TRUCKS

Новият Volvo FH16: повече мощност – по-малко гориво

Новият Volvo FH16 е най-мощният камион в Европа, като същевременно е и с отлична горивна ефективност и може да се движи със 100% възобновяеми горива. Пътни тестове потвърждават, че изцяло новият двигател на FH16 постига 5% по-нисък разход на гориво и по-ниски емисии, като в същото време добавя 7% повече въртящ момент – комбинация, която повишава ефективността и производителността при най-тежките транспортни задачи.
Новият Volvo FH16: повече мощност – по-малко гориво
Новият Volvo FH16 с D17 двигател с повече мощност и по-нисък разход на гориво

Изцяло новият двигател на Volvo - D17 в емблематичният Volvo FH16 е проектиран да осигури изключителна производителност и издръжливост за най-тежките транспортни задачи. Сравнявайки новият 17-литров двигател с мощност от 780 к.с. на Volvo FH16 със своя предшественик, новият добавя 7% въртящ момент, като в същото време постига 5%* по-нисък разход на гориво и емисии въглероден диоксид.

 

Изцяло новият двигател е наличен също така и за новия Volvo FH16 Aero, като осигурява дори по-добра горивна ефективност, когато е комбиниран с аеродинамичната кабина на камиона.

 

“Нашите инженери създадоха двигател, който съчетава най-високия въртящ момент и мощност в Европейски камион с изключителна горивна ефективност. Фактите говорят сами – повече въртящ момент и мощност със значителна икономия на гориво и CO2 е фантастичен резултат. Това означава, че нашите клиенти могат да извършват техните транспортни задачи по-ефективно и с по-висока производителност”, казва Ян Хелмгрен, директор продуктов мениджмънт и качество във Volvo Trucks.

 

Изцяло новият горивно-ефективен двигател е един пример за непрекъснатия стремеж на Volvo Trucks за намаляване консумацията на гориво и въглеродните емисии при съществуващите технологии на силовите линии паралелно с представянето на нови технологии.

 

Три нива на мощност

Новият 17-литров двигател Euro 6 на Volvo идва с три нива на мощност - 600 к.с., 700 к.с. и 780 к.с. Нивата на въртящият момент са повишени до 3000 Нм, 3400 Нм и 3800 Нм в топ версията. Скоростната кутия е актуализирана за работа с до 3800 Нм, като вътрешната ефективност на трансмисията е допълнително подобрена при версиите с 3000 Нм и 3400 Нм.

 

Сертифициран за работа с биогориво
Новият двигател D17 е сертифициран за работа с HVO (хидрогенирано растително масло) при всички нива на мощност. Версията с мощност от 700 к.с. също е сертифицирана за работа със 100% биодизел (B100).

 

Volvo FH16 и FH16 Aero с изцяло новият двигател D17 са налични за поръчка от средата на 2024 година и производството ще започне през втората половина на годината.

 

 

*резултат от сравнителен пътен тест между D17 780 к.с. и D16 750 к.с., 55 тона БТК

 

LINK към снимки с висока резолюция

За допълнителна информация се обръщайте към:


Ина Игнатова

Маркетинг и ПР, Volvo Trucks България

ina.ignatova@volvo.com

+359 882401611

 


Снимки и видео материали за медиите са налична на Mediahub Volvo Trucks

 

 

Volvo Trucks предоставя цялостни транспортни решения за професионални и взискателни клиенти чрез своята пълна гама от средни до тежки товарни автомобили. Поддръжката на клиентите се предоставя чрез глобална мрежа от дилъри с 2200 центъра за обслужване в около 130 държави. Товарните автомобили Volvo се асемблират в 12 държави на различни континенти. През 2023 г. около 145 000 нови камиони Volvo са доставени на клиенти в целия свят. Volvo Trucks е част от Volvo Group, един от водещите световни производители на товарни автомобили, автобуси, строително оборудване и двигатели за морско и промишлено приложение. Групата предоставя също цялостни решения за финансиране и сервизно обслужване. Работата на Volvo Trucks се базира на основните ценности на компанията: качество, безопасност и грижа за околната среда.