TRUCKS

Хелена Кнапе Markus Fabiansson
2024-02-19
Икономия на гориво
Authors
Хелена Кнапе
Мениджър оригинални части Volvo
Markus Fabiansson
Manager Services Offer

Пет начина да пестите гориво и енергия с частите и услугите на Volvo Trucks

Минимизирането на разходите за гориво е постоянно предизвикателство за всички собственици на камиони и ключ към управлението на печеливш бизнес. Много фактори допринасят за горивната ефективност на камиона, включително как използвате и управлявате автомобила. Ето пет области, в които можете да увеличите още повече ефективността на вашия автомобил. 

Данните и цифровизацията позволяват да се следи разходът на гориво в реално време

1. Използвайте данни и цифровизация, за да подобрите техниките на шофиране

Начинът, по който се управлява камионът, може да окаже огромно влияние върху потреблението на гориво и енергия. Например движението по инерция и минимизирането на спирането и ускорението ще подобри ефективността, докато ненужният празен ход води до загуби. Чрез събиране и анализиране на данни е възможно да се идентифицират области за подобрение и да се приложат действия, които да помогнат за намаляване на потреблението.

 

Цифровите услуги на Volvo Trucks Гориво и околна среда и Енергия и околна среда, които са достъпни чрез Volvo Connect предоставят ясни и кратки отчети за потреблението на гориво или енергия както от отделни автомобили, така и от цели автопаркове. Те обхващат няколко параметъра от поведението на шофиране, включително спиране и ускорение, адаптиране на скоростта, предвиждане и празен ход.

С данните водачите могат да настроят фино, да усъвършенстват своите техники и да генерират икономии на гориво и енергия в процеса.“

„Дори при най-квалифицираните и опитни водачи може да има какво да се подобри“, казва Маркус Фабиансон (Markus Fabiansson), мениджър предложение за услуги, Volvo Trucks. „С данните водачите могат да настроят фино, да усъвършенстват своите техники и да генерират икономии на гориво и енергия в процеса.“
 

Научете повече за това как свързаността и анализите на данни могат да допринесат за по-ефективно шофиране по отношение на горивото и енергията

Сервизните механици могат да се справят с редица проблеми, които ще доведат до ненужно висок разход на гориво, ако не бъдат решени.

2. Редовно обслужване и софтуерни актуализации

Добре поддържаният автомобил е икономичен. Чрез редовно обслужване механиците могат да се справят с неща, като съпротивление на спирачките, запушени филтри, течове на налягане и гориво, центровка на колелата и други проблеми, които могат да причинят повишен разход на гориво, ако не бъдат решени.

 

Това също така осигурява редовни интервали за смяна на маслото, което помага на двигателя да работи с минимално триене и загуби на енергия. В допълнение обслужването може да включва най-новите софтуерни актуализации, съдържащи подобрения на производителността и горивната ефективност. Научете повече как редовната поддръжка може да спести гориво.

 

Договорът за обслужване е най-лесният и удобен начин за осигуряване на редовно обслужване и поддръжка. Научете повече за различните договори за обслужване на Volvo, които се предлагат, или се свържете с най-близкото дилърско представителство на Volvo Trucks.
 

3. Винаги се уверявайте, че гумите са напомпани до правилното налягане

Като част от общите правила за безопасност на ЕС (GSR) системите за мониторинг на налягането в гумите вече са задължителни за всички нови камиони от 2024 г. Те улесняват проследяването на налягането в гумите в реално време чрез сензори във всяко колело, за да се избегнат инциденти, свързани с гумите, и по този начин се осигурява безопасност и максимален пробег.

 

Недостатъчно напомпаните гуми също причиняват повишено съпротивление при търкаляне и, като допълнение, повишено потребление на гориво и енергия, така че винаги си струва да ги поддържате с оптимално налягане.

 

Услугата „Мониторинг на гумите“ на Volvo Trucks дава на операторите на автопаркове пълен обзор на техните камиони и ремаркета чрез Volvo Connect, намалявайки риска от разходи и нередности, свързани с проблеми с гумите. Тя предлага предупреждения за ниско и високо налягане, както и предупреждения за спукване и откриване на неизправности. Освен това предлага преглед на състоянието на батериите на сензорите и температурата на гумите и откриване на бавни течове.

Научете повече за въздействието, което съпротивлението при търкаляне и гумите може да има върху разхода на гориво.

 

4. Ако шофирате електрически автомобил, предварително подгрявайте батериите с приложението My Truck

В електрически камион предварителното кондициониране на батериите гарантира, че се използва пълната му мощност, и спомага за максимизиране на енергийната ефективност. Освен това помага за удължаване на живота на батериите. Чрез функцията за готовност за стартиране в приложението My Truck е възможно дистанционно да настроите отоплителните системи на кабината чрез вашия смартфон, така че да се включват автоматично. По този начин батериите на камиона са с оптимална температура в момента на потегляне.

 

Открийте още съвети за удължаване на пробега на електрически камион.

Преодоляването на въздушното съпротивление значително допринася за увеличаване на разхода на гориво на камиона, но съпротивлението може да бъде сведено до минимум чрез дефлектори, спойлери и калници.

5. Персонализирайте автомобила си за по-добра аеродинамика

Покривни и странични дефлектори, спойлери, калници, обтекатели на шасито и капаци на колелата могат да допринесат за подобрена аеродинамика и горивна ефективност. За да се постигне максимално повишаване на ефективността обаче, е важно такива аксесоари да бъдат персонализирани според конфигурацията на камиона и неговото ремарке.

 

„Всичко, което можете да направите, за да изгладите повърхността на камиона и да затворите пролуките, ще помогне за подобряване на горивната му ефективност“, казва Хелена Кнапе (Helena Knappe), мениджър оригинални части Volvo. „Силно препоръчително е да използвате части и аксесоари от оригиналния производител на камиона, тъй като те са проектирани да пасват идеално на автомобила, за да осигурят оптимална аеродинамика.“

Всичко, което можете да направите, за да изгладите повърхността на камиона и да затворите пролуките, ще помогне за подобряване на горивната му ефективност.“

Ето още информация за значението на аеродинамиката. За повече подробности относно някоя от споменатите услуги, се свържете с най-близкото до вас дилърско представителство на Volvo Trucks.

 

Научете още повече за това как технологията може да допринесе за по-икономично шофиране, включително:

  • Как свързаните услуги и добра техника на шофиране намаляват разхода на гориво и емисиите на CO2
  • Как да прилагате цифровите услуги за обучение на водачи на практика
  • Как изкуственият интелект и машинното обучение стимулират развитието на бъдещите услуги за обучение на водачи

 

Свързани статии