvo и заявете интереса си.

Стартирахме серийно производство на напълно електрически камиони за клиенти през 2019 г., но започнахме да продаваме хибридни камиони, които работят с комбинация от електричество и други горива доста преди това. Други подразделения на Volvo Group, по-специално Volvo Buses, имат богат опит с електрическите автомобили. Volvo достави първия изцяло електрически автобус през 2016 г. и досега е доставила повече от 5000 електрически автобуса по целия свят.

Нашите електрически камиони споделят платформа с другите ни задвижвания и отговарят на същите високи стандарти за качество. Висококвалифицираният персонал на Volvo ще помогне на клиентите да конфигурират своите камиони, за да отговарят на техните специфични изисквания и ще осигури експертна поддръжка, докато камионът е в експлоатация. Акумулаторите и цялостното състояние на камионите се следят постоянно, за да може всички мерки, които трябва да бъдат взети при следващото посещение в сервиза, да бъдат идентифицирани своевременно. За осигуряване на висока ежедневна производителност на акумулаторите е налична технологична услуга, наречена „Готовност за стартиране“. Тя подготвя камиона за продуктивен работен ден въз основа на външните температури. Когато е необходимо, предварително загрява акумулаторите или, ако работи в много топло време, ги охлажда. Оптималната температура за акумулаторите е около +25°C.

Всички наши съществуващи решения за плащане ще бъдат налични за нашите електрически автомобили: плащане в брой, лизинг и наем. Те ще бъдат адаптирани към нуждите на всеки отделен клиент.

Да, серийното производство започна през 2019 г. и се извършват доставки до клиенти по целия свят. 

Моля, свържете се с местния представител на Volvo Trucks за повече информация.

Да, ще продължим да предлагаме гама от различни задвижвания и най-подходящото решение за всеки отделен клиент и географско местоположение. Ще доставяме комбинация от все по-икономични камиони с двигатели с вътрешно горене, камиони, задвижвани с газ, и електрически камиони.

Предлагаме нашите електрически камиони с договори Gold Service, което означава, че разходите за поддръжка ще бъдат включени в общата цена на собственост. Ще се уверим, че общата цена на собственост е конкурентна.

Това зависи от приложението и спецификацията на автомобила. Акумулаторите добавят допълнително тегло и за да се компенсира това, ЕС разрешава допълнително БТК до 2 тона. Решението и изпълнението зависи от всяка отделна страна.

Имате въпрос?

Вашият местен дилър на Volvo Trucks ще ви каже отговора. Отбийте се при него, обадете му се или го помолете да дойде при вас.