TRUCKS

Helena Knappe
2023-09-01
Технологии и иновации Максимален пробег
Author
Helena Knappe
Genuine Volvo Parts Manager

Как да се адаптирате към новото законодателство на ЕС за тахографите

През следващите две години всички камиони, използвани за трансграничен транспорт в рамките на ЕС, ще трябва да бъдат оборудвани тахографи от второ поколение като част от новите разпоредби, които влизат в сила от август 2023 г. Ето какво трябва да знаете за извършването на надстройката и осигуряването на съответствие. 


Новото законодателство е част от пакета за мобилност на ЕС, който има за цел да защити времето за работа и почивка на водачите на камиони. От 21-ви август 2023 г. всички нови камиони над 3,5 тона трябва да бъдат оборудвани с интелигентни тахографи от второ поколение. До края на 2024 г. всички неинтелигентни аналогови или цифрови тахографи трябва да бъдат сменени, а до август 2025 г. всички интелигентни тахографи от първо поколение трябва да бъдат надстроени.

„Ако притежавате камион, който в момента се използва за трансгранични задания в рамките на ЕС, значи е време да започнете да планирате за тези нови разпоредби сега“, казва Хелена Кнапе, мениджър оригинални части Volvo. „В идеалния случай най-добрият момент за допълнително монтиране на интелигентен тахограф е по време на следващото обслужване, тъй като това ще ви спести време и ще избегнете допълнително посещение в сервиз. Въпросът е само да намерите тахограф, който е най-съвместим с вашия камион, и сервиз с техници, които са упълномощени да извършат пълното преоборудване и калибриране.“


Какви са предимствата на тахографа на Volvo Trucks?

Най-новият интелигентен тахограф от поколение 2 на Volvo Trucks е разработен, за да поддържа новия пакет за мобилност на ЕС. Той регистрира часовете и местата за преминаване на границите, докато GPS е програмиран да записва автоматично началото и края на всяка дневна смяна, както и позицията на камиона след всеки три натрупани часа шофиране. DSRC (специализирана комуникация на близки разстояния) позволява дистанционна комуникация между бордовото устройство и служителите на пътна полиция, така че водачите да могат да избегнат ненужни крайпътни спирания и проверки. За собствениците на камиони Volvo това е най-съвместимото устройство на пазара.

„Тахографът на Volvo Trucks е проектиран и разработен, за да бъде идеално интегриран в камион Volvo“, казва Хелена. „Дори физическият му дизайн е напълно съвместим с интериорния дизайн на кабината. Лесно се включва в електрониката на автомобила и може да се свърже със системата за информация и забавление. Така че, когато шофирате, всички съобщения или икони от тахографа се появяват направо на арматурното табло на камиона.“

В допълнение тахографът на Volvo Trucks позволява безпроблемен монтаж с по-малко необходимо окабеляване и спомагателно оборудване в сравнение с продукт, който не е на Volvo, и ви осигурява спокойствието, което идва от използването на оригинални части Volvo.

Тахографът на Volvo Trucks е проектиран и разработен, за да бъде идеално интегриран в камион Volvo. Дори физическият му дизайн е напълно съвместим с интериорния дизайн на кабината.
Интелигентният тахограф от поколение 2 на Volvo Trucks е разработен, за да поддържа новия пакет за мобилност на ЕС и е проектиран да бъде идеално интегриран в камион Volvo.

Цифровата услуга, която прави съответствието още по-лесно

За да подпомогне допълнително съответствието и да осигури по-добър преглед на всички данни от тахографа, Volvo Trucks предлага и своята цифрова услуга „Време на работа на водача“, която се предлага като абонаментна услуга чрез Volvo Connect и приложението Volvo Connect. Услугата улеснява проследяването на времената на шофиране и увеличава максимално работното време на водачите, като същевременно планира техните паузи и почивки и избягва глоби и нарушения. Също така тя представя оптималния водач и автомобил за следващото задание въз основа на оставащите му часове за шофиране.

„Време на работа на водача“ автоматизира ежедневните дистанционни изтегляния на всички данни от паметта и цифровите данни от картата на водача, които се съхраняват сигурно и са достъпни чрез Volvo Connect. Тази функция продължава да работи безпроблемно дори след инсталиране или надстройка до нов тахограф.

„С „Време на работа на водача“ няма за какво да се притеснявате, когато монтирате допълнително новия тахограф на камиона си“, казва Йохан Рундберг, собственик на услуга за автопарк и транспортни услуги, Volvo Trucks. „Тя ще продължи да обработва данните от тахографа и данните от картата на водача в пълно съответствие със законодателството на ЕС, така че можете просто да продължите да управлявате бизнеса си както обикновено.“

Как да монтирате допълнително тахограф от второ поколение днес?

За да монтирате допълнително интелигентен тахограф от поколение 2 на своя камион, се свържете с най-близкото дилърско представителство на Volvo Trucks, когато резервирате следващото си обслужване, и оттам могат да ви напътстват през процеса, за да се гарантира, че монтажът и калибрирането се извършват от оторизиран техник.

Можете да прочетете повече за новите разпоредби за тахографите тук, както и да изтеглите ръководство за това как планирането на маршрута и управлението на времето могат да помогнат за спазването на законодателството.

Свързани статии

Latest Press Release

Latest Press Release