TRUCKS

Volvo достави първият електрически камион в България на Финес-2 ЕООД.

Калин Стойчев, собственик на фирма „Финес-2“ ЕООД от Димитровград, получи ключовете на своя електрически Volvo FE Electric 6x2 шаси кабина за регионална дистрибуция.
Volvo достави първият електрически камион в България на Финес-2 ЕООД.

Първият изцяло електрически камион в България, Volvo FE Electric, вече е при своя собственик - месопреработващата компания Финес-2 ЕООД, готов да извършва доставки на месо и месни продукти от производствената база в Димитровград до обектите на фирмата в София. 

Преди официалното предаване на камиона към собственика и връчването на синя звезда, символ на партньорство и доверие, Фредрик Олсон – управител на Volvo Trucks в България представи визията на компанията за бъдещето на товарния транспорт. 

"Volvo Trucks има ясни и амбициозни цели за устойчиво развитие и транспорт без въглеродни емисии, и сме изключително щастливи да доставим първият изцяло електрически камион в България на фирма Финес-2, с която споделяме общи ценности и визия за бъдещето.“, сподели Фредрик Олсон.

"Вярвам в технологията и електромобилността от самото начало и непрекъснато разширявам употребата на енергия от възобновяеми източници, както в производствената си дейност, така и за мрежата от зарядни станции Finess Charging, която в момента наброява 146 станции и е най-бързата зарядна мрежа в България," каза Калин Стойчев, собственик на фирма Финес-2.

Събитието бе уважено от посланичката на Швеция Катарина Рангнит, зам.-министърът на транспорта Николай Найденов, представители на българския бизнес и медиите.

„За мен е удоволствие да представям тук Volvo и шведската индустрия като цяло. Електрификацията е единственият път напред, единственият начин да изпълним целите на ЕС за намаляване на емисиите с 55% до 2035-та година“, коментира Нейно превъзходителство Катарина Рангнит.

„Електрическите камиони са перспективна алтернатива, предлагаща по-екологичен и по-ефективен превоз на товари. Очакванията са през следващите години значително да нарасне броят на електрическите товарни автомобили. Въвеждането на устойчиви транспортни решения по отношение на целите на ЕС е от приоритетно значение както за България, така и за Шведското председателство на Съвета на ЕС“, отбеляза Николай Найденов.

 

Информация за камиона:

 

Volvo FE Electric 6x2 шаси кабина

  • Два електрически мотора с мощност от 225 кВт, равняващи се на 306 к.с.
  • Трансмисия с две скорости и максимален въртящ момент от 800 Нм – собствена разработка на Volvo
  • Четири батерии от последно поколение, разположени от двете страни на шасито, с общ капацитет от 375 кВч
  • Ел. хидравлично управлявана допълнителна ос с единични колела и кормилно заключване при 38 км/ч
  • Дневна кабина
  • Пълно въздушно окачване
  • Адаптивен Круиз Контрол
  • Бруто тегло - 26 тона (Gross Vehicle Weight)

 

 

За допълнителна информация се обръщайте към:

Ина Игнатова
имейл: ina.ignatova@volvo.com

Volvo Trucks доставя цялостни транспортни решения за взискателни професионални клиенти с пълната си гама от средно- и тежкотоварни камиони. Подпомагането на клиентите се осъществява чрез глобална дилърска мрежа, състояща се от 2 300 сервизни точки в 130 страни. Камионите Volvo се асемблират в 12 държави по света. През 2023 г. глобално са доставени приблизително 145 000 камиони Volvo. Volvo Trucks е част от Volvo Group, един от водещите световни производители на камиони, автобуси, строителни машини и морски и индустриални двигатели. Групата предоставя и цялостни решения за финансиране и обслужване. Дейността на Volvo Trucks се базира на основните ценности за качество, безопасност и грижа за околната среда.