TRUCKS

Volvo предлага електрически камиони, подходящи за строителни дейности

Volvo Trucks разработи серия от тежкотоварни електрически камиони, пригодени за строителната индустрия. Посредством използването на електрически камиони, компаниите вече могат да отговорят на нарастващото търсене на автомобили с по-ниски нива на шум и нулеви емисии на отработени газове в и около строителни обекти в урбанизирани територии.
Volvo предлага електрически камиони, подходящи за строителни дейности
Търсенето на електрически транспорт в строителната индустрия се увеличава,

Търсенето на електрически транспорт в строителната индустрия се увеличава, като основните движещи сили за това са въвеждането на нискоемисионни зони в градовете, както и нуждата на строителните фирми да отговорят на климатичните цели.

Затова Volvo Trucks разработи тежкотоварни електрически камиони, които позволяват на клиентите в строителния сегмент да преминат към по-устойчив транспорт. Конвенционални камиони с шаси-кабина и вградени приложения за широка гама надстройки, като самосвали, бетонмиксери и кранове вече се предлагат и в електрически версии.


“Строителните камиони обикновено изминават къси разстояния и оперират в повтарящи се модели на движение, като например извършване на доставки на материали до строителните площадки. Това ги прави много удобни за електрифициране. Нашите електрически камиони могат да бъдат пригодени да се справят с много от тези задачи, което означава, че клиентите в строителството сега могат да получат същия камион, с който работят и днес, в електрическа версия. Това им дава подобрена маневреност, намалени нива на шум и нула емисии на отработени газове,” обяснява Джесика Сандстрьом, Глобален продуктов мениджър във Volvo Trucks.


Конфигурирани за увеличен полезен товар и производителност
Новите електрически камиони са гъвкави, благодарение на различни варианти за кабина и батерии, както и разнообразни конфигурации на осите. Това позволява по-голяма гама от шасита и възможност за по-късо междуосие, до 3 900 мм, което в замяна създава гъвкавост за персонализиране на камиона, за да се справя с широка гама от строителни операции.

Клиентите могат да избират пакети с от шест до две батерии, които да отговорят на техните специфични изисквания за пробег и полезен товар. Новите камиони с шаси кабина имат капацитет на батериите от 180 до 540 кВч.

“Що се отнася до капацитета на батериите, камионът може да бъде конфигуриран така, че да отговаря на действителните операции и маршрути. Когато на камиона не се монтират повече батерии, отколкото е необходимо, полезния товар се увеличава, а оттам и производителността,” коментира Джесика Сандстрьом.

Три опции за ПTO /вал отводна мощност/
Три типа ПТО-решения на електрическите камиони улесняват монтажа на електрически или механични надстройки: Електрическо eПТО, трансмисионно ПТО и електро-механично ПТО.

И електро-механичното, и трансмисионното решение предлагат добри възможности за оптимизиране на консумацията на енергия и предотвратяват прекомерния шум.

Volvo Trucks е единственият производител на камиони, който разполага с пълна гама от електрически камиони в серийно производство в момента. Целта на компанията е половината от глобалните й продажби да бъдат електрически най-късно до 2030 година. 

 

Електрическите камиони Volvo FM и FMX с вградени приложения за надстрояване могат да бъдат оборудвани, както следва:


В продажба от декември 2022 г., в серийно производство от март 2023 г.:
Силова линия: 490 кВт
Задвижване: 3 електрически мотора
Батерии: 450-540 кВч, 5-6 батерии
Кабина: спална, висока, X-висока спална
Междуосие: 4 300 – 6 700
Конфигурация на осите: 4x2, 6x2, 6x4, 8x2 и 8x4 шаси-кабини
ПТО: електрическо eПТО, трансмисионно ПТО и електро-механично ПТО

 

В продажба от февруари 2023 г., в серийно производство от май 2023 г.:
Driveline: 330 kW
Силова линия: 330 кВт
Задвижване: 2 електрически мотора
Батерии: 360 кВч, 4 батерии
Кабина: дневна
Междуосие: 3 900 – 6 700 



В продажба от юни 2023 г., в серийно производство от септември 2023 г.:
Батерии: 180-270 кВч, 2-3 батерии

 

Връзка към изображения с висока разделителна способност.

За допълнителна информация се обръщайте към:

Ина Игнатова
имейл: ina.ignatova@volvo.com

Volvo Trucks доставя цялостни транспортни решения за взискателни професионални клиенти с пълната си гама от средно- и тежкотоварни камиони. Подпомагането на клиентите се осъществява чрез глобална дилърска мрежа, състояща се от 2 300 сервизни точки в 130 страни. Камионите Volvo се асемблират в 12 държави по света. През 2023 г. глобално са доставени приблизително 145 000 камиони Volvo. Volvo Trucks е част от Volvo Group, един от водещите световни производители на камиони, автобуси, строителни машини и морски и индустриални двигатели. Групата предоставя и цялостни решения за финансиране и обслужване. Дейността на Volvo Trucks се базира на основните ценности за качество, безопасност и грижа за околната среда.