TRUCKS

Volvo Trucks, IKEA и Raben Group обединяват усилията си за ускоряване на транспорта с нулеви емисии

Volvo Trucks, IKEA Industry и Raben Group подписаха споразумение за сътрудничество за тежкотоварен транспорт с нулеви емисии. IKEA ще въведе тежкотоварни електрически камиони Volvo за вътрешен транспорт в два от заводите си в Збошинек в Полша, които ще бъдат оперирани от Raben Group. Натрупаният практически опит от този пилотен проект ще бъде използван за електрификация на транспортни операции в мащаб в по-голяма транспортна мрежа.
Volvo Trucks, IKEA и Raben Group обединяват усилията си за ускоряване на транспорта с нулеви емисии
Електрическите камиони Volvo ще бъдат използвани за вътрешния поток товари между два от заводите на IKEA Industry в Полша.

IKEA е голям купувач на транспорт с повече от два милиона пратки в света за година. За да постигне своята стратегическа климатична цел за намаляване на емисиите парникови газове в превозите на товари с -70% на пратка*, електрифицирането на тежкотоварните превозни средства е от критично значение. Електрификацията на транспорта е едно от решенията за справяне с основната причина за изменението на климата.

Сега IKEA Industry, Volvo Trucks и Raben Group обединиха усилията си в Полша за въвеждане на Volvo FM Electric камиони с нулеви емисии. Те ще бъдат използвани за вътрешния поток товари между два от заводите на IKEA Industry, базирани на 14 км един от друг в Збошинек и Бабимост в западна Полша. 

Камионите ще бъдат зареждани в производствените бази на IKEA Industry, като се използва възобновяема електроенергия от външен източник. Първият електрически камион ще започне работа през есента и планът е флотилията да се разшири въз основа на наученото от този пилотен проект.

"Щастливи сме да обявим това сътрудничество, което цели да ускори нашия преход към по-устойчив пътен транспорт. Този проект ни позволява да изследваме и научим за предизвикателствата и възможностите за въвеждане на електрически транспортни операции в мащаб и взаимозависимостите в по-голяма транспортна мрежа", казва Малгожата Добиес-Турулска, управляващ директор на IKEA Industry Збошинек.  

“Ние сме развълнувани да работим заедно с IKEA и Raben Group за по-устойчиви превози с камиони. IKEA и Raben имат същите амбициозни климатични цели, като Volvo. Този проект ще ни даде ценни прозрения и представлява добра основа за разширено съструдничество в бъдеще”, казва Роберт Гроздановски, старши вицепрезидент Централно-Източна и Източна Европа във Volvo Trucks.

“За Raben Group този проект е първата стъпка в процеса на декарбонизиране на нашата собствена флотилия по пътя към плана за амбициозно намаление на емисиите CO2, наскоро потвърдени от експертите на Science Based Targets (SBTi). Това е също така важен проект за целия транспортен процес с камиони. Ние сме една от първите логистични компании в Европа, които предприемат амбициозното предизвикателство да оперират електрически камион, работещ с 24-тонно ремарке,” казва Пьотр Банасиак, управляващ директор на Raben Transport.

Volvo Trucks започна серийно производство на електрически камиони през 2019 година, като една от първите марки камиони в света, които правят това. Днес компанията има шест модела електрически камиони в серийно производство в световен мащаб – най-голямата линия електрически товарни автомобили в индустрията. Целта на компанията е през 2030 година половината от общите продажби на камиони да бъдат електрически.



*В сравнение с базовата 2017 година (с изключение на доставките „последна миля“ до клиентите).



За IKEA Industry

IKEA Industry е интегрирана част от IKEA Supply и собствените производствени операции на IKEA. Със своите 22 бази в осем държави, IKEA Industry е най-големият производител на мебели от дърво в световен мащаб и работи с около 17.500 сътрудници.

За Raben

Raben Group е доставчик на логистични услуги, който предлага цялостни TFL-услуги: договорна логистика, пътна мрежа (вътрешна, международна и Изток), транспорт на пресни продукти, FTL & интермодален транспорт, морски и въздушен товарен транспорт. Компанията има повече от 160 собствени клона в 15 европейски страни, и всеки ден изпраща над 9,000 камиона на път.

 

Връзка към изображения с висока разделителна способност.

За допълнителна информация се обръщайте към:


Ина Игнатова

Маркетинг и ПР, Volvo Trucks България

ina.ignatova@volvo.com

+359 882401611

 


Снимки и видео материали за медиите са налична на Mediahub Volvo Trucks

 

 

Volvo Trucks предоставя цялостни транспортни решения за професионални и взискателни клиенти чрез своята пълна гама от средни до тежки товарни автомобили. Поддръжката на клиентите се предоставя чрез глобална мрежа от дилъри с 2200 центъра за обслужване в около 130 държави. Товарните автомобили Volvo се асемблират в 12 държави на различни континенти. През 2023 г. около 145 000 нови камиони Volvo са доставени на клиенти в целия свят. Volvo Trucks е част от Volvo Group, един от водещите световни производители на товарни автомобили, автобуси, строително оборудване и двигатели за морско и промишлено приложение. Групата предоставя също цялостни решения за финансиране и сервизно обслужване. Работата на Volvo Trucks се базира на основните ценности на компанията: качество, безопасност и грижа за околната среда.