TRUCKS

Мислите да преминете към електрически камион за градски превози? Вижте някои въпроси, които трябва да обмислите.

| 5 мин
Електрическите камиони се превърнаха в реалност и необходимост за много транспортни задачи. Работите ли в градски райони и имате ли нужда от насоки за следващата си стъпка към електрифицирани транспортни решения? Вижте някои въпроси, които трябва да обмислите.

Какви са вашите транспортни задачи?

Благодарение на ниските си нива на шум и емисии, електрическите камиони са идеални за работа в жилищни райони и градска среда, като например за събиране на отпадъци, доставка на консумативи и леки строителни работи.
 

Колко тежък е товарът, който возите?

Колкото по-голям е полезният товар, толкова повече акумулатори са необходими за покриване на дадено разстояние. Акумулаторите обаче добавят към общото ви тегло и то влияе на пробега. Това трябва да се има предвид например в приложенията за строителство и управление на отпадъци. Според директива на Европейския съюз един допълнителен тон може да бъде разрешен за превозни средства, работещи на алтернативно гориво, за да компенсира допълнителното тегло. Ние във Volvo Trucks правим реалистични симулации на маршрути, за да гарантираме, че можете да изпълните задачата си, когато специфицирате камиона.
 

Какво разстояние трябва да изминете?

Понастоящем електрическите камиони могат да изминат от 70 до 300 километра с едно зареждане през нощта в зависимост от приложението. Планирането на задачи на по-дълги разстояния очевидно означава планиране на допълнително зареждане на определени места по пътя, което да е синхронизирано с времената на водача.
 

Какви са вашите опции за зареждане?

Първоначално смятаме, че по-голямата част от камионите ще бъдат зареждани през нощта в основната база на клиента. Допълнителните бързи зарядни устройства за прав ток се превръщат в интересна опция при работа на две смени. Тъй като електрическите превозни средства стават все по-разпространени, ще има нужда и възможност да се зареждат на много различни места, като бензиностанции, товарни рампи, сервизни работилници, спирки на камиони и други места, където са паркирани камиони. Когато доставяме камион във Volvo Trucks, оборудването за зареждане е включено и ние оценяваме внимателно маршрута с клиента и изчисляваме къде ще е необходимо зареждане, за да отговорим на изискванията за транспорт.
 

Готови ли сте да инвестирате в планиране на маршрути и обучение на шофьори?

За да извлечете най-доброто от електрическия камион, той трябва да бъде управляван така, че да рекуперира енергията и да увеличи максимално пробега. За да помогнете на водачите да използват технологията на силовата линия по най-ефективния начин, можете да инвестирате в обучителен курс и инструменти за подпомагане на планирането на икономични маршрути за вашите превозни средства.
 

Ще помогнат ли електрическите камиони за имиджа на вашата марка и подобряване на бизнеса ви?

Като по-тиха и по-устойчива опция електрическите камиони могат да ви помогнат да намалите въглеродния си отпечатък, да подобрите имиджа си и да спечелите договори с клиенти или правителствени агенции, които имат ясно определени цели за устойчивост. По-тихият и високотехнологичен автомобил също може да бъде много привлекателен за водачите, които са оскъден ресурс. Ако маркетингът и изграждането на имидж са приоритет, електромобилността може да е добър вариант за вас.
 

Искате ли да извършвате градски доставки през нощта?

В множество големи градове се наблюдава увеличение на доставките през нощта с по-тихи електрически камиони. Гъвкавостта, предлагана по този начин на бизнесите, които не са обременени от необходимостта да изпращат камиони в сутрешния пиков час, е привлекателна, което позволява ресурсите да се разпределят по-икономично. Намаляването на пиковия трафик и шумовото замърсяване са приоритети за градските власти по целия свят.
 

Рентабилен избор ли са електрическите камиони?

Появяват се нови бизнес възможности за компании, които искат да могат да транспортират стоки до места и в интервали, където или когато това не е разрешено с камиони, работещи на изкопаеми горива. Все по-голям брой градове планират да въведат зони с нулеви емисии, където са разрешени само електрически превозни средства. Обсъждат се и данъци, които ще подпомогнат прехода към общество, което е по-неутрално по отношение на CO2. Все повече компании, използващи електрически камиони, се включват в зелени партньорства, което може да има обратен ефект за бизнеса.
 

Готови ли сте да направите следващата стъпка към електрифицирани транспортни решения? Свържете се с вашия местен дилър, за да научите повече за възможностите за вашия бизнес.

Ярко Айне

Jarkko Aine works as Director for Electric Solutions at Volvo Trucks

Свързани статии