TRUCKS

Volvo Trucks пуска на пазара новия Volvo FH – следващо поколение камион, проектиран с мисъл за водача

Volvo Trucks пусна на пазара новия Volvo FH, включващ кабина с преработен дизайн, иновативни функции за безопасност и работна среда, фокусирана към водача. Основна цел на новия дизайн е да осигури на водача по-продуктивен, по-безопасен и по-комфортен живот на пътя.
08A3977 FH 4x2, полуремарке за превози на дълги разстояния на път
С помощта на различни конфигурации от задвижване и шаси новият Volvo FH може да бъде приспособен за широк спектър от приложения и да позволи значителни икономии на гориво и CO2.

„От много години серията Volvo FH е предпочитана от водачите на камиони, особено от тези, които прекарват голяма част от живота си на пътя“, казва Рогер Алм, президент на Volvo Trucks. „С новия Volvo FH продължаваме да се концентрираме конкретно върху дизайна на камионите и предлагането на услуги, които могат да помогнат на водачите да вършат първокласна работа.“

Фокусът към водачите помага да се привлекат квалифицирани специалисти
Акцентът върху водачите се базира на значителното въздействие, което имат върху резултатите на превозвача по отношение на производителността, ефективността и обслужването на клиентите. „Добрият водач може да допринесе много за рентабилността на нашите клиенти“, продължава Рогер Алм. „А по света наблюдаваме хроничен недостиг на квалифицирани водачи. Чрез пускането на пазара на този нов камион, който дава приоритет на производителността и комфорта на професионалния водач, направихме важна крачка напред в подпомагането на нашите клиенти да привлекат и задържат най-добрите водачи.“

Интериорът предоставя на водачите превъзходна работна среда
Вниманието към водачите е най-очевидно в обновената вътрешна работна среда. Работното им пространство е съсредоточено около модернизирано арматурно табло, което разполага с изцяло дигитално 12-инчово индикаторно табло с висока разделителна способност и включва неподвижна поставка за чаши и открито място за съхранение с осветление, управлявано от сензор за движение. Индикаторното табло позволява на водача да избира между четири различни изгледа на екрана в зависимост от ситуацията на шофиране и информацията, която предпочита да се показва.

Опционален 9-инчов допълнителен дисплей може да осигури информация и забавление, помощ при навигация, транспортна информация и наблюдение на камерите. Леснодостъпният дисплей позволява на водача да взаимодейства по много начини: чрез интуитивно разположените бутони на волана, чрез гласово управление или директно чрез сензорния екран и контролния панел на дисплея.

„Лесният достъп до разнообразна информация увеличава способността на водача да работи по-ефективно, по-безопасно и по-комфортно“, заявява Карин Ларсон, главен дизайнер за потребителско изживяване и взаимодействие човек-машина за Volvo Trucks. „Представянето на информация се подобри значително с новите дисплеи. Трудните взаимодействия вече са съсредоточени в допълнителния дисплей, който се намира на леснодостъпно разстояние от мястото на водача. Вследствие на това разсейванията са сведени до минимум, тъй като основната информация за шофиране се показва ясно на удобното за използване и лесновидимо инструментално табло.“

Както индикаторното табло, така и допълнителният дисплей работят на много езици.

Придвижването вътре в кабината е по-лесно от всякога с новия компактен ергономично проектиран скоростен лост за I-Shift. За водачите, които се нуждаят от много по-голям капацитет на акумулатора, се предлага интелигентна система с четири акумулатора, която гарантира, че винаги има резервно захранване за стартиране на двигателя. Предлага се и обширен набор от опции за персонализиране с нови материи и цветове.

Усъвършенстван дизайн и интелигентни технологии
Смелият нов облик на екстериора се отличава с характерните V-образни фарове, които вече са изместени навън, за да съответстват на отличителната линия на вратите на кабината. Страничните пътепоказатели също са преместени към вратата, което придава на камиона както подобрена аеродинамика, така и по-уверен вид. Панелът на чистачките е по-изчистен и тънък, а по-голямата желязна емблема прави новия Volvo FH лесноразпознаваем дори от разстояние.

„Новото поколение Volvo FH съчетава най-успешните елементи от предишната серия FH с интелигентни технологии и функционален, ориентиран към човека дизайн“, продължава Карин Ларсон. „Резултатът е интелигентен и усъвършенстван камион, който помага на водача да постигне изключителни работни характеристики при всякакви условия.“

Адаптивни дълги светлини
Системата подобрява безопасността за всички участници в движението, като автоматично изключва избрани сегменти от дългите LED светлини, когато има насрещно движение или друго превозно средство зад камиона. Дългите светлини се регулират, когато камерата и радарът открият други превозни средства или когато камерата открие промени в количеството светлина около камиона.

Допълнителните функции за повишаване на безопасността на Volvo FH включват круиз контрол за спускане по наклон, който задава максимална скорост, за да се предотврати нежеланото ускорение при спускане, и усъвършенстван адаптивен круиз контрол (ACC), който работи при всяка скорост, дори до нула км/ч.

