TRUCKS

Пробив: Volvo Trucks започва серийно производство на тежкотоварни електрически камиони

Volvo Trucks е първият производител на товарни автомобили, който стартира серийно производство на тежки електрически 44-тонни* камиони.
Volvo Trucks започва серийно производство на тежкотоварни електрически камиони
Volvo Trucks е първият производител на товарни автомобили, който стартира серийно производство на тежки електрически 44-тонни* камиони.

Volvo Trucks започва серийно производство на електрическите версии на най-важната част от продуктовата си гама: тежкотоварните камиони Volvo FH, Volvo FM и Volvo FMX. Тези камиони могат да оперират при общо тегло от 44 тона*, като трите модела съставляват две трети от продажбите на компанията.

С тези нови попълнения, Volvo Trucks разполага с шест модела електрически камиони в серийно производство в глобален мащаб, което е и най-широката гама електрически товарни автомобили в индустрията.

“Това е знаково събитие и то доказва, че ние сме водещи в трансформацията на индустрията. Само преди по-малко от две години показахме нашите тежкотоварни електрически камиони за първи път. Сега увеличаваме обемите и ще доставяме тези страхотни камиони на клиенти в цяла Европа, а по-късно и в Азия, Австралия и Латинска Америка,” казва Рогер Алм, президент на Volvo Trucks.

Серийното производство на най-тежките електрически камиони Volvo започва в завода Туве в Гьотеборг, Швеция, като следващата година ще се присъедини и завода в Гент, Белгия. Volvo произвежда електрическите камиони на същата поточна линия, като конвенционалните, което дава по-голяма гъвкавост в производството и повишава ефективността. Батериите се доставят от новия завод на Volvo Trucks, който се намира в Гент.

Търсенето на електрически камиони постоянно нараства на много пазари, като една от причините за това е нуждата на купувачите на транспорт да преминат към превози без горива на фосилна основа, за да изпълнят своите цели за устойчивост. Гамата електрически камиони на Volvo Trucks може да покрие около 45% от превозите на стоки в Европа днес.**

“Вече сме продали около 1.000 бройки от нашите тежкотоварни електрически камиони и над 2.600 общо. Очакваме обемите да нарастнат значително в следващите няколко години. До 2030 година поне 50 процента от камионите, които продаваме в световен мащаб трябва да бъдат електрически,” коментира Рогер Алм.

Електрическата линия камиони на Volvo Trucks се състои от шест модела, които покриват широка гама от приложения, като градска дистрибуция, сметосъбиране, регионален транспорт и строителни дейности. 

 

*Брутно тегло на композицията (БТК/GCW)


**Съгласно статистическите данни на Eurostat “Сухопътен товарен транспорт по превозено разстояние” (2018), 45% от всички товари, транспортирани по път в Европа, изминават разстояние от до 300 км.

 

Връзка към изображения с висока разделителна способност.

За допълнителна информация се обръщайте към:

Ина Игнатова
имейл: ina.ignatova@volvo.com

Volvo Trucks доставя цялостни транспортни решения за взискателни професионални клиенти с пълната си гама от средно- и тежкотоварни камиони. Подпомагането на клиентите се осъществява чрез глобална дилърска мрежа, състояща се от 2 300 сервизни точки в 130 страни. Камионите Volvo се асемблират в 12 държави по света. През 2023 г. глобално са доставени приблизително 145 000 камиони Volvo. Volvo Trucks е част от Volvo Group, един от водещите световни производители на камиони, автобуси, строителни машини и морски и индустриални двигатели. Групата предоставя и цялостни решения за финансиране и обслужване. Дейността на Volvo Trucks се базира на основните ценности за качество, безопасност и грижа за околната среда.