TRUCKS

Нов, по-мощен двигател за Volvo FH16 осигурява максимална производителност

Volvo Trucks представя нов двигател за своя емблематичен камион FH16. С до 780 к.с. и 3800 Нм новият 17-литров двигател може да се справи лесно и с най-трудните транспортни задачи, като същевременно осигурява изключителна горивна ефективност и издръжливост. Новият двигател е сертифициран да работи с биогорива.
Нов, по-мощен двигател за Volvo FH16 осигурява максимална производителност
Volvo Trucks представя новият 17-литров двигател, задвижващ камиона FH16. С до 780 к.с. и 3800 Нм, е най-мощният двигател в отрасъла.


Непрекъснатото шофиране с високи скорости и тежки товари може да бъде предизвикателство – но не и за новия 17-литров двигател Euro 6 на Volvo, задвижващ камиона FH16. Разработен да се справя с най-взискателните транспортни задачи, новият двигател се предлага с три нива на мощност – 600 к.с., 700 к.с. и 780 к.с. Нивата на въртящ момент са увеличени до 3000 Нм, 3400 Нм и 3800 Нм при най-мощната версия. По-високите нива на мощност и въртящ момент означават по-бърза реакция на двигателя, по-добра управляемост, максимална производителност и подобрена горивна ефективност.

„Горд съм да представя нашия нов двигател. Това наистина е шедьовър и резултат от инженеринг от световна класа. Версията със 780 к.с. е най-мощният двигател в отрасъла. Когато изкачвате стръмни склонове по път с максимално натоварване, не искате да останете с твърде нисък въртящ момент и мощност. Ето защо съсредоточихме всичките си усилия да направим двигателя D17 много мощен, надежден и отзивчив. За нашите клиенти това се изразява в по-бързо изпълнение на работата с подобрена горивна ефективност“, казва Маркос Вайнгартнер, продуктов мениджър във Volvo Trucks. 

Двигателят D17 е оборудван с единичен ефективен турбокомпресор, който повишава реактивността на двигателя и подобрява изживяването при шофиране. Иновативният патентован вълнообразен дизайн на буталото на Volvo оптимизира горенето и намалява емисиите, докато новата система за впръскване осигурява най-добра икономия на гориво, а повишеното пиково налягане в цилиндрите позволява висока мощност. 

Спирачната мощност на двигателя в целия диапазон от скорости е значително подобрена с изключителна реакция на двигателя. Това позволява бърза смяна на предавките и води до по-малко износване на спирачните накладки и дисковите спирачки, като същевременно е по-ефективeн при спускане. 

Сертифициран за работа с биогорива
Новият двигател D17 е сертифициран за работа с HVO (хидрогенирано растително масло) при всички мощности. Версията със 700 к.с. също е сертифицирана да работи със 100% биодизел (B100). Скоростната кутия е обновена, за да се справя с до 3800 Нм, а вътрешната ефективност на скоростната кутия е допълнително подобрена при версиите с 3000 Нм и 3400 Нм.T

„Уверен съм, че клиентите и водачите ще оценят по-високата спирачна мощност на двигателя, както и възможността за работа с HVO и биодизел. D17 е невероятен двигател за невероятен камион и всички наши клиенти, които разчитат на Volvo FH16 в ежедневната си работа, сега ще имат още по-мощен инструмент, който да им помогне“, казва Маркос Вайнгартнер.


Стартът на продажбите на Volvo FH16 с новия двигател е от средата на 2024 г. Началото на производството се очаква да започне през втората половина на 2024 г. за европейските пазари и Австралия. 

 

Новият двигател се предлага в изцяло новия камион Volvo FH16 Aero и най-новата версия на Volvo FH16.

 

 ВРЪЗКА към изображения и видео с висока разделителна способност

За допълнителна информация се обръщайте към:

Ина Игнатова
имейл: ina.ignatova@volvo.com

Volvo Trucks доставя цялостни транспортни решения за взискателни професионални клиенти с пълната си гама от средно- и тежкотоварни камиони. Подпомагането на клиентите се осъществява чрез глобална дилърска мрежа, състояща се от 2 300 сервизни точки в 130 страни. Камионите Volvo се асемблират в 12 държави по света. През 2023 г. глобално са доставени приблизително 145 000 камиони Volvo. Volvo Trucks е част от Volvo Group, един от водещите световни производители на камиони, автобуси, строителни машини и морски и индустриални двигатели. Групата предоставя и цялостни решения за финансиране и обслужване. Дейността на Volvo Trucks се базира на основните ценности за качество, безопасност и грижа за околната среда.