TRUCKS

Volvo доставя 20 електрически камиона на DFDS в Гьотеборг

Volvo Trucks достви 20 изцяло електрически тежкотоварни камиони на логистичната компания DFDS в Гьотеборг, Швеция. Доставката е част от поръчка за общо 125 електрически камиона Volvo. Част от камионите в електрическата флотилия ще бъдат използвани за транспортиране на стоки до и от завода на Volvo Trucks в Гьотеборг.
Volvo Trucks достви 20  електрически тежкотоварни камиони на  DFDS в Гьотеборг

DFDS, най-голямата интегрирана товарна и логистична компания в Северна Европа, направи една от най-големите поръчки за електрически камиони Volvo на батерии – 125 Volvo FM Electric. Сега първите 20 от тези камиони стартират своя дебют в търговския трафик. .

Четиринадесет от камионите, зареждани със зелена енергия, ще бъдат използвани за превози до и от завода на Volvo за асемблиране на тежкотоварни автомобили в покрайнините на Гьотеборг. Инициативата отбелязва важна стъпка към постигане на целта за устойчивост на Volvo Trucks – да има верига на доставки, която е 100% независима от горива на фосилна основа до 2040 г. В допълнение, четири от 20 камиона, доставени към DFDS са със стомана, произведена без фосилни горива.

“Ние твърдо вярваме в лидерството с личен пример, и старта на използването на камиони с нулеви емисии на отработени газове в нашия собствен поток от стоки е важна част от нашата стратегия за създаване на устойчива транспортна система от световна класа. Аз съм наистина горд да имам партньор в лицето на DFDS в този процес,” обяснява Рогер Алм, президент на Volvo Trucks. 

Въвеждането на електрически камиони с нулеви емисии на отработени газове е част от амбицията на DFDS за постигане на въглеродна неутралност до 2050 г. 

“Подмяната на нашите конвенционални дизелови камиони с алтернативи като Volvo FM Electric ще има значително въздействие върху нашия въглероден отпечатък. Но това усилие изисква много повече от финансова инвестиция. Важно е да се работи с доставчици на енергия и лидери в индустрията, като Volvo Trucks, за да превърнем нашата амбиция за климата в реалност. Преходът изисква правилна инфраструктура и сътрудничество в различни сфери на обществото. Това не може да бъде постигнато чрез самостоятелна работа,” казва Никлас Андерсон, изпълнителен вицепрезидент и ръководител на логистичната дивизия в DFDS.

Откакто Volvo Trucks започна производтвото на изцяло електрически камиони през 2019 г., компанията е продала повече от 4 300 електрически камиона в близо 40 пазара по света. В момента Volvo предлага най-голямата гама в индустрията от шест модела електрически камиони в серийно производство, които покриват много разнообразни транспортни приложения в и между градовете. Глобалната цел на Volvo Trucks е 50% от всички нови камиони, които продава, да бъдат електрически през 2030 година.

 

За DFDS
DFDS предоставя фериботни и логистични услуги в Европа и Турция, като генерира годишни приходи в размер на 17 милиарда DKK. Нейните 8 000 служители се намират в офиси, фериботи и камиони на територията на 20 страни. DFDS е основана през 1866 година, централният й офис се намира в Копенхаген и е листвана в Nasdaq Copenhagen.

 

 

Връзка към изображения с висока разделителна способност.

За допълнителна информация се обръщайте към:

Ина Игнатова
имейл: ina.ignatova@volvo.com

Volvo Trucks доставя цялостни транспортни решения за взискателни професионални клиенти с пълната си гама от средно- и тежкотоварни камиони. Подпомагането на клиентите се осъществява чрез глобална дилърска мрежа, състояща се от 2 300 сервизни точки в 130 страни. Камионите Volvo се асемблират в 12 държави по света. През 2023 г. глобално са доставени приблизително 145 000 камиони Volvo. Volvo Trucks е част от Volvo Group, един от водещите световни производители на камиони, автобуси, строителни машини и морски и индустриални двигатели. Групата предоставя и цялостни решения за финансиране и обслужване. Дейността на Volvo Trucks се базира на основните ценности за качество, безопасност и грижа за околната среда.