TRUCKS

Volvo представя първия си изцяло електрически камион – оптимизиран за по-чист и по-безопасен градски транспорт

Volvo пуска първия си модел камион досега, разработен само за електрическо задвижване. С капацитет за тежки товари и отлична видимост за водача, FM Low Entry е електрически камион, оптимизиран за безопасно и ефективно шофиране в градски райони.
Volvo представя първия си изцяло електрически камион – оптимизиран за по-чист и по-безопасен градски транспорт
Volvo представя първия си изцяло електрически камион – Volvo FM Low Entry е тежкотоварен камион, специално разработен да изпълнява голямо разнообразие от транспортни задачи в градските райони.


Тъй като все повече и повече градове се стремят да подобрят градската си среда чрез намаляване на нивата на емисиите, търсенето на камиони с нулеви емисии на отработени газове, които могат да отговорят на тези нови изисквания на клиентите бързо нараства. 

Най-новото попълнение на Volvo Trucks към гамата електрически камиони – Volvo FM Low Entry – е тежкотоварен камион, специално разработен да изпълнява голямо разнообразие от транспортни задачи в градските райони. Това е и първият модел камион, разработен досега от Volvo, който се предлага само с електрическо задвижване.

„Този камион с нулеви емисии е чудесно допълнение на нашата електрическа гама, идеално подходящ за градски транспорт и проектиран с мисъл за водача. Той е мощен, но плавен за управление и лесен за маневриране. Новият Volvo FM Low Entry е напълно в съответствие с нашите амбиции да разширим електрическите си решения, което ще позволи на още повече клиенти да намалят своите въглеродни емисии“, обяснява Рогер Алм, президент на Volvo Trucks.

5-звезден рейтинг за директна видимост

Ниското шофьорско място предлага на водача отлична видимост и контрол над околната среда. Добрата видимост на FM Low Entry му спечели петзвезден рейтинг по стандарта за директна видимост, който оценява тежкотоварните автомобили, работещи в Лондон, и влиза в сила през четвъртото тримесечие на 2024 г.* 

Volvo FM Low Entry е много универсален и може да се адаптира, за да отговори на специфичните изисквания на различни транспортни задачи, като сметосъбиране, дистрибуция и строителство. 

Камионът е базиран на добре познатия модел FM на Volvo. Просторната кабина е спусната надолу и изместена напред, а ниският праг и равният под улесняват влизането и излизането от камиона. Тези характеристики на дизайна създават ергономична, удобна и ефективна работна среда за водачите в натоварени градски среди. 

Новият FM Low Entry първоначално ще се продава в Европа, включително в Турция, Австралия и Южна Корея. Стартът на продажбите е през първото тримесечие на 2024 г., а началото на производството е през второто тримесечие на 2024 г.

Осем модела електрически камиони
С този нов изцяло електрически градски камион Volvo вече разполага с общо осем модела електрически камиони в своята гама. През 2019 г. Volvo Trucks стана първият производител в света, който започна серийно производство на тежкотоварни електрически камиони и компанията има цел 50% от глобалните продажби на нови камиони Volvo да бъдат електрически през 2030 г.  

Ключови характеристики на Volvo FM Low Entry:

  • Видимостта (при стандартна спецификация) отговаря на 5-звездния стандарт за пряка видимост на Transport for London.
  • Камионът е оборудван със система Volvo Dynamic Steering за лесно управление и намалени вибрации.
  • Предлагат се три варианта за кабината: водач + 0, 1 или 3 пътника. При вариант с 3 пътнически седалки, разположени в задната част на кабината, те не са в полезрението на водача. Това свежда до минимум мъртвите зони и допринася за отлична видимост.
  • Множеството ергономични характеристики включват нисък праг, равен под и добре позиционирани дръжки за лесно и безопасно влизане и излизане от кабината.
  • Камионът се предлага с новата усъвършенствана система за наблюдение с камери на Volvo.
  • Предлага се в две височини (изправен стоеж): спална кабина (1575 мм) и удължена/висока спална кабина (1945 мм).
  • Предлагани конфигурации на осите: 4X2, 6X2, 6X4, 8X2, 8X4
  • БТК: 19 – 32 тона
  • Електромотор: 330 кВт
  • Батерии: 360 кВч (4 батерии)
  • Електрически пробег: до 200 км (пробегът зависи от няколко параметъра, като например тегло на товара, стил на шофиране, цикъл на шофиране, топография, температура и др.)
    Зареждане: 250 кВт (DC), 43 кВт (AC)
  • Колесна база: 3900 – 6000 мм

 

ВРЪЗКА към изображения с висока разделителна способност

 

*https://tfl.gov.uk/info-for/deliveries-in-london/delivering-safely/direct-vision-in-heavy-goods-vehicles/dvs-star-ratings-and-safe-system

За допълнителна информация се обръщайте към:

Ина Игнатова
имейл: ina.ignatova@volvo.com

Volvo Trucks доставя цялостни транспортни решения за взискателни професионални клиенти с пълната си гама от средно- и тежкотоварни камиони. Подпомагането на клиентите се осъществява чрез глобална дилърска мрежа, състояща се от 2 300 сервизни точки в 130 страни. Камионите Volvo се асемблират в 12 държави по света. През 2023 г. глобално са доставени приблизително 145 000 камиони Volvo. Volvo Trucks е част от Volvo Group, един от водещите световни производители на камиони, автобуси, строителни машини и морски и индустриални двигатели. Групата предоставя и цялостни решения за финансиране и обслужване. Дейността на Volvo Trucks се базира на основните ценности за качество, безопасност и грижа за околната среда.