TRUCKS

Anna Wrige Berling
2023-08-29
Технологии и иновации Безопасност
Author
Anna Wrige Berling
Traffic and Product Safety Director at Volvo Trucks

Как технологията се използва за намаляване на произшествията с камиони

Докато се случват пътни произшествия, Volvo Trucks ще продължи да търси начини за подобряване на пътната безопасност, за да постигне своята визия за нулеви произшествия. С помощта на научни изследвания и авангардни технологии целим да помогнем за предотвратяване на пътни инциденти, преди те да се случат.

Съвременните камиони обикновено са оборудвани с набор от модерни технологии, включително сензори, радари, камери и възможности за обработка на данни, всички от които са позволили разработването на усъвършенствани системи за безопасност, предназначени да помогнат за предотвратяване на произшествия, преди те да се случат. Много такива системи са (или скоро ще станат) задължителни по закон: въпреки това продължават да се извършват подобрения и много от решенията, предлагани от Volvo Trucks, надхвърлят тези задължителни изисквания.

Системите за активна безопасност правят ли нашите пътища по-безопасни?
 

Проучване, проведено от Застрахователния институт за пътна безопасност в САЩ, показа, че системите за предупреждение за челен сблъсък и автоматичните аварийни спирачни системи намаляват ударите отзад с повече от 40 процента.


Анна Вриге Берлинг, директор пътна и продуктова безопасност във Volvo Trucks, е работила дълги години интензивно с проучвания на произшествия и е убедена, че системите за активна безопасност помагат съществено. „Преобръщането на камиони на завои поради твърде висока скорост например беше често срещано явление. Но откакто електронният контрол на стабилността стана законово изискване в ЕС през 2015 г., тези произшествия намаляха значително.“

Важното е да се идентифицират най-често срещаните видове произшествия, да се разберат техните първопричини и да се намерят начини, по които могат да се използват различни технологии за предотвратяването им. Често срещано произшествие с камиони и велосипедисти например се случва, когато камионът завива към страната на пътника. Проучванията показват, че най-честата причина е лошата видимост от кабината, така че очевидно решение е да се намерят начини за улесняване на водача да забелязва велосипедисти в тази зона – като например ъгловата камера от страната на пътника или системата за подпомагане за избягване на страничен сблъсък. Ако всички често срещани видове произшествия могат да бъдат предотвратени, резултатът ще бъде безброй спасени животи.

Очевидно е изключително полезно да се обърне внимание на високорисковите ситуации, преди да се случи произшествие, а данните могат да бъдат наистина полезен инструмент за това.

Как данните и дигитализацията могат да допринесат за по-безопасно шофиране на камиона

Напредъкът в технологиите също улеснява идентифицирането на рисково поведение и насърчава по-безопасното шофиране, като данните могат да разкрият много за техниката на водача или условията на шофиране. Честите случаи на рязко спиране и ускоряване например може да подсказват, че водачът има агресивен стил на шофиране или често е в напрегната ситуация. Ако системите за активна безопасност се активират често – дори само предупрежденията – това също предполага, че водачът е изложен на по-висок риск от произшествие.

 

Услуга за безопасност на Volvo Trucks, достъпна чрез Volvo Connect, събира и използва този вид данни, за да генерира анализи на поведението при шофиране. Чрез нейните отчети е възможно да се идентифицират области за подобрение и да се предприемат действия, като например обучение на водачи, за да се намали рискът от бъдещи произшествия. Ако водачът например често спира рязко, той може да бъде обучен как да шофира с по-добро предвиждане, което ще допринесе за превръщането му в по-безопасен водач като цяло. Или ако система за активна безопасност често се активира на определено кръстовище, компанията може да потърси начини за по-добро управление или дори да си сътрудничи с местните власти и проектанти, за да намерят начини да направят кръстовището по-безопасно.

 

„Понякога водачите могат да се окажат в потенциално опасни ситуации поради условията на пътя и трафика, а понякога дори могат да не знаят за опасните практики на шофиране“, казва Йохан Рундберг, собственик на услугата автопарк и транспорт, Volvo Trucks. „Независимо от това, вие искате да идентифицирате тези ситуации, за да можете да проучите техните първопричини. Очевидно е изключително полезно да се обърне внимание на тези високорискови ситуации, преди да се случи произшествие, а данните могат да бъдат наистина полезен инструмент за това.“

 

Защо водачите винаги ще бъдат ключови за пътната безопасност

Най-важният фактор за пътната безопасност е водачът, който винаги трябва да бъде внимателен и отзивчив. Дори и най-квалифицираните и опитни водачи обаче все пак са хора и допускат грешки и често са повлияни от обстоятелства извън техния контрол. Целта на системите за активна безопасност е да подпомагат водачите и да допълват техните умения. В края на краищата едно ранно предупреждение или допълнителна секунда за реакция може лесно да се окаже разликата между опасната ситуация и фаталния инцидент.

Искате ли да научите повече за това как да намалите риска от често срещани произшествия с помощта на системите за активна безопасност? Изтеглете нашата бяла книга, която обхваща:

●      Осем често срещани пътнотранспортни произшествия и причините за тях.

●      Основните активни системи за безопасност на Volvo Trucks, които могат да помогнат за предотвратяването им.

●      Допълнителните системи за подпомагане на водача, които могат да помогнат за по-безопасно шофиране.

бяла книга : това как да намалите риска от често срещани произшествия с камиони

Свързани статии

Latest Press Release

Latest Press Release