TRUCKS

Anna Wrige Berling
2023-05-23
Технологии и иновации Безопасност
Author
Anna Wrige Berling
Traffic and Product Safety Director at Volvo Trucks

9 нови и актуализирани функции за безопасност в камионите Volvo

Технологията е фундаментална за съвременната пътна безопасност – и това определено е вярно за Volvo Trucks, където през годините са разработени множество иновативни функции. Сега беше представена цяла нова гама от функции за безопасност, които играят съществена роля в работата по визията на Volvo за „нулеви произшествия“, с цел елиминиране на всички произшествия, включващи камион Volvo.

Девет нови и актуализирани функции са предназначени да предупреждават водачите за опасности и да откриват препятствия в слепите зони, съобразени с различни ситуации и среди. Вижте преглед на отделните функции и актуализации и как те могат да повишат безопасността за водачите и другите участници в движението.

„Въвеждаме допълнителни системи за безопасност, които могат да подобрят възможностите на водача, помагайки да защитим него и останалите участници хората в движението. Като използваме най-новите технически постижения, можем да предвидим потенциални сблъсъци и да помогнем за предотвратяването им“, казва Анна Вриге Берлинг (Anna Wrige Berling), директор пътна и продуктова безопасност във Volvo Trucks.


Как се разработват системи за безопасност на камионите

Всички нови функции за безопасност са краен резултат от непрекъснат процес на развитие, базиран на задълбочено проучване на произшествията. Едно от нещата, които правят това възможно, е фактът, че повече от 50 години фирма Volvo Trucks събира и анализира данни от произшествия, в които участват превозни средства, произведени от нея. Този огромен запас от знания за причините за произшествията подчертава общи сценарии и предоставя безценна информация при създаването на системи за безопасност за най-новите камиони Volvo.

„Не е тайна, че безопасността винаги е била неразделна част от нашата идентичност. Ние не само извършваме задълбочено проучване на произшествията, но и внимателно разглеждаме безопасността на камионите от всички гледни точки. Нашите кампании „Спри, огледай се, махни с ръка“ и „Да виждаш и да те виждат“ са доказателство за този начин на мислене“, казва Анна Вриге Берлинг.

Пътната безопасност винаги е била изключително важна за Volvo Trucks. Напоследък тя се изкачи в политическия дневен ред с ново законодателство, като например Общите правила за безопасност на ЕС, което изисква системи за активна безопасност в камионите. Volvo Trucks приветства по-строгите законови изисквания за безопасност. Нещо повече, няколко от новите и актуализирани системи на фирмата на практика надминават законовите изисквания.

Анна Вриге Берлинг казва, че също така е фантастично да се види технология за безопасност, която може да помогне на водача по други начини, като например чрез облекчаване на стреса, който може да изпитва, например в натоварени градове. Както казва тя: „Ние във Volvo Trucks все още гледаме на водачите като на най-важната система за безопасност. Нашите нови функции за безопасност обаче са разработени да им помагат по днешните натоварени пътища, за да може да се намали рискът от сблъсъци. Чрез нови технологии, непрекъснато проучване на произшествията и холистичен поглед върху безопасността на камионите можем да се доближим до нашата визия за нулеви произшествия.“

Ние във Volvo Trucks все още гледаме на водачите като на най-важната система за безопасност. Нашите нови функции за безопасност обаче са разработени да им помагат по днешните натоварени пътища, за да може да се намали рискът от сблъсъци.

Нови функции за безопасност

1. Асистент за малък диапазон отпред – нова

Помага за намаляване на сблъсъците, като предупреждава водача, когато пешеходец или велосипедист бъде разпознат в рисковата зона в предната част на камиона. Предназначена да помогне за повишаване на безопасността за всички участници в движението.

2. Предупреждение за отваряне на врата – нова

Тази интелигентна система, предлагана от двете страни на камиона, помага да се предотврати сблъсък на отварящи се врати с други участници в движението, когато камионът е спрял, дори когато двигателят е изключен. Това означава, че предлага допълнителна защита за велосипедисти и пешеходци от двете страни на камиона.

3. Подпомагане за избягване на страничен сблъсък – нова

Предназначена да намали риска от сблъсък, когато камионът завива или сменя лентите, като наблюдава зоните отстрани на автомобила и предупреждава водача, когато в тях има други участници в движението. Като подпомага да се избегне страничен сблъсък от двете страни на камиона, а също така предотвратява злополуки при смяна на лентата, тази функция надхвърля предстоящите регулаторни изисквания.

4. Автоматично задържане – нова

Функцията за автоматично задържане помага на камиона да остане неподвижен, докато не се натисне педалът на газта, като предлага осигуровка и помощ на водача по склонове и хълмове.

5. Система за наблюдение на налягането в гумите – нова

Разполага с подобрени сензори, монтирани на джантите на гумите, които могат да предупредят водача за ниско налягане и всеки повишен риск от спукване на гума. Тази система също надхвърля законовите изисквания и е в състояние да наблюдава по-широк диапазон от показания за понижено и повишено налягане. Освен безопасността допълнителните предимства на тази функция включват и по-добра енергийна ефективност.
 

Актуализирани функции за безопасност

6. Предупреждение за сблъсък отпред с аварийна спирачка – актуализирана

Усъвършенстваната аварийна спирачна система на Volvo Trucks отдавна надхвърли законовите разпоредби, за да помогне за предотвратяване на удари отзад. Тя използва най-новата радарна и камера технология в предната част на камиона.

7. Поддръжка на бдителността на водача – актуализирана

Предлагана за първи път от Volvo Trucks много преди да бъде законово изисквана, тази интелигентна функция следи и анализира движенията на камиона в лентата, за да разпознае умора и сънливост у водача. Системата предупреждава и след това информира водача да направи почивка, когато е необходимо. Сега е актуализирана, за да използва най-новата технология за камери в камиона.

8. Интелигентен асистент за скорост – актуализирана

Тази интелигентна функция поддържа водача информиран за ограниченията на скоростта, като разпознава пътни знаци за скорост и показва ограничението на индикаторнoто табло. Сега е актуализирана, за да показва ограничението на скоростта за тази автомобилна комбинация.

9. Адаптивни дълги светлини – актуализирана

Адаптивните дълги светлини автоматично изключват LED сегментите на предните фарове, когато приближават други превозни средства при шофиране през нощта. Това поддържа покритие на дългите светлини в други зони, където няма други превозни средства. Сега разполага с актуализиран радар и камера.


За повече информация относно новите и актуализирани функции за безопасност посетете вашия сайт за местния пазар.

Ето как системите за активна безопасност поддържат водачите и помагат за намаляване на риска от сблъсъци 

Свързани статии

Latest Press Release

Latest Press Release