TRUCKS

Klas Nilsson Samuel Nerdal
2024-01-22
Технологии и иновации Светът на водача
Authors
Klas Nilsson
Product Manager, Volvo FH and Volvo FH16
Samuel Nerdal
Product Manager Electronics and Electrical Solutions

Как се отплаща инвестицията в комфорта на водача на камион

За много водачи на камиони тяхното превозно средство е повече от работно място – то е втори дом. Като инвестира в комфорта на водачите и функциите, които улесняват ежедневието и работата в камиона, бизнесът не само влага средства в тяхното благосъстояние, но също така допринася за привличането и задържането на най-добрите водачи.

„При глобалния недостиг на водачи можем да видим, че те имат главната дума, когато става въпрос за спецификациите и марките на камионите“, казва Клас Нилсон (Klas Nilsson), продуктов мениджър за Volvo FH и Volvo FH16. „Много водачи шофират по 8 – 10 часа на ден и нощуват в кабините си до седем нощи седмично. Така че не е чудно, че нивото на осигурен комфорт и удобство играе голяма роля при техния избор на работодател.“
 

Какво търсят водачите в един камион?

Всяка година Volvo Trucks се среща със стотици водачи на камиони по целия свят и им задава точно този въпрос. Изследванията включват клиники за водачи, анкети и задълбочени интервюта при срещи с водачи на спирки за камиони и работни обекти.

„Срещаме се с най-различни водачи – от хора, които основно шофират камиона, до такива, които го използват и като дом, както и всички останали“, казва Самуел Нердал (Samuel Nerdal), продуктов мениджър електронни и електрически решения, Volvo Trucks. „Като разговаряме с тях, можем да следим възприятията и нагласите и да гарантираме, че нашата развойна дейност остава много ориентирана към водачите.“

От разговорите с хората Volvo Trucks установи, че повечето водачи на дълги разстояния като цяло отдават приоритет на комфорта за спане и почивка, докато тези в другите сегменти ценят комфорта за водача и полето на видимост.

„Правим това от 20 години и отговорите не се променят много“, добавя Клас. „Могат да се променят между отделните отрасли. Водачите на дълги разстояния отдават приоритет на неща, като легла и кухненско оборудване, докато за водачите, които често влизат и излизат от кабината си, очевидно лесното влизане е жизненоважно. Но като цяло тези три фактора – комфорт за почивка, комфорт за водача и поле на видимост – винаги са важни.“
 

Как да превърнете кабината на камион в дом далеч от дома

Имайки предвид това, Volvo Trucks въведе няколко нови характеристики и подобрения, за да подобри комфорта на водача в най-новата си гама автомобили. Най-доброто в гамата е новата кабина Globetrotter XXL, която е с 250 mm по-дълга и така позволява повече пространство за живеене, включително по-широко легло. Вътрешният дизайн също е променен за подобряване на жилищното пространство.

Микровълновата печка например вече е незабележимо монтирана в предните рафтове на кабината. В допълнение стъпалото в предната част на кабината Globetrotter XXL е удължено, така че да може да се използва като пейка. За водачи, работещи в сферата на сметосъбирането или градската дистрибуция, от които се изисква често да влизат и излизат от кабината, сега има Volvo FM Low Entry, в който мястото на водача е свалено до нивото на улицата, което му позволява с една крачка да слиза и да се качва в кабината.
 

Чрез замяна на страничните огледала новата система за наблюдение с камери подобрява пряката видимост за водача, особено на кръгови и кръстообразни кръстовища. Камерите могат също така да допринесат за подобрена лична сигурност при пренощуване в кабината, тъй като позволява на водача да вижда отстрани на автомобила, без да се налага да отваря завеси или врати.

Екранът на дисплея в кабината използва уиджети и приложения за по-ясен и по-лесен достъп на водачите до цифровите инструменти и функции.
Водачите имат главната дума, когато става въпрос за спецификациите и марките на камионите…и нивото на осигурен комфорт и удобство играе голяма роля при избора им на работодател.“

Защо мултимедията и звукът са толкова неразделна част от шофирането на камион

Тъй като от водачите се очаква да изпълняват повече задачи през работния ден, интерфейсите за водача и цифровите инструменти стават все по-жизненоважни. За подпомагане на водачите в ежедневната им работа новите камиони ще разполагат с нова навигационна система, базирана на абонамент. Водачите могат да се възползват от вградена навигационна система, която е безопасна, лесна за използване и реагира бързо на команди и променящи се условия на шофиране и трафик.

