TRUCKS

Volvo Trucks пренася своя най-здрав строителен камион в бъдещето с новия Volvo FMX

Volvo Trucks пусна на пазара напълно новия Volvo FMX с изцяло нова кабина, увеличен полезен товар и иновативни функции за безопасност. С увеличени натоварвания на предния мост до 20 тона и спомагателен мост за 38 тона новият Volvo FMX е създаден за най-суровите условия и най-трудните задачи.
Новият Volvo FMX

„Нашите клиенти в строителната индустрия са изправени пред все по-големи изисквания за подобряване в области, като устойчивост, рентабилност, безопасност и производителност“, казва Рогер Алм, президент на Volvo Trucks. „С пускането на пазара на новия Volvo FMX ние доказваме своя ангажимент да подкрепяме тези клиенти, като създаваме здрави камиони и иновативни услуги, които да направят работата им по-лесна, по-безопасна и по-рентабилна.“

Изцяло нова кабина със здрав екстериор
Новият Volvo FMX е изграден въз основа на изцяло нова платформа на кабината, базирана на дългия и успешен опит на Volvo да доставя здрави и функционални строителни камиони.

„Новият Volvo FMX е проектиран да осигурява превъзходна комбинация от пъргавина и издръжливост“, обяснява Исмаил Оваджик, главен дизайнер на екстериора за Volvo Trucks. „Напълно новата кабина включва предна секция с лесносменяеми подсилени части, протектори за фаровете и нови V-образни LED фарове. За да улесним водачите при влизане и излизане, проектирахме нови противоплъзгащи се стъпала.“

Още по-ясен фокус към водачите
Новият Volvo FMX се предлага с увеличено пространство в дневната кабина и допълнително място за съхранение до 800 литра. Освен това водачите получават подобрена видимост благодарение на по-ниската линия на вратите и новите огледала за обратно. Видимостта може да бъде подобрена още повече чрез добавяне на камера от страната на пътника, която осигурява допълнителен изглед отстрани на камиона.

Интериорът се характеризира с ново арматурно табло с повече място за съхранение, нови цветове и модерен индикаторен блок. Той включва 12-инчово дигитално индикаторно табло с висока разделителна способност и удобен за използване интерфейс, който позволява на водача незабавно да вижда съответната информация и да избира между четири различни изгледа на екрана в зависимост от ситуацията на шофиране. Индикаторното табло е фабрично подготвено за бъдещи актуализации и свързани услуги.

Опционален 9-инчов допълнителен дисплей осигурява информация и забавление, поддръжка за навигация, транспортна информация и наблюдение на камерите. Леснодостъпният дисплей позволява на водача да взаимодейства по много начини: чрез интуитивно разположените бутони на волана, чрез гласово управление или директно чрез сензорния екран и контролния панел на дисплея.

Както индикаторното табло, така и допълнителният дисплей работят на много езици.

Новият FMX се предлага и оборудван с нов панел за контрол на сцеплението, който помага на водача безпроблемно и бързо да се справи с потенциално опасни ситуации, както на пътя, така и извън него. Водачът може лесно да осигури повече сцепление, като включи блокировките на диференциалите чрез завъртане на регулатор и същевременно наблюдава състоянието на сцеплението на индикаторното табло.

Нов волан с опция за накланяне предлага на водача по-ергономична позиция на шофиране.

Зона за живеене с повече място за съхранение и по-голям комфорт
Новата спална кабина на новия Volvo FMX се доставя с подобрени възможности за съхранение, включително голямо отделение за съхранение под повдигнатото легло и горно задно отделение за багаж с LED панели в разделителите на отделението. Удобството в кабината е допълнително подобрено чрез подсилена изолация, която предпазва от студ, топлина и шум. Придвижването от седалката до леглото е по-лесно от всякога с новия по- компактен, ергономично проектиран скоростен лост за I-Shift.

БТК до 150 тона повишава производителността
Новият Volvo FMX разполага с най-тежкото допълнение към гамата шасита на Volvo – спомагателен мост за 38 тона, който позволява брутно тегло на композицията (БТК) до 150 тона. Освен това предното въздушно окачване е обновено, което позволява натоварване на предния мост до 10 тона или 20 тона за двойни предни мостове. За камиони с управляван предно- или задноразположен спомагателен мост ъглите на завиване са увеличени, което води до по-добра маневреност и намалено износване на гумите. Всички тези подобрения допринасят за по-голяма производителност и ефективност на разходите за строителни транспортни задачи.

Функции за безопасност, които помагат да се избегнат произшествия
Новият Volvo FMX се доставя с адаптивен круиз контрол (ACC), който сега работи при всяка скорост до нула км/ч. Допълнителните функции за повишаване на безопасността на Volvo FMX включват круиз контрол за спускане по наклон, който задава максимална скорост, за да се предотврати нежелано ускорение при спускане. Спирачната система с електронно управление (EBS), която е необходимо условие за функции за безопасност, като предупреждение за сблъсък с аварийна спирачка и електронен контрол на стабилността, вече е стандартно оборудване в новия камион. Като опция се предлага също Volvo Dynamic Steering със системите за безопасност Lane Keeping Assist и подпомагане на стабилността.

Нова система за разпознаване на пътните знаци повишава безопасността на Volvo FMX чрез показване на индикаторното табло на пътни знаци, като ограничения на скоростта, ограничения за изпреварване и тип път.

За особено тежки приложения, като рудодобив, Volvo FMX се предлага с опционален стоманен покривен люк с ръкохватка за авариен изход, която сваля целия люк.

Здрав и папълно комплектован 
Чрез проектирането на здравия нов строителен камион FMX, който може да превозва по-голям товар и да маневрира по-лесно, като същевременно запазва безопасността и комфорта на водача, Volvo Trucks може да помогне за повишаване както на производителността, така и на рентабилността в строителната индустрия.

Бързото развитие на свързаните услуги дава на превозвачите напълно нови начини за увеличаване на максималния пробег и оптимизиране на използването на автомобила.

Факти за новия Volvo FMX

  • Кабини: Дневна кабина, ниска дневна кабина, ниска спална кабина, спална кабина, кабина Globetrotter, кабина за екипаж. Пакети окомплектовки за екстериора и интериора за индивидуален дизайн.
  • Нов волан с опция за накланяне за по-ергономична позиция на шофиране.
  • Двигатели: Предлагат се дизелови двигатели, които съответстват на различни стандарти за емисии.
  • Система за смяна на предавките: I-Shift и I-Shift с предавки за бавен ход, със софтуерни пакети за различни области на приложение.
  • Светлини: Халогенни или LED фарове.

ВРЪЗКА към филма
ВРЪЗКА към изображения с висока резолюция
ВРЪЗКА към други съобщения за продукти; Volvo FH, Volvo FH16 и Volvo FM

За допълнителна информация се обръщайте към:

Ина Игнатова
имейл: ina.ignatova@volvo.com

Volvo Trucks доставя цялостни транспортни решения за взискателни професионални клиенти с пълната си гама от средно- и тежкотоварни камиони. Подпомагането на клиентите се осъществява чрез глобална дилърска мрежа, състояща се от 2 300 сервизни точки в 130 страни. Камионите Volvo се асемблират в 12 държави по света. През 2023 г. глобално са доставени приблизително 145 000 камиони Volvo. Volvo Trucks е част от Volvo Group, един от водещите световни производители на камиони, автобуси, строителни машини и морски и индустриални двигатели. Групата предоставя и цялостни решения за финансиране и обслужване. Дейността на Volvo Trucks се базира на основните ценности за качество, безопасност и грижа за околната среда.