TRUCKS

Volvo Trucks представи втория си електрически камион

Volvo FE Electric е вторият електрически камион, който Volvo Trucks представя в рамките на един месец. Той е проектиран отново за градска дистрибуция, но с по-тежки операции с брутно тегло до 27 тона. Продажбите в Европа ще започнат през 2019 г.
Volvo Trucks представляет Volvo FE Electric

„С премиерата на Volvo FE Electric само три седмици след тази на Volvo FL Electric ние имаме готовност да предложим цялостна гама от задвижвани с електричество товарни автомобили за градски операции. Това отваря вратата за сътрудничество в градовете, които си поставят за цел да подобрят качеството на въздуха, да намалят шума от трафика и да понижат замърсяването през пиковите часове“, категоричен е Клаас Нилсон, Президент на Volvo Trucks.

Първият Volvo FE Electric – товарен автомобил с надстройка за сметосъбиране, ще започне да работи в началото на 2019 година във втория по големина град в Германия - Хамбург. Той е разработен съвместно с най-големия производител на надстройки в Европа – Faun.

„Понастоящем всеки от нашите 300 конвенционални автомобили за сметосъбиране отделя приблизително 31 300 кг въглероден диоксид всяка година. Товарният автомобил за сметосъбиране, задвижван изцяло с електричество, с батерия, която издържа една пълна работна смяна от осем до десет часа, е изключително важно технологично постижение. Друг плюс е фактът, че нашата компания генерира електрическа енергия, която не влияе върху климата и може да се използва за зареждане на батериите.“, обяснява проф. д-р Рюдигер Сихау, Главен изпълнителен директор на сметопочистващата компания в Хамбург.

„Хамбург, който през 2011 година беше обявен от ЕС за зелена столица на Европа, работи дълго и успешно на широк фронт за засилване на екологичното и устойчиво градско развитие. Това важи и за транспортния сектор, където в градския транспорт вече се използват електрифицирани автобуси Volvo. Опитът и амбициите, свързани с тази разработка, превръщат Хамбург в изключително интересен партньор за нас“, казва Йонас Одермалм, Вицепрезидент Продуктови линии Volvo FL и Volvo FE в Volvo Trucks.

Новият Volvo FE Electric ще се предлага в няколко варианта за различни транспортни приложения. С кабината на Volvo с нисък вход, влизането и излизането на шофьора от камиона се улеснява и се осигурява отлична видимост към околния трафик. Работната среда също е подобрена в резултат на ниското ниво на шум и липсата на вибрации. Капацитетът на батерията може да бъде оптимизиран, за да съответства на конкретните потребности, а зареждането се осъществява от електрическата мрежа или от станции за бързо зареждане.

„В допълнение към автомобилите предлагаме и цялостни решения от анализ на маршрути до услуги и финансиране чрез нашата мрежа от дилъри и сервизи в цяла Европа. Освен това имаме успешни партньорства с доставчици на зарядна инфраструктура. По този начин можем да отговорим на специфичните нужди на различни клиенти в различни градове“, казва Йонас Одермалм.

Факти за електрическите камиони Volvo

Volvo FE Electric

  • Товарен автомобил, задвижван изцяло с електричество, за дистрибуция, сметосъбиране и други приложения в градски условия
  • Брутно тегло на композицията 27 тона
  • Силова линия: Два електромотора с максимална изходяща мощност 370 кВт (постоянна мощност 260 кВт) с 2-скоростна трансмисия. Максимален въртящ момент на електромоторите 850 Нм. Максимален въртящ момент на задния мост 28 кНм.
  • Капацитет: Литиево-йонни батерии, 200–300 кВтч.
  • Пробег: до 200 км.
  • Зареждане: Предлагат се две различни зарядни системи. CCS2: Бързо зареждане с максимална зарядна мощност 150 кВт, постоянен ток, и бавно зареждане с  максимална зарядна мощност 22 кВт, променлив ток.
  • Време за зареждане: От изтощени до напълно заредени батерии (300 кВтч): CCS2 150 кВт около 1 час и 30 минути, при бавно зареждане: приблизително10 часа.

Volvo FL Electric

  • Товарен автомобил, задвижван изцяло с електричество, за дистрибуция, сметосъбиране и други приложения в градски условия, брутно тегло на композицията 16 тона.
  • Силова линия: Електромотор с максимална мощност 185 кВт (постоянна мощност 130 кВт) с 2-скоростна трансмисия от Volvo. Максимален въртящ момент на електромотора 425 Нм. Максимален въртящ момент на задния мост 16 кНм.
  • Капацитет: Литиево-йонни батерии, общо 100–300 кВтч.
  • Пробег: До 300 км.
  • Зареждане: Предлагат се две различни зарядни системи. CCS2: Бързо зареждане с максимална зарядна мощност 150 кВт, постоянен ток, и бавно зареждане с максимална зарядна мощност 22 кВт, променлив ток.
  • Време за зареждане: От изтощени до напълно заредени батерии: бързо зареждане: 1-2 часа (зареждане с постоянен ток), нощно зареждане до 10 часа (зареждане с променлив ток) с максимален капацитет на батерията до 300 кВтч.

Прочете повече за електромобилността:
http://www.volvotrucks.com/electromobility

8 май 2018 г.

Gallery