TRUCKS

Volvo представя първия си изцяло електрически камион – оптимизиран за по-чист и по-безопасен градски транспорт

Volvo пуска първия си модел камион досега, разработен само за електрическо задвижване. С капацитет за тежки товари и отлична видимост за водача, FM Low Entry е електрически камион, оптимизиран за безопасно и ефективно шофиране в градски райони.
Volvo представя първия си изцяло електрически камион – оптимизиран за по-чист и по-безопасен градски транспорт
Volvo представя първия си изцяло електрически камион – Volvo FM Low Entry е тежкотоварен камион, специално разработен да изпълнява голямо разнообразие от транспортни задачи в градските райони.


Тъй като все повече и повече градове се стремят да подобрят градската си среда чрез намаляване на нивата на емисиите, търсенето на камиони с нулеви емисии на отработени газове, които могат да отговорят на тези нови изисквания на клиентите бързо нараства. 

Най-новото попълнение на Volvo Trucks към гамата електрически камиони – Volvo FM Low Entry – е тежкотоварен камион, специално разработен да изпълнява голямо разнообразие от транспортни задачи в градските райони. Това е и първият модел камион, разработен досега от Volvo, който се предлага само с електрическо задвижване.

„Този камион с нулеви емисии е чудесно допълнение на нашата електрическа гама, идеално подходящ за градски транспорт и проектиран с мисъл за водача. Той е мощен, но плавен за управление и лесен за маневриране. Новият Volvo FM Low Entry е напълно в съответствие с нашите амбиции да разширим електрическите си решения, което ще позволи на още повече клиенти да намалят своите въглеродни емисии“, обяснява Рогер Алм, президент на Volvo Trucks.

5-звезден рейтинг за директна видимост

Ниското шофьорско място предлага на водача отлична видимост и контрол над околната среда. Добрата видимост на FM Low Entry му спечели петзвезден рейтинг по стандарта за директна видимост, който оценява тежкотоварните автомобили, работещи в Лондон, и влиза в сила през четвъртото тримесечие на 2024 г.* 

Volvo FM Low Entry е много универсален и може да се адаптира, за да отговори на специфичните изисквания на различни транспортни задачи, като сметосъбиране, дистрибуция и строителство. 

Камионът е базиран на добре познатия модел FM на Volvo. Просторната кабина е спусната надолу и изместена напред, а ниският праг и равният под улесняват влизането и излизането от камиона. Тези характеристики на дизайна създават ергономична, удобна и ефективна работна среда за водачите в натоварени градски среди. 

Новият FM Low Entry първоначално ще се продава в Европа, включително в Турция, Австралия и Южна Корея. Стартът на продажбите е през първото тримесечие на 2024 г., а началото на производството е през второто тримесечие на 2024 г.

Осем модела електрически камиони
С този нов изцяло електрически градски камион Volvo вече разполага с общо осем модела електрически камиони в своята гама. През 2019 г. Volvo Trucks стана първият производител в света, който започна серийно производство на тежкотоварни електрически камиони и компанията има цел 50% от глобалните продажби на нови камиони Volvo да бъдат електрически през 2030 г.  

Ключови характеристики на Volvo FM Low Entry:

 • Видимостта (при стандартна спецификация) отговаря на 5-звездния стандарт за пряка видимост на Transport for London.
 • Камионът е оборудван със система Volvo Dynamic Steering за лесно управление и намалени вибрации.
 • Предлагат се три варианта за кабината: водач + 0, 1 или 3 пътника. При вариант с 3 пътнически седалки, разположени в задната част на кабината, те не са в полезрението на водача. Това свежда до минимум мъртвите зони и допринася за отлична видимост.
 • Множеството ергономични характеристики включват нисък праг, равен под и добре позиционирани дръжки за лесно и безопасно влизане и излизане от кабината.
 • Камионът се предлага с новата усъвършенствана система за наблюдение с камери на Volvo.
 • Предлага се в две височини (изправен стоеж): спална кабина (1575 мм) и удължена/висока спална кабина (1945 мм).
 • Предлагани конфигурации на осите: 4X2, 6X2, 6X4, 8X2, 8X4
 • БТК: 19 – 32 тона
 • Електромотор: 330 кВт
 • Батерии: 360 кВч (4 батерии)
 • Електрически пробег: до 200 км (пробегът зависи от няколко параметъра, като например тегло на товара, стил на шофиране, цикъл на шофиране, топография, температура и др.)
  Зареждане: 250 кВт (DC), 43 кВт (AC)
 • Колесна база: 3900 – 6000 мм

 

ВРЪЗКА към изображения с висока разделителна способност

 

*https://tfl.gov.uk/info-for/deliveries-in-london/delivering-safely/direct-vision-in-heavy-goods-vehicles/dvs-star-ratings-and-safe-system

За допълнителна информация се обръщайте към:


Ина Игнатова

Маркетинг и ПР, Volvo Trucks България

ina.ignatova@volvo.com

+359 882401611

 


Снимки и видео материали за медиите са налична на Mediahub Volvo Trucks

 

 

Volvo Trucks предоставя цялостни транспортни решения за професионални и взискателни клиенти чрез своята пълна гама от средни до тежки товарни автомобили. Поддръжката на клиентите се предоставя чрез глобална мрежа от дилъри с 2200 центъра за обслужване в около 130 държави. Товарните автомобили Volvo се асемблират в 12 държави на различни континенти. През 2023 г. около 145 000 нови камиони Volvo са доставени на клиенти в целия свят. Volvo Trucks е част от Volvo Group, един от водещите световни производители на товарни автомобили, автобуси, строително оборудване и двигатели за морско и промишлено приложение. Групата предоставя също цялостни решения за финансиране и сервизно обслужване. Работата на Volvo Trucks се базира на основните ценности на компанията: качество, безопасност и грижа за околната среда.