TRUCKS

Джонатан Дисли
2024-01-22
Технологии и иновации Икономия на гориво Икономия на гориво
Author
Джонатан Дисли
Директор по дизайн

Проектиране на ефективен камион за бъдещето

Смелата преработка на дизайна на аеродинамичните кабини на камионите Volvo беше дълъг процес. Директорът по дизайн Джонатан Дисли (Jonathan Disley) обяснява как неговата нова, отличителна идентичност и функционалност обхваща нова ера на енергийна ефективност.
 

През 2019 г. ЕС потвърди, че ще измени Директивата за масите и размерите за камиони, отваряйки нови възможности за дизайна. Екипът по външен дизайн на Volvo Trucks вече обсъждаше с инженери подобрена аеродинамична кабина, която да оптимизира енергийната ефективност за бизнесите с камиони. Сега беше времето за преработване на дизайна както никога досега.
 

„Промяната в законодателството на ЕС беше чудесна възможност за нас да увеличим ефективността и да надградим това, което направихме преди“, казва Джонатан Дисли. „Нашата цел беше по-видимо ефективен камион с простота и аеродинамичен израз в същността на дизайна.“
 

Намиране на вдъхновение и процесът зад новия дизайн на кабината

В тясно сътрудничество с експертите и инженерите по аеродинамика на Volvo Trucks екипът по дизайн започна да търси как може да оформи и усъвършенства кабината, за да я направи по-енергийно ефективна.
 

„Търсихме най-новото вдъхновение в аеродинамиката, от автомобили до кораби и дори в космоса. Нашата цел беше да разработим по-прогресивен дизайн за бъдещето. Също така искахме да обогатим това с нашето скандинавско наследство и класическия дизайн на Volvo“, казва Джонатан Дисли.
 

Табла с изображения, скици, задълбочени дискусии относно концепцията на дизайна и регламента на ЕС бяха част от първоначалния процес на разработка. Те доведоха до една от най-големите и вълнуващи промени – новия камион Volvo FH Aero, който беше удължен с 240 mm, за да се увеличи максимално аеродинамичната ефективност. Размерите на долните и горните ъгли на предната част на кабината също бяха внимателно изчислени и формата им беше преработена, за да стане с по-плавни и по-извити линии с цел оптимизиране на въздушния поток около камиона.
 

Новата система за наблюдение с камери с елегантен „крилчат“ дизайн замества страничните огледала във Volvo FH Aero и стандартните кабини за подобряване на въздушния поток. Нови линейни габаритни светлини, които отразяват емблематичните V-образни лампи на Volvo в горните ъгли на предната страна и са визуално интегрирани в панелите за „затъмняване“.
 

Успоредно с това беше обновена концепцията на познатата емблема Volvo. Сега тя е по-голяма, с опростен, елегантен дизайн, за да отразява цифровата, ефективна ера.
 

„Преработката на дизайна започна още отпреди пандемията“, обяснява Джонатан Дисли. „Въпреки практическите предизвикателства ние намерихме път напред, бавно прилагайки големи и по-малки промени, за да прегърнем основната си цел – първокласен външен вид и усещане, които помагат да се пести гориво и енергия, за да бъде наистина от полза за операторите на камиони.“
 

Функционален, устойчив дизайн с персонализируемо покритие

В гамата електрически камиони Volvo горната и долната решетка се отличават с нов ефективен дизайн тип пчелна пита, който създава изгладен и изискан вид. Това е комбинирано с черни фарове и бяла емблема Volvo.
 

„Целта беше опростен скандинавски дизайн, който отразява нашия преход към повишена устойчивост и електромобилност“, обяснява Джонатан Дисли.
 

При дизеловите камиони горната решетка има същия впечатляващ дизайн на пчелна пита като електрическите камиони. Промяната позволява на клиентите да имат избор между цветовете на базовата или подобрената окомплектовка на долната предна част на Volvo FH. При Volvo FH16 завършекът е по-смел, с ярка хромирана окомплектовка, сребриста горна решетка и тъмна хромирана долна решетка за по-мощен външен вид. 

