Volvo води растящия пазар на електрически камиони

Броят на тежкотоварните електрически камиони по пътищата на Европа и Съединените Щати нарастна по-бързо отвсякога през изминалата година. Volvo Trucks вече има продадени повече от 4 300 електрически камиони в близо 40 държави по света. В Европа Volvo Trucks е пазарен лидер с 32% пазарен дял, а в Северна Америка близо половината от регистрираните електрически камиони през 2022 година са Volvo.
Volvo е лидер на процъфтяващия пазар за електрически камиони.
Volvo Trucks е продала повече от 4300 електрически камиона в повече от 38 страни по света.

През 2022 година пазарът на тежкотоварни електрически камиони (≥16 тона) в Европа нарастна с 200%, достигайки 1 041 камиона, и Volvo Trucks държи най-високия пазарен дял.

“Ние сме решени да бъдем длидер в трансформацията към електрически камиони и водещата ни позиция на пазара през 2022 година, не само в Европа, но също и в Северна Америка и на други пазари, е доказателство, че правим точно това. Въпреки, че пазарът на електрически камиони е все още малък, тенденцията е ясна: много от нашите клиенти сега започват своя преход към електрификация. Възнамеряваме да бъде катализатор на този преход и имаме за цел 50% от нашите продажби на нови камиони глобално да бъдат електрически през 2030 година,” казва Рогер Алм, президент на Volvo Trucks.

Откакто Volvo Trucks започна производството на електрически камиони през 2019 година, компанията е продала над 4 300 електрически камиони в 38 държави по света. Volvo в момента предлага най-широката в индустрията продуктова гама, с шест модела в серийно производство, които покриват голямо разнообразие от транспортни операции в и между градовете.

"Сега ние разполагаме с продуктова гама, която може да покрие повечето типове транспортни задачи за всякакъв тип клиенти. Имайки предвид моделите на стоковите потоци, можем да електрифицираме близо половината от всички превози с нашата гама електрически камиони," коментира Рогер Алм. “Считаме за наша мисия да подпомогнем клиентите ни да го осъществят.”

Първата поръчка на електрически камион в България е от декември 2022 година. Изцяло електрическият Volvo FE Electric 6x2 шаси кабина с хладилна надстройка за регионална дистрибуция ще превозва в страната продукцията на фирма „Финес-2“ ЕООД от Димитровград. Камионът има пробег от 500 км с едно междинно зареждане и ще бъде доставен през пролетта на тази година.

Имайте предвид:

•  Всички референции към Европа означават Европейски съюз, включително Норвегия и Швейцария.
  • Данните за пазарния дял на Volvo, както и цялостните данни за ръст на пазара на тежкотоварни електрически камиони (≥16 тона) в Европа включват съдържание, предоставено от IHS Markit
  • Северна Америка означава САЩ и Канада. Пазарният дял на Volvo Trucks в Северна Америка се базира на съдържание, предоставено от Volvo Trucks North America..
  • Изказването ”можем да електрифицираме близо половината от всички превози” се отнася към статистически данни от Евростат за “Автомобилен товарен транспорт по превозено разстояние”, които показват, че близо половината от всички превозвани товари по пътищата на Европа изминават разстояние от до 300 км.

Връзка към изображения с висока разделителна способност.