TRUCKS

Volvo Trucks представя новия Volvo FM – проектиран да привлича водачи с нова кабина и по-добра видимост

Volvo Trucks пусна на пазара Volvo FM от следващо поколение, оборудвано с множество подобрения и иновации в работната среда на водача, които осигуряват по-високо ниво на комфорт, безопасност и производителност. „Просторен и с изключителна видимост, новият тежкотоварен камион Volvo FM е проектиран да бъде най-доброто работно място на колела във всички сегменти“, заявява Рогер Алм, президент на Volvo Trucks.
08A3740 FM 4x2 влекач с ремарке
Новият тежкотоварен камион Volvo FM е проектиран да бъде най-доброто работно място на колела във всички сегменти.

„Водачите са един от най-важните активи в транспортната индустрия“, продължава Рогер Алм. „С новия Volvo FM въвеждаме универсален работен инструмент, който освен това е и много комфортен, което позволява на нашите клиенти да привличат и задържат най-добрите водачи, които ще продължат успешно тяхната дейност.“

Мобилен офис, създаден за водачите
„Новият Volvo FM е универсалният „работен кон“ в нашата гама – пъргав и отговарящ на целта му да бъде просторен, безопасен и комфортен за водачите“, казва Карина Бистрьом, главен дизайнер на интериора за Volvo Trucks. „Постигнахме и много добра видимост чрез по-ниска линия на вратите, нови огледала и ъглова камера от страната на пътника.“

За целта новата кабина има повдигнати предни колони, което осигурява до един допълнителен кубичен метър пространство и повече светлина. Освен това се предоставя с интелигентни технологии, които подкрепят фокуса на Volvo върху създаването на най-добрия мобилен офис за водачите.

Акцентът в интериора е новото арматурно табло, което предлага повече място за съхранение, нови цветове и модерно дигитално табло. Инструменталният блок включва 12-инчово индикаторно табло с висока разделителна способност и удобен за използване интерфейс, където водачът може лесно да вижда важна информация и да избира между четири различни изгледа на екрана в зависимост от ситуацията на шофиране. Индикаторното табло, което е фабрично подготвено за бъдещи актуализации и свързани услуги, е проектирано да опрости взаимодействията на водача и да сведе до минимум разсейването при четене на важна информация.

Новият Volvo FM има опционален 9-инчов допълнителен дисплей за информация и забавление, помощ при навигация, транспортна информация и наблюдение на камерите. Дисплеят позволява взаимодействие по различни начини: чрез интуитивно разположените бутони на волана, чрез гласово управление или директно чрез сензорния екран и контролния панел на дисплея. Както индикаторното табло, така и допълнителният дисплей работят на много езици. В допълнение нова опция за накланяне на волана осигурява по-ергономична позиция на шофиране.

Модернизирана комфортна зона за живеене
Новата спална кабина е модернизирана с повдигнато легло и подобрени възможности за съхранение, които включват голямо отделение за съхранение под леглото и горно задно отделение за багаж с LED панели в разделителите на отделението. Придвижването от седалката до леглото е по-лесно от всякога с нов по-компактен, ергономично проектиран скоростен лост за I-Shift. Удобството в кабината е допълнително подобрено чрез подсилена изолация, която предпазва от студ, топлина и шум.

Екстериорът с изцяло нов облик
Екстериорът на следващото поколение Volvo FM има нова аеродинамична форма с отличителни линии отпред и единична елегантна характерна линия, която обхваща изцяло новата кабина отстрани. Освен това V-образните фарове са разположени така, че да се постигне оптимална аеродинамика, а по-големият панел за идентичност на марката и горната предна решетка с нов мрежест дизайн придават на камиона твърд, уверен вид.

Нови автоматизирани функции за безопасност
В допълнение към подобрената видимост за водачите другите иновативни функции за безопасност в новия Volvo FM включват круиз контрол за спускане по наклон, който задава максимална скорост, за да се предотврати нежеланото ускорение при спускане, и адаптивен круиз контрол (ACC), който сега работи с всички скорости чак до нула км/ч.

Спирачната система с електронно управление (EBS), която е необходимо условие за функциите за безопасност, като предупреждение за сблъсък с аварийна спирачка и електронен контрол на стабилността, сега се доставя стандартно в новия камион. Като опция се предлага също Volvo Dynamic Steering със системите за безопасност Lane Keeping Assist и подпомагане на стабилността.

Volvo FM разполага и със система за разпознаване на пътните знаци, която се показва на индикаторното табло, за да предупреждава водача. Системата може да разпознава знаци, като ограничения за изпреварване, тип път и ограничения на скоростта.

Опционалната ъглова камера от страната на пътника предлага помощен изглед отстрани на камиона на допълнителния дисплей.

Горивна ефективност и производителност
Разнообразието от налични конфигурации от задвижване и шаси означава, че новият Volvo FM може да бъде приспособен да осигурява по-висока производителност и икономия на гориво в широк спектър от приложения. Подобренията на ъглите на завиване на предно и задно разположения спомагателен мост също дават изключителна маневреност на камиона, която може да бъде използвана напълно, например в натоварено градско движение.

На много пазари Volvo FM се предлага с двигателя, задвижван с LNG, отговарящ на Euro 6, който осигурява горивна ефективност и производителност, равняващи се на тези на еквивалентните дизелови камиони Volvo, но с значително по-малко въздействие върху климата. Газовият двигател може да се задвижва с биогаз, което намалява CO2 с до 100 процента, или с природен газ, което намалява емисиите на СО2 с до 20 процента в сравнение с еквивалентните дизелови камиони Volvo. Това се отнася за емисии от автомобила по време на неговата експлоатация, известни под името „от резервоар до колело“.

Факти за новия Volvo FM

  • Кабини: Дневна кабина, ниска дневна кабина, ниска спална кабина, спална кабина, кабина Globetrotter, кабина за екипаж. Пакети окомплектовки за екстериора и интериора за индивидуален дизайн.
  • Двигатели: Предлагат се дизелови двигатели, които съответстват на различни стандарти за емисии. На избрани пазари се предлага също Volvo FM с двигател, задвижван с LNG, който отговаря на Euro 6, вариант D.
  • Система за смяна на предавките: I-Shift със софтуерен пакет за различни области на приложение.
  • Светлини: Халогенни или LED фарове.

ВРЪЗКА към филма
ВРЪЗКА към изображения с висока резолюция
ВРЪЗКА към други съобщения за продукти; Volvo FH16, Volvo FM и Volvo FMX

За допълнителна информация се обръщайте към:

Ина Игнатова
имейл: ina.ignatova@volvo.com

Volvo Trucks доставя цялостни транспортни решения за взискателни професионални клиенти с пълната си гама от средно- и тежкотоварни камиони. Подпомагането на клиентите се осъществява чрез глобална дилърска мрежа, състояща се от 2 300 сервизни точки в 130 страни. Камионите Volvo се асемблират в 12 държави по света. През 2023 г. глобално са доставени приблизително 145 000 камиони Volvo. Volvo Trucks е част от Volvo Group, един от водещите световни производители на камиони, автобуси, строителни машини и морски и индустриални двигатели. Групата предоставя и цялостни решения за финансиране и обслужване. Дейността на Volvo Trucks се базира на основните ценности за качество, безопасност и грижа за околната среда.