TRUCKS

Volvo Trucks
2022-12-12
Безопасност Електромобилност
Author
Volvo Trucks

Електрически камиони Volvo – краш тестове за безопасност

Какво се случва, ако електрически камион се блъсне в друг камион? Или се подхлъзне и преобърне с висока скорост? Анна Вриге Берлинг, директор по безопасността във Volvo Trucks, ни разказва как електрическите камиони на компанията са проектирани да издържат на удар.
 

Електрическите камиони на батерии стават все по-честа гледка по нашите пътища. В съзвучие с основната идея на Volvo Trucks за безопасността, електрическите камиони на компанията са разработени да бъдат също толкова безопасни, колкото всички други камиони. Един важен аспект на безопасността е издръжливостта при удар, което означава разработване на автомобили, които са устойчиви на последствията от сблъсък.


„Електрическите камиони Volvo имат същите кабини като нашите традиционни дизелови камиони, които стриктно се тестват, за да се гарантира, че издържат на удар. Електрическите камиони имат и същите усъвършенствани функции за безопасност, които на първо място са предназначени да предотвратят възникването на произшествия“, казва Ана Вриге Берлинг, директор по безопасността във Volvo Trucks.


Виртуални симулации и пълномащабни краш тестове

Електрическите камиони на батерии  имат своите специфични предизвикателства, свързани с безопасността, главно по отношение на системата за електромобилност, която включва 600-ватова батерия. Рискът от къси съединения и изтичане на химикали от системата трябва да бъде сведен до минимум.


Volvo използва точни изчисления, виртуални симулации, както и пълномащабни краш тестове, за да провери безопасността на електрическите камиони в случай на катастрофа.


„Изчисленията и виртуалните симулации са основата, когато разработваме и проверяваме безопасен дизайн за нашите електрически камиони. По този начин можем да тестваме цифрово различни сценарии и параметри. За да проверим резултатите от симулациите, провеждаме и пълномащабни краш тестове на камионите“, казва Анна Вриге Берлинг.

Анна Вриге Берлинг е директор по безопасността във Volvo Trucks.

Краш тестове, симулиращи реални пътни ситуации

Краш тестовете симулират реални пътни ситуации с цел проверка на изискванията по отношение на електрическата, химическата и пожарната безопасност.


„Целта на пълномащабните краш тестове е да се сведе до минимум рискът от пожар и изтичане на химикали, като се провери дали батериите и електрическите компоненти остават на място при катастрофа и че системата за високо напрежение се изключва“, обяснява тя.


Volvo FM Electric е преминал три вида пълномащабни краш тестове. Резултатите от тестовете потвърждават положителните резултати от виртуалните симулации. 

 

Тест за страничен сблъсък. В този тест количка, симулираща лек автомобил, се блъска отстрани на камиона, където са монтирани батериите. Тестът потвърждава, че батерийте с техните модули и клетки са добре защитени и остават на място дори когато са изложени на голяма сила.
Тест за преобръщане. Тук камионът е принуден да се преобърне – често срещан инцидент с камион. Целта е да се провери дали системата за високо напрежение се изключва, за да се сведат до минимум рисковете за безопасността на водача и на спасителния екип.
Тест за сблъсък с препятствие. Тестът за сблъсък с препятствие е изпитване, при което камионът се блъска в препятствие, което симулира задната част на друг камион. Електрическият камион се тества, за да се гарантира, че електрическите инсталации и компоненти под кабината остават на място и че няма къси съединения, водещи до пожар или други опасни ситуации.

Volvo Trucks е първият световен производител на камиони, който разполага с пълна гама електрически камиони в серийно производство.


„Като предвестници ние носим голяма отговорност да гарантираме, че преминаването към електрически транспорт без изкопаеми горива се извършва без компромис с безопасността – за водачите, спасителните екипи и всички други участници в движението“, казва Ана Вриге Берлинг, директор по безопасността във Volvo Trucks. 


Гледайте краш тестовете на електрическите камиони Volvo:
 

Научете повече за нашата безопасна работа и нашите електрически камиони.