TRUCKS

Електрическите камиони може да станат масови по-рано, отколкото си мислите. Причините са следните.

| 3 мин
Цялата транспортна индустрия е изправена пред строги изисквания за подобряване на въздействието си върху климата. За да се ускори преходът към по-устойчив транспорт, целта на фирма Volvo Trucks е цялата й продуктова гама да бъде без изкопаеми горива до 2040 г. Електрическите камиони ще играят ключова роля за нейното постигане. Може да звучи като нереалистична цел, но всъщност преминаването към електрически автомобили ще стане много по-бързо, отколкото повечето са очаквали. По-долу са дадени някои от причините за това.

Разходите за притежание на електрически автомобил намаляват

Въпреки че днес електрическият камион има по-висока продажна цена от традиционен автомобил, малкият брой движещи се части в електрическия двигател означава, че те често имат по-дълъг жизнен цикъл и се нуждаят от по-малко поддръжка. Междувременно цената на акумулаторите намалява с темпове, които изпреварват очакванията на повечето анализатори. Текущите инвестиции в сектора за възобновяема енергия намаляват разходите за производство на електроенергия до ниво, при което използването на електрически камион ще струва по-малко от използването на дизелов.
 

Акумулаторите продължават да се подобряват

Тъй като търсенето на електрически автомобили нараства, иновациите при акумулаторите също се ускоряват. По-леките литиево-йонни акумулатори представляват около една трета от теглото и половината от обема на оловно-киселинните. И стават още по-леки и по-мощни с подобряването на технологията. Нещо повече, следващото поколение акумулатори, известни като твърдотелни, може да осигури още по-високи печалби. Те се зареждат по-бързо, по-безопасни са и доставят до два пъти по-голяма плътност на акумулатора от тази на съвременните литиево-йонни акумулатори, което потенциално може да удвои пробега.
 

Решават се инфраструктурните предизвикателства

Днес зареждането на електрически камион за задачи с по-малък пробег може лесно да се извърши за една нощ. Въпреки че инфраструктурата за бързозареждащи се камиони все още е малка, тя се разширява, тъй като градовете, логистичните центрове, автомобилните производители и бензиностанциите се стремят да задоволят нарастващото търсене. А новите технологии, включително интелигентните зарядни устройства и акумулатори, правят възможно ултрабързото зареждане при по-широк набор от условия. Нови открития също така демонстрират, че скоростта на зареждане ще се увеличи драстично чрез подобрения на литиево-йонните акумулатори.
 

Електрическите камиони стават все по-добрият избор

Тъй като цената на електрическите автомобили намалява, изборът на електрически камион може да се превърне в нещо повече от въпрос на устойчивост и разходи. Електрическите камиони също се оказват популярни сред шофьорите, защото създават по-малко вибрации от традиционните дизелови автомобили. Те са по-лесни за маневриране и паркиране, което ги прави подходящи за градско шофиране и доставки. Като нисковъглеродна опция без емисии на изгорели газове електрическите камиони са популярни и сред компаниите, които искат да работят по-устойчиво.
Преминаването към електрически превозни средства може да стане по-бързо, отколкото мнозина са очаквали. Най-малкото има много признаци, които показват такова развитие. А електрическите камиони вече реално се движат по нашите улици.

Ларс Мартенсон

Environment and Innovation Director at Volvo Trucks

Свързани статии