TRUCKS

Volvo представя електрически камиони с по-дълъг пробег

Volvo Trucks представя по-мощни батерии за своята средна гама електрически камиони, които могат да извършват доставки, изминавайки пробег от до 450 км и правят възможно електрифицирането на още повече транспортни приложения в градовете.
Volvo представя електрически камиони с по-дълъг пробег
Новите, по-мощни батерии за средната гама камиони на Volvo осигуряват до 450 км общ пробег с едно зареждане.


Благодарение на по-мощни батерии за средната гама камиони на Volvo, Volvo FL и Volvo FE Electric, сега е възможен по-бърз преход към по-тихи и по-чисти превози в градовете. Новите батерии предлагат 42% допълнителен енергиен капацитет и в резултат на това осигуряват до 450 км общ пробег с едно зареждане.

Това означава, че камионите могат да се справят с повечето типове маршрути и транспортни задачи в градските зони, както и да осигурят захранване за оборудването за енергоемки операции, като сметосъбиране или градско строителство. Допълнителната енергия може също да бъде използвана при задачи с шофиране в градска среда с дълги смени без да е необходимо междинно зареждане. В резултат на подобрените батерии, Volvo FL Electric сега може да измине до 450 км с едно зареждане, а Volvo FE Electric има пробег до 275 км.

“С пробег от до 450 км, нашите електрически камиони са готови да заменят цели флотилии от градски дизелови камиони на наши клиенти. Volvo FL и FE Electric имат минимални емисии и нива на шум, което е от полза за климата, водачите и всички, които живеят и се придвижват в градовете,” казва Джесика Сандстрьом, старши вицепрезидент продуктов мениджмънт във Volvo Trucks.

По-големият капацитет означава, че сега са необходими по-малко батерии за осигуряване на същата мощност и енергия, както досега. Ако транспортните задачи на клиентите изискват по-кратък пробег, те ще могат да увеличат полезния товар, като използват по-малко на брой батерии – с увеличен товарен капацитет от 500 кг за всяка батерия по-малко.

“За някои клиенти е по-важно да имат по-висок товарен капацитет, отколкото да увеличат пробега на камионите си. Ние работим заедно с нашите клиенти, за да изберат най-доброто решение,” казва Джесика Сандстрьом.

Посредством замяната на дизелов камион Volvo FL или Volvo FE с електрическата му версия, при използването на зелена енергия по типични маршрути, могат да се спестят приблизително 30 тона CO2 на годишна база.*

Актуализираните Volvo FL и FE Electric вече са налични за поръчка с доставка през есента на 2023 година.

Откакто Volvo Trucks стартира производството на изцяло електрически камиони през 2019 година, компанията е продала близо 5,000 електрически камиона в 40 държави по света. Целта на компанията е половината от глобалните продажби на камиони да бъдат електрически до 2030 година. 

 

Факти

 

Volvo FL Electric:

Силова линия: до 180 kW   
Задвижване: 1 електрически мотор
Батерии: 280-565 kWh, 3-6 батерии
Пробег: до 450 км (дистрибуция) без електро-механично ПТО, 6 батерии;
до 280 км (дистрибуция) без електро-механично ПТО, 3 батерии

 

Volvo FE Electric:

Силова линия: до 225 kW
Задвижване: 2 електрически мотора
Батерии: 280-375 kWh, 3-4 батерии
Пробег: до 275 км (дистрибуция) без електро-механично ПТО, 4 батерии
до 200 км (сметосъбиране) без електро-механично ПТО, 4 батерии

 

*Икономията на CO2 се базира на калкулация с използването на Volvo Environmental Footprint Calculator (сравнявайки градска употреба с годишен пробег от 50,000 км и допускайки, че дизеловия аналог използва 7% биодизел и постига среден разход на гориво от 21 л/100 км. Общото тегло на Volvo FE Electric е 27 тона, а на Volvo FL Electric - 16,7 тона).

 

Връзка към изображения с висока разделителна способност.

За допълнителна информация се обръщайте към:


Ина Игнатова

Маркетинг и ПР, Volvo Trucks България

ina.ignatova@volvo.com

+359 882401611

 


Снимки и видео материали за медиите са налична на Mediahub Volvo Trucks

 

 

Volvo Trucks предоставя цялостни транспортни решения за професионални и взискателни клиенти чрез своята пълна гама от средни до тежки товарни автомобили. Поддръжката на клиентите се предоставя чрез глобална мрежа от дилъри с 2200 центъра за обслужване в около 130 държави. Товарните автомобили Volvo се асемблират в 12 държави на различни континенти. През 2023 г. около 145 000 нови камиони Volvo са доставени на клиенти в целия свят. Volvo Trucks е част от Volvo Group, един от водещите световни производители на товарни автомобили, автобуси, строително оборудване и двигатели за морско и промишлено приложение. Групата предоставя също цялостни решения за финансиране и сервизно обслужване. Работата на Volvo Trucks се базира на основните ценности на компанията: качество, безопасност и грижа за околната среда.