Електрическите камиони Volvo са изминали 80 милиона километра за пет години

Електрическите камиони Volvo имат повече от 80 милиона километра пробег или 2 000 обиколки около земното кълбо, откакто Volvo представи своите първи електрически модели товарни автомобили през 2019 година. Тези камиони са намалили емисиите CO2 и в същото време са подобрили значително работната среда на водачите.
Електрическите камиони Volvo са изминали 80 милиона километра за пет години
Волво е продал 3,500 електрически камиона в 45 държави от 2019 г.

Нови данни от наблюдението на флотилията електрически камиони Volvo разкриват, че те са изминали повече от 80 милиона километра, като част от търговския трафик по света от 2019 година насам. Еквивалентни камиони, задвижвани от дизелово гориво биха изразходвали повече от 25 милиона литра1 дизел, за да пропътуват същото разстояние, а намалените емисии въглероден диоксид от ауспуха се равняват на 68 000 тона2.

“Щастлив съм да видя как транспортните компании се възползват от преимуществата на електрическите камиони в ежедневните им операции. Транспортният сектор съставлява 7% от глобалните въглеродни емисии и електрическите камиони на батерии са важно средство за намаляване на климатичния отпечатък. Благодарение на много ранно приели прехода, ние вече можем да видим огромния потенциал с тази технология”, казва Рогер Алм, президент на  Volvo Trucks.

5 години електрическо ноу-хау

Ранното навлизане на Volvo в сегмента с електрическите камиони е изградило уникална експертиза в електрическия транспорт с нулеви емисии -  познания, които са използвани в развойната дейност на следващи поколения електрически решения от Volvo.

·         Да бъдеш сред първите, които правят прехода се отплаща – транспортните фирми с електрически камиони имат сериозно конкурентно предимство, когато са в състояние да предложат свободен от емисии транспорт на купувачите на транспорт

·         Максималното оползотворяване на инвестицията в електрически камиони и зарядна инфраструктура изгражда силен бизнес модел за транспортните фирми – посредством оптимизиране на логистиката и маршрутите, както и споделени решения за зареждане между операторите

·         Ползите от електрическите камиони надхвърлят ползите за околната среда – водачите имат значително по-добра работна среда с много по-ниски нива на шум и вибрации

Нарастващо електрическо присъствие в световен мащаб

Доставките на електрически камиони от Volvo Trucks по света са се повишили с 256% до 1 977 камона през 2023 година и компанията наблюдава продължаващ интерес от страна на клиентите през 2024 година. В Европа повече от половината клиенти на електрически камиони избират Volvo през първото тримесечие на тази година – пазарният дял на Volvo в сегмент електрически камиони е 56%. В САЩ Volvo съставлява 44% от продажбите на електрически камиони.

„Радваме се, че и България вече е част от картата на електрифицираните превози в Европа с доставените до момента три електрически камиона. През 2023 година доставихме първият изцяло електрически камион в страната, Volvo FE Electric, на нашия клиент Финес, а от началото на пролетта Volvo FL Electric допълва флотилията му екологични камиони, които ежедневно транспортират месо и месни продукти от базата на компанията в Димитровград до Пловдив и обратно с нулеви емисии от ауспуха.“, споделя Иван Зънзов, мениджър продажби камиони във Volvo Trucks България, и допълва „Друг наш клиент, Смарт Спед Логистикс от Русе, избра  Volvo FL Electric за своите ежедневни доставки на стоки по релацията Русе-Букурещ-Русе.“

До момента Volvo Trucks е доставила повече от 3 500 електрически камиони Volvo на клиенти от 45 държави на шест континента. През 2023 година, компанията разшири присъствието си в сегмента, като достави първите си тежкотоварни електрически камиони в Латинска Америка, на клиенти от Бразилия, Чили и Уругвай. Volvo също така се превърна в първият производител, който достави електрически каимони на батерии в Мароко, Южна Корея и Малайзия.

“Не само транспортните компании, а също и купувачите на транспорт и логистични услуги се записват към SBTi (Science Based Target initiative) – научно обосновани целеви инициативи – и започват да търсят устойчиви транспортни решения от техните доставчици. Това е още един стимул за преминаване към електрически камиони”, казва Рогер Алм.

Електрически камиони на батерии за всички транспортни нужди

Електрическите камиони на Volvo отговарят на нуждите на широк кръг от приложения – от градска дистрибуция и сметосъбиране до регионални превози и строителство. За петте години електрификация, Volvo също така изгражда силна експертиза за оптимизиране на използването на инсталирана енергия, зареждане и обслужване на електрически камиони.

От 2019 година досега, Volvo Trucks непрекъснато разширява своето електрическо портфолио до днешната гама, която включва осем изцяло електрически модели камиони.

Моделите електрически камиони Volvo, които са на пазара са Volvo FL Electric, FE Electric, FM Electric, FM Low Entry, FMX Electric, FH Electric, FH Aero Electric и VNR Electric. Най-продаваният модел е Volvo FH Electric, който наскоро бе избран за престижното отличие Международен камион на годината за 2024 година.

1 базирано на данни от клиенти за същия моделен микс от еквивалентни дизелови камиони.

2 съгласно калкулациите well-to-wheel в рамките на GLEC v3

LINK към снимки с висока резолюция

Маркетинг и ПР, Volvo Trucks България

ina.ignatova@volvo.com

Снимки и видео материали за медиите са налична на Mediahub Volvo Trucks

Volvo Trucks предоставя цялостни транспортни решения за професионални и взискателни клиенти чрез своята пълна гама от средни до тежки товарни автомобили. Поддръжката на клиентите се предоставя чрез глобална мрежа от дилъри с 2200 центъра за обслужване в около 130 държави. Товарните автомобили Volvo се асемблират в 12 държави на различни континенти. През 2023 г. около 145 000 нови камиони Volvo са доставени на клиенти в целия свят. Volvo Trucks е част от Volvo Group, един от водещите световни производители на товарни автомобили, автобуси, строително оборудване и двигатели за морско и промишлено приложение. Групата предоставя също цялостни решения за финансиране и сервизно обслужване. Работата на Volvo Trucks се базира на основните ценности на компанията: качество, безопасност и грижа за околната среда.