TRUCKS

Volvo получава рекордна поръчка за 1,000 електрически камиона

Volvo Trucks подписа писмо за намерение да достави 1,000 електрически камиона до 2030 година на Holcim, един от най-големите доставчици на решения за строителството в световен мащаб. Сделката е най-голямата поръчка към момента за електрически камиони Volvo, и първите 130 товарни автомобили ще бъдат доставени през тази и следващата година.
Volvo получава рекордна поръчка за 1,000 електрически камиона
Volvo получи поръчка за 1000 електрически камиона, най-голямата поръчка досега за електрическата гама на компанията.


Holcim е световен доставчик на решения за строителството, с централа в Швейцария. Сега компанията и нейните поддоставчици, заедно с Volvo Trucks, се споразумяха за поетапно въвеждане в експлоатация на 1,000 електрически камиони Volvo в мрежата на Holcim в Европа до 2030 година. 

Първите 130 тежкотоварни електрически камиони Volvo FH и Volvo FM ще бъдат доставени към различни пазари, които включиват и Франция, Германия, Швейцария и Великобритания, през четвъртото тримесечие на тази и през следващата година. 

Споразумението е в резултат на широкообхватното дългосрочно партньорство между Holcim и Volvo Group.

“Дългосрочното сътрудничество и силната ни ангажираност да направим истинска промяна са от основно значение за реалното съществено намаляване на емисиите CO2. Много съм горд от развитието на партньорството ни с Holcim, както и от резултатие, които постигаме заедно,” казва Мартин Лундстед, Президент и главен изпълнителен директор на Volvo Group.

“Преходът към нетна нула изисква задълбочено сътдрудничество по цялата верига на доставки. Ние сме развълнувани да си партнираме с Volvo за декарбонизация на нашите логистични операции в Европа с електрически флотилии, с което напредваме към нашата цел за постигане на 30% тежкотоварни камиони с нулеви емисии до 2030 година,” казва Ян Йениш, председател и главен изпълнителен директор на Holcim.

Със замяната на 1,000 съществуващи дизелови камиони Volvo FH с електрически Volvo FH Electric, използвайки зелена енергия по типични маршрути, емисиите CO2 могат да бъдат намалени с до 50,000 тона годишно. 

И двете компании са ангажирани към инициативата за научно-обосновани цели, която стимулира амбициозни климатични цели в частния сектор, като също така са съоснователи и членове на First Movers Coalition (FMC). 

 

Факти: FMC

 FMC (First Movers Coalition) е коалиция от компании, които използват покупателната си сила да създават ранни пазари за иновативни чисти технологии в осем трудни за намаляване на емисиите сектори. 
 

Факти: Инициатива за научно-обосновани цели

The Science-based Targets initiative (SBTi) )   Инициативата за научно-обосновани цели (SBTi)  стимулира амбициозни климатични цели в частния сектор, като позволява на организациите да определят научно-обосновани цели за намаляване на емисиите. Целите се считат за ‘научно-обосновани’ ако са в съответствие с това, което според най-новата наука за климата е необходимо, за да бъдат постигнати целите от Парижкото Споразумение – ограничаване на глобалното затопляне до 1.5°C над прединдустриалните нива.
 

Факти: Holcim

Holcim is a global company in sustainable building solutions, headquartered in Switzerland. It has a presence in more than 60 countries and around 60,000 employees.
 

Забележка:

Икономията на CO2 е базирана на калкулация, използвана от Volvo Trucks Environmental Footprint Calculator (сравняваща емисиите CO2 на годишна база при годишен пробег от 80,000 км за камион с брутно тегло от 44 тона и допускайки, че дизеловия аналог използва 7% биодизел и постига среден разход на гориво от 23 л/100км).

 

 Връзка към изображения с висока разделителна способност.

За допълнителна информация се обръщайте към:

Ина Игнатова
имейл: ina.ignatova@volvo.com

Volvo Trucks доставя цялостни транспортни решения за взискателни професионални клиенти с пълната си гама от средно- и тежкотоварни камиони. Подпомагането на клиентите се осъществява чрез глобална дилърска мрежа, състояща се от 2 300 сервизни точки в 130 страни. Камионите Volvo се асемблират в 12 държави по света. През 2023 г. глобално са доставени приблизително 145 000 камиони Volvo. Volvo Trucks е част от Volvo Group, един от водещите световни производители на камиони, автобуси, строителни машини и морски и индустриални двигатели. Групата предоставя и цялостни решения за финансиране и обслужване. Дейността на Volvo Trucks се базира на основните ценности за качество, безопасност и грижа за околната среда.