TRUCKS

Volvo доставя 74-тонен електрически камион

Volvo Trucks достави електрически камион за превоз на тежки товари на транспортна компания в Гьотеборг, Швеция. Камионът може да превозва общо тегло от 74 тона.
Volvo доставя 74-тонен електрически камион
Volvo Trucks достави електрически камион с брутно тегло на композиция 74 тона.

Все повече превозвачи сега започват да инвестират в електрически камиони, също и за транспорт на тежки товари. Матсон Транспорт в Гьотеборг, Швеция е един от тях, като компанията към момента купува три електрически камиона Volvo FH от Volvo. 

През изминалите няколко седмици бяха проведени тестове с един от камионите при реални работни условия в района на пристанище Арендал в Гьотеборг. Тестът е по така наречения HCT (High-Capacity Transport/Транспорт с висок капацитет) проект. Камионът е оборудван с две ремаркета и общата дължина на композицията е 32 метра, а брутното тегло е 74 тона. 

“Ние искаме да покажем, че изцяло електрическите решения работят и при приложения с големи общи тегла и с висока степен на оползотворяване на капацитета. Заедно с Матсон Транспорт, Шведската Транспортна Администрация и няколко други партньори, ние сега търсим начини как да оптимизираме експлоатацията на електрическите камиони, включително как зареждането да се извършва по най-оптимален начин,” обяснява Лена Ларсон, проектен мениджър на HCT проекта във Volvo.

Тестваният електрически камион е Volvo FH Electric 6х4 и се зарежда със зелена енергия на двете бързи 180 kW зарядни станции, които Матсон Транспорт са инсталирали в депото на компанията в Арендал. В дългосрочен план камионът ще извършва курсове и между Гьотеборг и Бораш, град на 70 км от Гьотеборг.

 

На работа 12 часа на ден

“Да превозваш дълги и тежки товари с електричество засега работи доста добре, и ние можем да транспортираме същия товар, както с дизелов камион,” казва Ян-Олоф Матсон, изпълнителен директор на Матсон Транспорт. “Камионът работи 12 часа дневно, със спиране за зареждане по време на почивката на водача. Зареждаме със зелена енергия и това го прави CO2 неутрален. Тихата електрическа работа също означава по-добра работна среда за водача.”

Откакто Volvo Trucks започна серийно производство на изцяло електрически камиони през 2019 година, компанията е продала близо 5,000 електрически камиона в 40 страни по света. Днес Volvo предлага най-широката продуктова гама с шест електрически модела в серийно производство, които отговарят на голям брой транспортни задачи в и между градовете. Volvo Trucks си е поставила за цел половината от всички камиони, които продава, да бъдат електрически до 2030 година.


Превози с висок капацитет (HCT)
Превози с висок капацитет (HCT) означава, че дължината на превозното средство и/или общото тегло се допуска да бъдат увеличени, което позволява едно превозно средство да транспортира по-голям и тежък товар. HCT може да бъде приложено за всички типове силови линии. Идеята е, че HCT ще допринесе за по-ниски транспортни разходи, намалено въздействие върху околната среда, повишена безопасност на пътя, намалено износване на пътя и по-ниски разходи за поддръжка. В Европа има редица текущи и планирани HCT проекти. Един пример е Финландия, където е разрешено да се шофира с общо тегло от 76 тона и 34,5 м дължина на композицията по повечето пътища. Друг такъв пример е Швеция, където е позволено да се шофира с общо тегло от 74 тона (пътна мрежа BK4) и да се тестват, с разрешение от властите, композиции с дължина до 34,5 м и 100 тона по определени пътни мрежи. 

 

Връзка към изображения с висока разделителна способност.

За допълнителна информация се обръщайте към:

Ина Игнатова
имейл: ina.ignatova@volvo.com

Volvo Trucks доставя цялостни транспортни решения за взискателни професионални клиенти с пълната си гама от средно- и тежкотоварни камиони. Подпомагането на клиентите се осъществява чрез глобална дилърска мрежа, състояща се от 2 300 сервизни точки в 130 страни. Камионите Volvo се асемблират в 12 държави по света. През 2023 г. глобално са доставени приблизително 145 000 камиони Volvo. Volvo Trucks е част от Volvo Group, един от водещите световни производители на камиони, автобуси, строителни машини и морски и индустриални двигатели. Групата предоставя и цялостни решения за финансиране и обслужване. Дейността на Volvo Trucks се базира на основните ценности за качество, безопасност и грижа за околната среда.