TRUCKS

Новите системи на Volvo Trucks за подпомагане на водача издигат безопасността на следващо ниво

По-висока безопасност на движението и по-добра работна среда за водачите. Това са целите при въвеждането на новите системи на Volvo Trucks за подпомагане на водача, базирани на Volvo Dynamic Steering – иновация, удостоена с много награди, подпомага управлението на товарни автомобили по революционен начин.
Volvo Dynamic Steering

„Volvo Dynamic Steering направи революционна промяна при работата на водача зад волана. По-добрата стабилност на посоката, по-лесното маневриране и по-големият комфорт намаляват риска от пътни инциденти и травми, свързани с напрежението при управлението. Сега надграждаме успеха си с функции, които спомагат за още по-безопасна пътнотранспортна обстановка. Всичко това е в съответствие с визията ни за недопускане на автопроизшествия с участие на товарни автомобили Volvo. Тези функции бяха разработени, за да помагат на водачите да избягват някои от най-често срещаните сценарии за произшествия, определени посредством програмата за разследване на автопроизшествия", казва Карл Йохан Алмквист, директор пътна и продуктова безопасност във Volvo Trucks.

Чрез интегриране на Volvo Dynamic Steering с други системи за увеличаване на комфорта и подобряване на безопасността, Volvo Trucks разработи две системи за подпомагане на водача при предотвратяването на инциденти: Volvo Dynamic Steering със Stability Assist / подпомагане на стабилността/ и Volvo Dynamic Steering с Lane Keeping Assist /поддръжка на движението в пътна лента/.

Отчитане на страничното занасяне преди да възникне:
„Представете си, че се движите по мокър, плъзгав път и изведнъж забелязвате, че задната част на товарния автомобил започва да губи сцепление с асфалта. Преди това да прерасне в странично занасяне, вие внимателно завъртате волана в обратната посока, докато премине опасността. Точно по същия начин действа и Volvo Dynamic Steering със Stability Assist /подпомагане на стабилността/. Голямата разлика е, че системата може да открие риска и да спомогне за стабилизиране на автомобила, преди вие дори да забележите, че нещо се случва", обяснява Карл Йохан Алмквист.

Намалява риска от излизане извън пътя и от неумишлено напускане на лентата
Следващата иновация в безопасността, Volvo Dynamic Steering с Lane Keeping Assist /поддръжка на движението в пътна лента/, помага на водача, когато системата открие, че товарният автомобил доближава до маркировката на лентата. Системата уведомява водача посредством леко завъртане на волана в подходящата посока и леко вибриране на волана, като му помага да върне автомобила обратно в лентата. 
Регулира съпротивлението на волана в зависимост от конкретните нужди

В допълнение към двете нови системи за подпомагане на водача, Volvo Trucks въвежда дългоочаквана функция, която дава възможност за индивидуално регулиране на съпротивлението на волана при товарните автомобили, оборудвани с Volvo Dynamic Steering.

„Всеки водач има различна представа за това колко „лека" или „тежка" трябва да бъде кормилната система. Сега всеки водач може да регулира съпротивлението на волана точно така, както иска, за да може да шофира удобно, безопасно и без напрежение. Това е много практична характеристика, не на последно място за товарни автомобили, които често са управлявани от различни водачи", казва Карл Йохан Алмквист.

Факти за новите функции
• Volvo Dynamic Steering беше разработено за автоматично компенсиране на неравностите по пътната повърхност и за премахване на вибрациите и отката на волана. При шофиране с ниска скорост съпротивлението на волана се намалява с около 75 процента - голямо преимущество при движение на заден ход и при маневриране в тесни пространства. Воланът автоматично се връща в централно положение, веднага щом хватът на водача отслабне. При по-високи скорости товарният автомобил поддържа уверено посоката си дори при лоша пътна повърхност и силни странични ветрове. Тази технология се основава на хидравличното сервоуправление на товарния автомобил, подпомагано от електродвигател с електронно управление, който непрекъснато коригира управлението и осигурява допълнителна сила на завъртане, когато е необходимо.
• Volvo Dynamic Steering със Stability Assist /подпомагане на стабилността/. Тук Volvo Dynamic Steering действа съвместно със системата за електронен контрол на стабилността на товарния автомобил. Сензорите в рамата наблюдават непрекъснато ъгловата скорост (отклонението от вертикалната ос) на товарния автомобил и когато бъде открита и най-лека тенденция към странично занасяне, системата се активира и осигурява леко подпомагане на движението на волана, за да помогне на водача да го завърти в противоположната посока и да стабилизира автомобила.
• Volvo Dynamic Steering с Lane Keeping Assist /поддръжка на движението в пътна лента/. Тук Volvo Dynamic Steering действа съвместно със системата за поддръжка на движението в пътна лента при скорости над 55 км/ч. Системата наблюдава позицията на автомобила с помощта на камери. Когато открие, че има риск товарният автомобил да излезе извън текущата лента, тя активира управлението и помага на водача да се върне към необходимата посока. Ако е необходима допълнителна помощ, тя предупреждава водача чрез леки вибрации на волана вместо предупредителен звуков сигнал.
• Volvo Dynamic Steering с персонални настройки. Индивидуално регулиране на съпротивлението на волана за удобно и комфортно шофиране.

Видео в YouTube

Кратки видеа в YouTube: 
Volvo Dynamic Steering с Lane Keeping Assist /поддръжка на движението в пътна лента/

Volvo Dynamic Steering със Stability Assist /подпомагане на стабилността/

Volvo Dynamic Steering с персонални настройки.


7 юни 2018 г.