TRUCKS

Volvo Trucks и Болиден си сътрудничат за внедряването на електрически камиони за подземни операции в мини

Volvo Trucks и минната компания Болиден сега обединяват усилия за въвеждането на електрически транспорт в работна среда под земята.
Volvo Trucks and Boliden collaborate on deployment of underground electric trucks for mining
Volvo Trucks и Болиден си сътрудничат за внедряването на електрически камиони за подземни операции в мини (изображението не показва мината Kankberg).

Шведската минна група Болиден става една от първите в света, която започва да използва електрически камиони на батерии за тежкотоварни превози под земята от 2023 година. В мините електрическите камиони могат да допринесат за няколко големи предимства – включително без емисии на отработени газове, по-безопасно работно място и по-тиха работна среда.

Минната индустрия днес преминава през период на бърза промяна, като много играчи минават към по-устойчиви методи за осигуряване на метали с по-нисък въглероден отпечатък. Както и в много други мини, отработените газове от дизеловите превозни средства са преобладаваща част от емисиите въглероден диоксид от мините Болиден. Компанията е ангажирана да намали своите емисии CO2 с до 40 процента до 2030 година*, и за да постигне своите климатични цели електрификацията на транспорта ще играе съществена роля.

Съгласно новият договор за сътрудничество между Болиден и Volvo Trucks два тежкотоварни електрически камиона Volvo ще бъдат използвани в мина Канкберг на Болиден, намираща се в близост до Шелефтео в северна Швеция. Ако всички камиони в мината са електрически, емисиите CO2 от мината биха били намалени с повече от 25 процента.

“Това е вълнуващо сътрудничество в среда с много тежки условия; стръмни склонове, тежки товари и влажен въздух, който износва превозните средства,” казва Джесика Линдхом, проектен мениджър във Volvo Trucks. “Съвместната работа с Болиден ще ни предостави ценни познания за представянето на електрическите камиони при шофиране под земята и ще ни даде отговори на въпроси относно влиянието върху силовата линия и батериите. Намалените емисии въглероден диоксид в минния транспорт също означава, че ние, индиректно, ще намалим нашите собствени емисии CO2, защото суровини от минната промишленост се използват в нашите камиони.” 

Първият камион, който ще обслужва мината Канкберг, Volvo FH Electric, ще се използва за транспорт на скални болтове и друго оборудване долу в мината. Въз основа на реалната експлоатация на първия камион, друг Volvo FH Electric ще бъде въведен в експлоатация и ще бъде използван за подземен транспорт на камък и руда.

“Ние виждаме сътрудничеството с Volvo, като изключителна възможност да придвижим напред електрическата технология и в същото време да научим как да адаптираме нашите операции за транспорт към фосилно неутрални превози под земята. Огромно предимство на камионите е, че те ще допринесат за по-устойчива мина, както по отношение на емисиите, така и по отношение на работната среда за нашите служители”, коментира Денис Форслунд, проектен мениджър в Болиден. “В допълнение, общата консумация на електроенергия в мината ще намалее, тъй като електрическите мотори са по-енергийно ефективни от дизеловите двигатели и е възможно оползотворяването на рекуперираната енергия от намаляване на скоростта при спускане по наклони.”

Volvo Trucks предлага най-широката гама електрически камиони в индустрията, състояща се от шест модела електрически камиони в серийно производство, и е пазарен лидер при тежкотоварните електрически камиони в Европа и САЩ. Електрическите камиони на компанията могат да покрият много разнообразни транспортни нужди, от градска дистрибуция и сметоизвозване до регионални превози и строителни дейности. Целта на Volvo е 50% от продадените нови камиони през 2030 година да бъдат електрически.



За Болиден
Болиден е металообработваща компания с фокус към устойчиво развитие. Нашите корени са Скандинавски, пазарът ни е глобален. Нашата основна компетентност е в областта на проучването, минното дело, топенето и рециклирането на метали. Болиден има около 6,000 служители и годишни продажби в размер на 85 милиарда шведски крони. Акцията е регистрирана в сегмента с голяма капитализация на NASDAQ OMX Stockholm.



Връзка към изображения с висока разделителна способност.

За допълнителна информация се обръщайте към:

Ина Игнатова
имейл: ina.ignatova@volvo.com

Volvo Trucks доставя цялостни транспортни решения за взискателни професионални клиенти с пълната си гама от средно- и тежкотоварни камиони. Подпомагането на клиентите се осъществява чрез глобална дилърска мрежа, състояща се от 2 300 сервизни точки в 130 страни. Камионите Volvo се асемблират в 12 държави по света. През 2023 г. глобално са доставени приблизително 145 000 камиони Volvo. Volvo Trucks е част от Volvo Group, един от водещите световни производители на камиони, автобуси, строителни машини и морски и индустриални двигатели. Групата предоставя и цялостни решения за финансиране и обслужване. Дейността на Volvo Trucks се базира на основните ценности за качество, безопасност и грижа за околната среда.