TRUCKS

Как доброто планиране може да помогне на електрическия камион да стигне по-далеч

Michael Gudmunds
2022-05-27
4 Mins
Електромобилност
Author
Michael Gudmunds
Energy Storage System Strategy Director

Когато инвестирате в електрически камиони, е важно да планирате маршрутите и дейностите си. Ако се направи ефективно, това може да помогне за плавен преход и да удължи пробега на електрическия камион.

 

Електрическите камиони предлагат много предимства – а именно по-чист и по-тих превоз с по-ниски емисии и по-ниски вибрации, което не само е добре за околната среда, но и създава по-удобно работно място за водача. А електричеството осигурява всичко това, като същевременно предоставя същата мощност и управляемост като дизела. Има обаче някои ограничения, като например ограничен капацитет на акумулатора и необходимост от планиране на времето за зареждане. Но доброто планиране на маршрута може да помогне за смекчаване и дори преодоляване на някои от тези предизвикателства.

Първата стъпка е да направите оценка на текущите си маршрути и нужди. Колко тежки са товарите, които пренасяте, какво разстояние трябва да изминете, какъв е топографският релеф на всеки маршрут? Всички тези фактори оказват влияние върху количеството енергия, от което се нуждаете, и разстоянието, което можете да изминете.
 

Втората стъпка е да изчислите кога и къде ще имате нужда от повече енергия и какви възможности има за зареждане.

Време и място: планиране на зареждането

Зареждането през нощта винаги се препоръчва, когато е възможно, тъй като това е най-рентабилният начин за зареждане на автомобил и означава, че започвате деня си напълно заредени. Ако пътуване на къси до средни разстояния и имате средни енергийни нужди – например при сметосъбиране или дистрибуция – тогава едно зареждане през нощта може да е достатъчно.

За по-дълги маршрути трябва да определите в кой момент акумулаторът на вашия автомобил е вероятно да се изтощи и след това да включите спирка за зареждане в плана на маршрута. Това може да включва инсталиране на бързозарядно устройство в някой от вашите обекти или използване на обществена зарядна станция, чиито брой нараства на много пазари.

За да се сведе до минимум загубеното време, най-добрият момент за зареждане е, когато превозното средство вече е спряло, например за товарене и разтоварване, или когато водачът почива. Бързозарядното устройство може да зареди напълно един камион само за 90 минути, но също така е възможно много по-кратка спирка за зареждане да осигури достатъчно енергия за завършване на маршрута.

Намирането на оптимален план на маршрута може да включва пренареждане на вашите спирки, така че превозните средства да стигнат до зарядната станция, когато акумулаторът е пред изтощаване или когато водачът трябва да почива.


Интелигентното планиране създава нови възможности

При стратегически разположени зарядни устройства електрическият камион може да покрие много по-големи разстояния. Това е по-лесно да се постигне, когато автомобилът се движи по фиксиран маршрут. Например, инсталирането на бързозарядна станция на строителна площадка би позволило на електрическия камион да работи практически денонощно.

Електрическите автомобили могат да се използват за регионален транспорт. Това вече се прави днес с камиони с брутно тегло на композицията до 60 тона и е възможно чрез инсталиране на бързозарядни устройства в двата края на маршрута.


Преходът към електричество ще става все по-лесно

Тъй като капацитетът на литиево-йонните акумулатори продължава да се подобрява, се удължава и пробегът на електрически камиони, което от своя страна ще им позволи да покриват повече маршрути. Броят на обществените зарядни станции също нараства бързо и се очаква да расте още по-бързо, тъй като все повече правителства предлагат стимули и субсидии за инвестиране в електрически транспорт.

Всички тези тенденции ще означават по-голяма гъвкавост и лекота, когато става въпрос за планиране на маршрути, и ще позволят на електрическите камиони да покриват все повече маршрути. Това е част от причината, поради която броят на електрическите камиони се очаква да расте бързо през следващите години. Но вече със съществуващата технология и инфраструктура електрическите камиони могат да предложат много, ако имате правилния план.

 

Интересувате ли се от добавяне на електрически камиони към вашия автопарк? Намерете повече информация тук.