TRUCKS

Volvo Trucks пуска нови системи за безопасност

С цел повишаване безопасността на велосипедистите и пешеходците, и в помощ на работата на водачите, Volvo Trucks сега представя гама от нови системи за безопасност в своите камиони.
Volvo Trucks пуска нови системи за безопасност
Volvo Trucks въвежда нови системи за безопасност, които имат за цел да повишат безопасността на велосипедистите и пешеходците, както и да улеснят работата на водачите.


Измежду функциите, разработени да повишат безопасността на пешеходците и велосипедистите, като в същото време подпомагат работата на водача, е новата система за известяване при наличие на обекти непосредствено пред камиона - Front Short Range Assist. Системата е проектирана да установява ако велосипедист или пешеходец са в рисковата зона пред камиона, като използва преден радар и камера, и предупреждава водача при наличие на непосредствен риск от сблъсък. Друга функция е новата система за предупреждение при отваряне на вратата на камиона. Тази система предупреждава в случаите когато пещеходец, велосипедист или друг автомобил приближават камиона отзад, от страната от която е отворената врата.

“Ние непрекъснато развиваме и представяме допълнителни системи за безопасност, които могат да подпомогнат водачите, като защитят тях и хората, с които споделят пътя. Във Volvo Trucks, нашата дългосрочна визия е за нула инциденти, и безопасността е в основата на всичко, което правим. С тези нови системи ние правим важна крачка към постигането на тези цели,” казва Анна Вриге Берлинг, Директор Трафик и Пътна безопасност във Volvo Trucks.

Някои от новите функции са разработени да отговорят или дори надминат още сега актуализираното законодателство на ЕС по отношение на общите регулации за безопасност, General Safety Regulation (GSR), които ще влязат в сила от юли 2024 година. GSR, които въвеждат като задължителни няколко усъвършенствани системи за подпомагане на водачите, целят да повишат пътната безопасност и да подобрят защитата на водачите, пешеходците и велосипедистите. Чрез въвеждането на регулациите, ЕС очаква да бъдат спасени над 25 000 живота и предотвратени 140 000 наранявания до 2038 г. 

“Ние гледаме положително на по-строгите регулации по отношение на безопасността, и Volvo Trucks вече предлага други системи, които ще станат задължителни през 2024 г. с GSR,” казва Анна Вриге Берлинг.
 

Новите функции за безопасност от Volvo Trucks са:

Система за известяване при наличие на обекти непосредствено пред камиона / Front Short Range Assist (включена в GSR)
Преден радар и камера се използват, за да установят ако има обект непосредствено пред кабината на камиона. Посредством визуален и звуков сигнал, системата предупреждава водача ако има непосредствен риск от слбъсък. 

Интелигентен асистент за скорост / Intelligent Speed Assist (включен в GSR)
Функцията държи водача информиран относно ограниченията на скоростта, като разпознава пътните знаци за скорост и изобразява ограниченето на дисплея. Системата показва ограничението на скоростта за конкретното превозно средство и също предупреждава, със звуков и визуален сигнал, ако ограничението на скоростта е превишено.

Система за наблюдение налягането на гумите / Tire Pressure Monitoring System (включена в GSR)
Тази система наблюдава налягането на гумите на камиона и ремаркето. Новата GSR-регулация предвижда подаване на информация към водача чрез дисплея в случай, че налягането спадне 20% под референтните стойности. Системата на Volvo надвишава законовите изисквания, като дава възможност на водача да избира да бъде предупреден дори по-рано от определените 20% спад в налягането. Системата може да наблюдава широк диапазон на показания за по-ниско или превишено налягане. В допълнение, когато налягането в гумите е оптимално, се постига по-добра енергийна ефективност.

Система за известяване при отворена врата / Door Opening Warning
Тази система, която е налична от двете страни на камиона, ще даде предупреждение ако движещ се обект, като пешеходец, велосипедист или кола наближат отзад на наблюдаваната зона от същата страна на камиона, където е отворената врата. Системата е активна, когато камиона е в спряло положение и две минути след изключване на двигателя или електрическия мотор. 

Автоматично задържане / Auto Hold
Функцията Auto Hold подпомага задържането на камиона на място до натискането на педала на газта, като по този начин осигурява и помага на водача при наклони и хълмове.

 

Интелигентният асистент за скорост ще бъде наличен на повечето пазари, докато останалите системи ще се предлагат навсякъде по света при дизелови, газови и електрически силови линии на Volvo FH, FM и FMX от септември тази година.  Моделите Volvo FL и FE ще получат системите за безопасност, част от GSR подобренията, преди края на 2023 година.

 

Връзка към изображения с висока разделителна способност.

Връзка към филма за новите системи за безопасност

За допълнителна информация се обръщайте към:

Ина Игнатова
имейл: ina.ignatova@volvo.com

Volvo Trucks доставя цялостни транспортни решения за взискателни професионални клиенти с пълната си гама от средно- и тежкотоварни камиони. Подпомагането на клиентите се осъществява чрез глобална дилърска мрежа, състояща се от 2 300 сервизни точки в 130 страни. Камионите Volvo се асемблират в 12 държави по света. През 2023 г. глобално са доставени приблизително 145 000 камиони Volvo. Volvo Trucks е част от Volvo Group, един от водещите световни производители на камиони, автобуси, строителни машини и морски и индустриални двигатели. Групата предоставя и цялостни решения за финансиране и обслужване. Дейността на Volvo Trucks се базира на основните ценности за качество, безопасност и грижа за околната среда.