TRUCKS

Рекордна година за Volvo Trucks през 2022 – най-големи обеми за всички времена и по-висок пазарен дял в 41 държави

2022 бе рекордна година за Volvo Trucks. Компанията достави исторически най-голям брой камиони към своите клиенти и повиши пазарния си дял в 41 страни.
Рекордна година за Volvo Trucks през 2022  – най-големи обеми за всички времена и по-висок пазарен дял в 41 държави
Рекордна година за Volvo Trucks през 2022 – най-големи обеми за всички времена и по-висок пазарен дял в 41 държави

През 2022 година Volvo Trucks постигна най-доброто си представяне от основаването на компанията. Глобалният производител на камиони достави 145,195 товарни автомобила през 2022 година, което е увеличение от 19% спрямо 2021 година, когато бяха доставени 122,525 камиона. Volvo Trucks също така повиши пазарния си дял в тежкотоварния сегмент (≥ 16 тона) на 41 пазара по света. Рекордните доставки и увеличения пазарен дял трябва да се разглеждат в светлината на недостиг във веригите на доставка, който се наблюдаваше през цялата година. 

”Имахме фантастична година, отчитайки несигурните и трудни времена, в които живеем. Въпреки недостига във веригите на доставка и произтичащите от това производствени затруднения, ние съумяхме да увеличим нашите обеми значително и да доставим камионите на нашите клиенти, така че те да могат да растат и подобряват своя бизнес. Това, разбира се, е благодарение на близкото ни сътрудничество с нашите доставчици, както и усилената работа на нашата организация и дилърите ни,” казва Рогер Алм, президент на Volvo Trucks.

В Европа, Volvo Trucks има пазарен дял от 18.2%, който е най-високия досега. Volvo Trucks е пазарен лидер на няколко европейски пазара. Компанията също увеличи пазарния си дял в Северна Америка и Австралия, на съответно 10.8% и 17.0%. В Бразилия, Volvo Trucks повиши пазарния си дял до 24.6% и така се превърна в пазарен лидер за първи път. 

”Успешно представихме на пазара нови продукти и услуги през годината, а също и продадохме камиони на много нови клиенти. Обратната връзка, която получаваме от клиентите е, че те наистина отчитат и ценят нашето високо качество и горивно-ефективни камиони, както и професионалната и бърза поддръжка, която получават от нашата широка дилърска и сервизна мрежа. Всички тези фактори допринасят за тяхната собствена рентабилност,” казва Рогер Алм.

Начело в електрифицирането на транспорта

Volvo Trucks започна серийно произвоство на тежкотоварните си електрически камиони през 2022 година и стана първия глобален производител, който прави това. Доставките на електрически камиони сега ясно показват положителен и повишаващ тренд. САЩ, Германия, Нидерландия, Норвегия и Швеция днес са най-големите пазари за електрически камиони Volvo.


”Много от нашите клиенти, както в Европа, така и извън нея, започнаха преминаването към електрифициране на превозите през годината. Те виждат ясно, че транспорта с нула емисии е вълнуваща и непрекъснато нарастваща бизнес перспектива. Аз съм изключително уверен, че тази тенденция ще продължи и ще расте значително през идващите години,” заявява Рогер Алм.

Европа означава ЕС, включително Норвегия, Швейцария и Великобритания. Включва съдържание, предоставено от IHS Markit, ihsmarkit.com


Северна Америка (САЩ и Канада), източник: Wards Automotive, wordsauto.com

Австралия, източник: Truck Industry Council, https://www.truck-industry-council.org/

Бразилия, източник: Anfavea, Brazilian Association of Automotive Vehicle Manufacturers, https://anfavea.com.br

 

Връзка към изображения с висока разделителна способност.

 

За допълнителна информация се обръщайте към:

Ина Игнатова
имейл: ina.ignatova@volvo.com

Volvo Trucks доставя цялостни транспортни решения за взискателни професионални клиенти с пълната си гама от средно- и тежкотоварни камиони. Подпомагането на клиентите се осъществява чрез глобална дилърска мрежа, състояща се от 2 300 сервизни точки в 130 страни. Камионите Volvo се асемблират в 12 държави по света. През 2023 г. глобално са доставени приблизително 145 000 камиони Volvo. Volvo Trucks е част от Volvo Group, един от водещите световни производители на камиони, автобуси, строителни машини и морски и индустриални двигатели. Групата предоставя и цялостни решения за финансиране и обслужване. Дейността на Volvo Trucks се базира на основните ценности за качество, безопасност и грижа за околната среда.