TRUCKS

Anna Wrige Berling Anna Theander
2022-06-02
4 min
Безопасност
Authors
Anna Wrige Berling
Traffic and Product Safety Director at Volvo Trucks
Anna Theander
Leader of Volvo Trucks Accident Research Team

5 начина за намаляване на риска от пътнотранспортни произшествия с камиони и уязвими участници в движението

Около 1,35 милиона участници в движението загиват всяка година по света. Повече от половината от тях са уязвими участници в движението (пешеходци, велосипедисти, мотопедисти и мотоциклетисти). Когато този тип пътнотранспортно произшествие включва тежкотоварен камион, е вероятно да има много сериозни последици. Въпреки че причините за тези инциденти са сложни и разнообразни, действията на водача на камиона в трафика могат да помогнат за спасяването на животи. 
 

Почти една трета* от смъртните случаи в пътнотранспортни произшествия с участие на тежкотоварни камиони в ЕС са на пешеходци, велосипедисти, мотопедисти и мотоциклетисти. Инцидентите с уязвими участници в движението и тежкотоварни автомобили са емоционална и предизвикателна област за справяне.


„Чрез разбирането как и защо възникват тези специфични видове пътнотранспортни произшествия могат да се идентифицират подобрения в безопасността на движението и да се намалят нараняванията“, казва Анна Теандър (Anna Theander), ръководител на екипа за проучване на пътнотранспортни произшествия във Volvo Trucks.


Проучванията на безопасността на Volvo показват, че за намаляване на броя на пътнотранспортните произшествия едни от най-критичните елементи са подобренията в системите за активна безопасност на камиона, по-добрата пътна инфраструктура и повишената осведоменост за риска сред уязвимите участници в движението.


Човешкият фактор, приложим за всички участници в движението, е важен аспект за размисъл. Начинът, по който водачът предвижда и реагира в ситуации, включващи уязвими участници в движението, особено в натоварените градски райони, може да има голям ефект върху риска от такъв тип инцидент.


„И до ден днешен водачът все още е система за безопасност номер едно в камиона. Добре обученият, внимателен водач, който разбира рисковете, е от съществено значение“, казва Анна Риге Берлинг (Anna Wrige Berling), директор по безопасност на движението и продуктите, Volvo Trucks.


По-долу са дадени някои практически начини, по които водачите могат да помогнат за намаляване на риска от този вид произшествия:   

 

5 съвета как да намалите риска от сблъсък с пешеходци, велосипедисти и мотопедисти:

1. Винаги предполагайте, че уязвимите участници в движението не знаят за слепите петна на камиона

Проучванията за безопасност на камиони, включващи такива участници, показват, че пешеходците, велосипедистите и мотопедистите просто не са наясно с трудностите, с които се сблъскват водачите, когато се опитват да възприемат всичко около камиона в натоварените градове. Освен това повечето от тези участници не знаят как ще се държи камион с по-дълго ремарке при завиване в транспортния поток. По тези причини никога не бъдете сигурни, че уязвимите участници в движението ще избягват рискови зони и слепи петна.


2. Запознайте се с често срещаните ситуации, водещи до пътнотранспортни произшествия, които включват уязвими участници в движението

Важно е да се подготвите за непредвидимо и рисково поведение от тяхна страна. Има три ситуации, които се открояват, и те са най-често срещани в градските райони:

  • Камиони, завиващи надясно при дясно движение и наляво при ляво движение, които се сблъскват с уязвими участници в движението, особено велосипедисти.
  • Сблъсъци в предната част на камиона, когато пешеходци пресичат пътя.
  • Сблъсъци с пешеходци при движение на заден ход.


3. Предвиждайте пътя напред

Помислете как навлизате в кръстовища и преценете как да завиете по възможно най-безопасния начин. Бъдете нащрек и се движете физически, за да се виждате и да наблюдавате по-добре. Съобразете скоростта си в натоварените градски райони – малко вероятно е това да повлияе на времето за доставка.


4. Подгответе се за по-безопасно шофиране в градовете

Оставете време да регулирате седалката и огледалата. Уверете се, че огледалата и прозорците са чисти, не закривайте видимостта си с монитори и лични вещи. Проверете дали всички системи за безопасност на камиона, включително камерите, работят и са включени, преди да започнете да шофирате.


5. Запомнете – вие сте система за безопасност номер едно

Системите и камерите за безопасност на вашия камион са ценна форма за подпомагане на водача. Но водачът, който активно преценява пътните условия и опасностите, все пак е най-важната система за безопасност в камиона.


Какво се прави за намаляване на риска от пътнотранспортни произшествия между камиони и уязвими участници в движението?

Големи промени предстоят в близко бъдеще. В актуализираните Общи регламенти за безопасност на ЕС ще се изискват повече задължителни системи за активна безопасност във всички нови камиони от юли 2024 г. Системите ще се справят със слепите петна на камиона отпред, отстрани и отзад и ще предупреждават водача, когато уязвим участник в движението навлезе в рискова зона. От януари 2029 г. производителите на камиони също ще трябва да осигурят по-добра пряка видимост за водачите.


Освен това законодателството за усъвършенствани системи за аварийно спиране се преработва, за да включва и автоматично спиране, когато пешеходци пресичат пътя и влизат в рисковата зона. Има напредък и по по-широки инициативи, като подобрения на пътната инфраструктура, сътрудничество с отрасъла и по-задълбочени проучвания на безопасността на движението, които разглеждат сложните причини за инциденти с уязвими участници на пътя.


„Като цяло перспективата е положителна – и с помощта на водачи, запознати с безопасността, заедно ще намалим смъртните случаи и сериозните наранявания, причинени от този тип пътнотранспортни произшествия“, казва Анна Риге Берлинг, директор по безопасност на движението и продуктите, Volvo Trucks. 


Европейска обсерватория за пътна безопасност, факти и цифри: автобуси/тежкотоварни автомобили – 2020 г.