TRUCKS

Volvo Trucks представя новия Volvo FH16 – комбинация от комфорт и мощност за по-добра производителност

Volvo Trucks пусна на пазара ново поколение Volvo FH16, което успешно съчетава нови функции за безопасност и работна среда, ориентирана към водача, както и най-новите технологии, за да осигури на клиентите повишена производителност. Новият флагман на марката принадлежи на следващото поколение превозни средства на Volvo Trucks, проектирани с мисъл за водача.
Volvo Trucks представя новия Volvo FH16
„Volvo FH16 може да се справи с всички най-трудни приложения и в същото време да даде на клиентите и водачите най-доброто от всичко“, заявява Рогер Алм, президент на Volvo Trucks.

„Volvo FH16 е оригинален първокласен продукт, който може да се справи с всички най-трудни приложения и в същото време да даде на клиентите и водачите най-доброто от всичко“, заявява Рогер Алм, президент на Volvo Trucks. „С новото поколение създадохме продукт, който не прави компромиси между мощността и горивната ефективност, комфорта и стила.“

„Volvo FH16 осигурява всичко, което очаквате от камион Volvo, и дори повече, като по този начин затвърждава позицията ни на марка за тежкотоварни и трудни превози на дълги разстояния“, добавя той.

Смелият екстериор отразява интелигентните технологии
Екстериорът на новия камион се характеризира с V-образни фарове, които се отличават с кристалоподобни ефекти, отразяващи интелигентната технология, на базата на която са изградени камионите. Силният характер и наследство на флагмана Volvo FH16 е подобрен с решетката с нов дизайн, повлиян от линиите на водопад, а панелите на фаровете са изместени леко навън, за да придадат на  подобрена аеродинамика и уверена стойка.

„В новия Volvo FH16 сме преработили най-емблематичните елементи на дизайна от предишните поколения и сме ги подобрили допълнително. С новите високотехнологични фарове например изведохме изразената идентичност на нашите светлини на следващо ниво, а цялата предна част на камиона е преустроена, за да създава оше по-мощно впечатление“, обяснява Исмаил Оваджик, главен дизайнер на екстериора за Volvo Trucks.

„По-смел, по-усъвършенстван и по-уверен, екстериорът на Volvo FH16 отразява факта, че този камион е по-свързан и по-интелигентен от когато и да било преди“, казва той.

Обновена среда, ориентирана към водача
Интериорът на новия Volvo FH16 е проектиран специално с мисъл за водачите и е обновен с нови акцентиращи цветове и оформление, които имат както излъчване, така и усещане за качество и изключителност. Модернизираното арматурно табло включва практични нови места за съхранение и изцяло дигитално 12-инчово индикаторно табло с висока разделителна способност. Водачът може да избира между четири различни изгледа на екрана в зависимост от ситуацията на шофиране и информацията, която предпочита да бъде показвана.

Зоната на водача може да бъде оборудвана с 9-инчов допълнителен дисплей, който осигурява информация и забавление, помощ при навигация, транспортна информация и наблюдение на камерите. Дисплеят е леснодостъпен от мястото на водача. Взаимодействието може да се извършва по няколко начина: чрез интуитивно разположените бутони на волана, чрез гласово управление или директно чрез сензорния екран и контролния панел на дисплея.

Както индикаторното табло, така и допълнителният дисплей работят на много езици.

В новите камиони скоростният лост за I-Shift е преработен до първокласен стандарт и включва осветени символи за избор на предавка и нови режими на шофиране за оптимизирани работни характеристики.

Подобрена маневреност и производителност
Увеличеният капацитет за натоварване на предния мост и предно- и задноразположения спомагателен мост с усъвършенствани ъгли на завиване подобряват както маневреността, така и производителността на новия Volvo FH16. Предлага се също нов спомагателен мост за 38 тона за особено трудни операции.

Адаптивни дълги светлини
Системата подобрява безопасността за всички участници в движението, като автоматично изключва избрани сегменти от дългите LED светлини, когато има насрещно движение или друго превозно средство зад камиона. Дългите светлини се регулират, когато камерата и радарът открият други превозни средства или когато камерата открие промени в количеството светлина около камиона.

Безопасността е допълнително подобрена с круиз контрола за спускане по наклон, който задава максимална скорост, за да се предотврати нежеланото ускорение при спускане, и адаптивен круиз контрол (ACC), който сега работи при всяка скорост, дори до нула км/ч.

Спирачната система с електронно управление (EBS), която е необходимо условие за функциите за безопасност, като предупреждение за сблъсък с аварийна спирачка и електронен контрол на стабилността, сега се доставя стандартно в новия камион. Като опция се предлага също Volvo Dynamic Steering със системите за безопасност Lane Keeping Assist и подпомагане на стабилността.

Новият Volvo FH16 разполага и със система за разпознаване на пътните знаци, която се показва на индикаторното табло. Системата открива знаци, като например ограничения за изпреварване, тип път и ограничения на скоростта.

Видимостта може да бъде подобрена още повече чрез добавяне на камера от страната на пътника, която осигурява помощен изглед отстрани на камиона на допълнителния дисплей.

Идеалната комбинация за тежки задачи
Чрез съчетание на мощен 16-литров двигател със 750 к.с. с подобрена маневреност, най-новите технологии за безопасност и повече подкрепа за водача, новият Volvo FH16 предлага по-добра производителност за най-трудните транспортни задачи.

Факти за новия Volvo FH16

  • Кабини: Ниска спална кабина, спална кабина, кабина Globetrotter, Globetrotter XL и Globetrotter XXL. Пакети окомплектовки за екстериора и интериора за индивидуален дизайн.
  • Двигатели: Предлагат се дизелови двигатели, които съответстват на различни стандарти за емисии. D16K с Euro 6, вариант D, се предлага с 550 к.с./2800 Nm, 650 к.с./3150 Nm и 750 к.с./3550 Nm.
  • Система за смяна на предавките: I-Shift със софтуерни пакети за различни области на приложение.
     

ВРЪЗКА към филма
ВРЪЗКА към изображения с висока резолюция
ВРЪЗКА към други съобщения за продукти; Volvo FH, Volvo FM и Volvo FMX

За допълнителна информация се обръщайте към:

Ина Игнатова
имейл: ina.ignatova@volvo.com

Volvo Trucks доставя цялостни транспортни решения за взискателни професионални клиенти с пълната си гама от средно- и тежкотоварни камиони. Подпомагането на клиентите се осъществява чрез глобална дилърска мрежа, състояща се от 2 300 сервизни точки в 130 страни. Камионите Volvo се асемблират в 12 държави по света. През 2023 г. глобално са доставени приблизително 145 000 камиони Volvo. Volvo Trucks е част от Volvo Group, един от водещите световни производители на камиони, автобуси, строителни машини и морски и индустриални двигатели. Групата предоставя и цялостни решения за финансиране и обслужване. Дейността на Volvo Trucks се базира на основните ценности за качество, безопасност и грижа за околната среда.