TRUCKS

Товарните и леки автомобили Volvo ще се предупреждават за опасности на пътя

Volvo Trucks представя облачна услуга „Безопасност чрез свързаност“ (Connected Safety), която дава възможност на товарните и леките автомобили Volvo автоматично да се предупреждават взаимно за опасни ситуации на пътя. Чрез иновационно сътрудничество шофьорите ще могат да споделят в реално време информация за опасности в трафика.
Карл Йохан Альмквист

При включване на предупредителните светлини товарният автомобил изпраща сигнал към облачната услуга на Volvo Trucks през свързания към Интернет мобилен телефон на водача. Оттам информацията се препраща към съответната услуга на Volvo Cars. След това се изпраща предупреждение към всички свързани леки и товарни автомобили, които се приближават към местоположението на автомобила с активирани аварийни светлини. Аналогичен е и процесът, когато водачът на лекия автомобил сигнализирала за опасност.


„Автомобил, който е спрял отстрани на пътя при лоша видимост, рискува да бъде ударен отзад, което може да има тежки последствия. Ако до водачите на всички намиращи се наблизо леки и товарни автомобили бъде изпратено предварително предупреждение, то ще им даде една и съща възможност да намалят скоростта, да регулират начина си на шофиране в съответствие със ситуацията на пътя и да избегнат сблъсък“, обяснява Карл Йохан Алмквист, Директор Пътна и продуктова безопасност във Volvo Trucks. 


В по-дългосрочен план облачната услуга може да бъде разширена с допълнителни функции, подобряващи безопасността.


„С по-нататъшното усъвършенстване на технологията и със свързването на още автомобили към системата, информацията в реално време ще се превърне във важно допълнение към системите за интелигентна безопасност и подпомагане на водача, с които разполагат нашите товарни автомобили. С „Безопасност чрез свързаност“ започва нова фаза в нашата постоянна борба за популяризиране на безопасното шофиране и предотвратяването на произшествия“, казва Емануеле Пига, Директор Клиентски решения и разработка на нови услуги, Volvo Trucks.


Volvo Trucks ще въведе първоначално „Безопасност чрез свързаност“ при новите товарни автомобили в Швеция и Норвегия, където значителна част от ежегодните регистрации на нови превозни средства се падат на Volvo Trucks и Volvo Cars. 

„Разширеното сътрудничество между различните участници в движението е ключово за подобряването на пътната безопасност. Ако по-голям брой автомобили са в състояние да обменят информация в реално време, това може да намали риска от инциденти. С „Безопасност чрез свързаност” ние отваряме вратата към бъдещето с надеждата, че повече производители на автомобили ще се присъединят към тази услуга“, заключва Карл Йохан Алмквист. 


Още факти за „Безопасност чрез свързаност“ на Volvo Trucks:

• Системата ще се предлага в Швеция и Норвегия през 2018 г. „Безопасност чрез свързаност“ може да се използва при Volvo FH16, Volvo FH, Volvo FM и Volvo FMX, оборудвани с интегрираната система на Volvo Trucks за услуги, информация и забавление в зависимост от спецификацията на товарните автомобили и избора на услуги.

• Volvo Cars предлага „Безопасност чрез свързаност“ при всички нови модели Volvo XC60, Volvo XC90, Volvo XC40, Volvo S90 и Volvo V90.

• Допълнителни за системи за безопасност и предотвратяване на произшествия, предназначени за товарни автомобил Volvo: Адаптивен круиз контрол: активен круиз контрол, който помага на водача да поддържа предварително зададен интервал от време спрямо автомобила отпред. Предупреждение за сблъсък с аварийна спирачка: има за цел за предупреди водача за риск от сблъсък в автомобила пред него и да задейства спирачката, ако е необходимо. Поддръжка на бдителността на водача: предупреждава водача да спре за почивка, ако системата открие признаци за невнимателност.   


7 май 2018 г.

Gallery