Тази навигация е адаптирана към специфичните нужди на камиона, с автоматични актуализации на картата, позволяващи ефективна доставка на стоки. Освен това е интегрирана с Volvo Connect* и My Business Apps, което прави лесно и безопасно споделянето на дестинации и маршрути между мениджъри на автопаркове, водачи и други трети страни.

В My Business Apps всички одобрени от Volvo приложения на трети страни могат да бъдат присвоени на превозните средства във Volvo Connect, което позволява използването им в допълнителния дисплей за водача – не са необходими смартфони или таблети в кабината. С тези подобрения водачите могат да се радват на по-безопасна, по-персонализирана и по-ефективна работна среда и като цяло на по-модерно изживяване при шофиране. 

Един от приоритетите при разработването на новите интериори на кабините е подобряването на HMI (интерфейси човек-машина). Екранът на дисплея в кабината е опростен с уиджети и приложения за по-ясен и по-лесен достъп на водачите до необходимите инструменти и функции, когато е необходимо. 

Освен това броят на USB портовете е увеличен от три на шест за Volvo FH и от един на четири за Volvo FM. Основно подобрение в цялата гама е звуковата система в кабината, която е напълно обновена с нови високоговорители, за да се подобри цялостното качество на звука. Предлага се и с подобрен външен цифров усилвател и субуфер за още по-добър звук.

„Озвучителната система е нещо, което водачите ценят все повече, защото прекарват голяма част от деня си в слушане на аудио книги, радио или собствените си мултимедийни носители“, казва Самуел. „Затова положихме много усилия да я подобрим и сега наистина можете да чуете разликата.“ Дистанционното управление на ключа вече е стандартно за всички превозни средства с функционалност за изключване на захранването от акумулатора. Така се улеснява пестенето на енергия и се запазва живота на акумулаторите в камиона. Освен това разполага и с функцията да извършва проверка на лампите. 

Озвучителната система в кабината е обновена и подобрена с нови високоговорители и се предлага с външен цифров усилвател и субуфер.
Озвучителната система е нещо, което водачите ценят все повече…Затова положихме много усилия да я подобрим и сега наистина можете да чуете разликата.“

Как цифровите инструменти и софтуерните решения подобряват комфорта на водача

За много водачи най-големият дискомфорт идва от психическото и физическото натоварване, свързано с необходимостта да седят неподвижно дълго време, докато непрекъснато правят малки корекции на скоростта и посоката на автомобила. За да облекчи натоварването на водача, Volvo Trucks разработи Volvo Dynamic Steering, система, която помага за намаляване на необходимостта от такива корекции с цел създаване на по-плавно изживяване при шофиране. 

 

Последните актуализации на Volvo Dynamic Steering включват Pilot Assist, система, която непрекъснато следи позицията на камиона на пътя и подпомага леко управлението, ако автомобилът излезе от лентата си. Освен това следи автомобила отпред, за да поддържа безопасно разстояние. При шофиране по склонове и хълмове I-See на Volvo Trucks използва базирани на карта данни, за да предвиди топографията напред, и предвидливо избира оптималната предавка и въртящ момент, за да позволи по-плавно пътуване.

 

„Ако даден камион е специфициран с I-See и Pilot Assist, по същество можете да шофирате с круиз контрол при всякаква скорост и в почти всяка ситуация, дори на кръгови кръстовища или в натоварен трафик“, казва Клас. „Това не само улеснява работата на водача, но също така означава, повече безопасност за него. И освен това бихте могли да спестите и гориво.“

 

За да научите повече за това какво можете да направите, за да привлечете и задържите водачите на камиони, прочетете предишната ни статия, която обхваща темите:

  • Какво мотивира водача на камион
  • Какви действия можете да предприемете, за да подобрите задържането на водачите
  • Защо е важно да се вземат предвид приоритетите на водачите

 

„Volvo Connect е собствена система на Volvo Trucks за управление на автопарка и портал към всички цифрови услуги на Volvo Trucks.

Гледайте някои от най-новите обновления и продуктови характеристики:

Related Insights

Latest Press Release

Latest Press Release