„Нашата цел беше по-видимо ефективни камиони с простота и аеродинамичен израз в същността на дизайна.“

Проектантският екип също така реши да създаде повече пространство между предното стъкло и долната решетка за брандиране на клиенти и партньори.
 

„Не ставаше въпрос само за проектиране на нова ефективна идентичност – ние се вслушахме в отзивите на клиентите и осъзнахме, че това е важна характеристика за много бизнеси с камиони“, казва Джонатан Дисли.
 

Долната решетка с интегрирано стъпало вече може да се отваря изцяло, за да разкрие изненадващо удобство за водача – пейка с поставки за чаши за сядане по време на почивките. Предният процеп също е разположен по-ниско и добавя усещане за скорост към дизайна.
 

„Въпреки че промените се отнасят предимно до енергийната ефективност, също така те осигуряват повече фокус върху клиента, функционалност и възможности за персонализиране на камиона“, казва Джонатан Дисли. „Така е, защото средата във Volvo е отворена към сътрудничество, където идеите за дизайн и обратната връзка от клиентите непрекъснато се споделят и се възприемат от нас.“
 

Обобщение на новия дизайн на камионите Volvo: промени и предимства

Отличителна нова „аеродинамична“ идентичност със скандинавски подход, който се прилага в цялата гама на Volvo Trucks.
 

Volvo FH Aero и Volvo FH16 Aero  – нова ера на ефективност

  • Най-оптималният дизайн на кабина на Volvo Trucks за енергийна ефективност, с предна част, която е удължена с 240 mm. С всички нови аеродинамични подобрения на кабината Volvo FH Aero може да увеличи пробега на електрическия камион и да намали разходите за гориво.
  • Изискан модел на решетката тип пчелна пита за максимална ефективност (горна решетка при дизелови камиони и горна и долна при електрически камиони с възможност за координати на цвета за перфектен вид).
  • Заобляне на предните ъгли за максимално увеличаване на аеродинамиката.
  • По-изваян дизайн с вдлъбнатина отпред, който подобрява долната аеродинамична предна част.
  • Призматична долна предна решетка за подобрен 3D ефект при дизеловите камиони.
  • По-голямо предно стъпало, което може да се спусне изцяло, за да осигури пейка с поставки за чаши за водача.
  • Повече пространство между предното стъкло и решетката за ориентиран към клиента партньорски панел.
  • Повдигнати гумени удължители, които уплътняват по-добре празното пространство между кабината и ремаркето.
  • Напълно интегрирани предни дръжки под предното стъкло за подобряване на въздушния поток.
  • Емблематични V-образни фарове в черно при Volvo FH16 и електрическите камиони Volvo.
  • П-образна долна рамка на решетката с повече опции за персонализиране на завършека.
  • Повдигната емблема Volvo Spread Word в доминираща позиция, по-близо до водача.
     

Всички модели камиони Volvo (FH Aero, FH16 Aero, FH, FH16, FM, FMX)

Смели нови характеристики на дизайна:

  • елегантен, механизиран „крилчат“ дизайн на системата за наблюдение с камери за подобрен въздушен поток. Инфрачервената камера подобрява видимостта на водача и безопасността през нощта.
  • По-гладки, изолирани панели за затъмняване за подобряване на въздушния поток в горната част на кабината.
  • Ясен, линеен светлинен профил в горните ъгли, който е интегриран в панелите за „затъмняване“.
  • Устойчиви LED светлини в целия екстериор на камиона.
     

Възможности за персонализиране:

  • Сатенен/ярко хромиран или перленобял завършек на наклонената черта на емблемата Volvo и емблема в зависимост от модела на камиона.
  • Възможност за избор на цвят на окомплектовката в долния преден край.


Преработен дизайн на емблемата Volvo, словната марка и емблемите:

  • обновена концепция на дизайна на емблемата Volvo, която е по-голяма, с опростен и по-елегантен вид, за да отразява ерата на дигитализация и ефективност.
  • Усъвършенствани емблеми на моделите камиони за по-модерен дигитален вид.

Разберете повече за новия дизайн на гамата камиони, обяснен от нашия директор по дизайна

Related Insights