Спирачната система с електронно управление (EBS), която е необходимо условие за функците за безопасност, като предупреждение за сблъсък с аварийна спирачка и електронен контрол на стабилността, сега се доставя стандартно в новия камион. Като опция се предлага също Volvo Dynamic Steering със системите за безопасност Lane Keeping Assist и подпомагане на стабилността.

Безопасността на новия Volvo FH е подобрена допълнително от системата за разпознаване на пътните знаци, която може да открива пътни знаци, като ограничения за изпреварване, тип път и ограничения на скоростта.

Видимостта може да бъде подобрена още повече чрез добавяне на ъглова камера от страната на пътника, която осигурява помощен изглед отстрани на камиона на допълнителния дисплей.

Подобрена горивна ефективност и производителност
С помощта на различни конфигурации от задвижване и шаси новият Volvo FH може да бъде приспособен за широк спектър от приложения и да позволи значителни икономии на гориво и CO2. При операции на дълги разстояния например новият Volvo FH с I-Save за Euro 6 комбинира новия двигател D13TC ( Turbo Compound ) с пакет характеристики и може да осигури допълнителна икономия на гориво до 7% в сравнение с двигател D13 eSCR Euro 6*. Има подобрения и за версиите Euro 3 и 5 с функции, като подпомагане на въртящия момент от Volvo.

На много пазари Volvo FH се предлага с двигател, задвижван с LNG, отговарящ на Euro 6, който осигурява горивна ефективност и производителност, равняващи се на тези на еквивалентните дизелови камиони Volvo, но със значително по- малко въздействие върху климата. Газовият двигател може да се задвижва с биогаз, което намалява CO2 с до 100 процента, или с природен газ, което намалява емисиите на СО2 с до 20 процента в сравнение с еквивалентните дизелови камиони Volvo. Това се отнася за емисии от автомобила по време на неговата експлоатация, известни под името „от резервоар до колело“.

Новият Volvo FH предлага и трансмисията I-Shift Dual Clutch, позволяваща смяна на предавките без прекъсване на мощността. Трансмисията с два съединителя е особено полезна по време на дейности, като превоз на течни товари, тъй като свежда до минимум движението на товара при смяна на предавките.

Производителността – друг важен приоритет за клиентите – е допълнително оптимизирана при Volvo FH благодарение на капацитета му за увеличени натоварвания на предния мост, както и предно и задно разположен спомагателен мост с подобрени ъгли на завиване за намаляване на износването на гумите и подобряване на маневреността. Камионът се предлага и с повдигане на тридемния мост, позволяващо изключване и повдигане на задния мост, когато камионът не е натоварен, което намалява разхода на гориво.

Факти за новия Volvo FH

  • Кабини: Ниска спална кабина, спална кабина, кабина Globetrotter, Globetrotter XL и Globetrotter XXL. Пакети окомплектовки за екстериора и интериора за индивидуален дизайн.
  • Двигатели: Предлагат се дизелови двигатели, които съответстват на различни стандарти за емисии. На избрани пазари се предлага също Volvo FH с двигател, задвижван с LNG, който отговаря на Euro 6, вариант D.
  • На избрани пазари се предлага Volvo FH с I-Save за Euro 6.
  • Система за смяна на предавките: I-Shift/I-Shift Dual Clutch със софтуерни пакети за различни области на приложение.

*Заявеното подобряване на разхода на гориво е изчислено чрез сравняване на разходите за дизелово гориво и AdBlue за D13TC Euro 6, вариант D, с пакет за гориво за превози на дълги разстояния (I-Save) спрямо D13 eSCR Euro 6, вариант D, без пакет за гориво за превози на дълги разстояния. Действителната икономия на гориво може да се различава в зависимост от много фактори, като опит на водача, използване на круиз контрол, спецификация на автомобила, натоварване на автомобила, действителна топография, поддръжка на автомобила и метеорологични условия.
 

ВРЪЗКА към филма
ВРЪЗКА към изображения с висока резолюция
ВРЪЗКА към други съобщения за продукти; Volvo FH16, Volvo FM и Volvo FMX

За допълнителна информация се обръщайте към:

Ина Игнатова
имейл: ina.ignatova@volvo.com

Volvo Trucks доставя цялостни транспортни решения за взискателни професионални клиенти с пълната си гама от средно- и тежкотоварни камиони. Подпомагането на клиентите се осъществява чрез глобална дилърска мрежа, състояща се от 2 300 сервизни точки в 130 страни. Камионите Volvo се асемблират в 12 държави по света. През 2023 г. глобално са доставени приблизително 145 000 камиони Volvo. Volvo Trucks е част от Volvo Group, един от водещите световни производители на камиони, автобуси, строителни машини и морски и индустриални двигатели. Групата предоставя и цялостни решения за финансиране и обслужване. Дейността на Volvo Trucks се базира на основните ценности за качество, безопасност и грижа за околната среда.