TRUCKS

Нов доклад – Силен подтик към транспортната индустрия за преход към електрически превози

Пътният транспорт е най-приоритизираната област за намаляване на емисиите CO2 според водещи компании в сферата на електронната търговия и произвоството в Европа. Нов доклад, изготвен от Ipsos и Volvo Trucks показва, че компаниите са склонни да плащат повече за доставчици на транспорт с по-ниски емисии CO2.
Нов доклад – Силен подтик към транспортната индустрия за преход към електрически превози
Volvo Trucks вярва, че електрификацията ще бъде ключов фактор към пътен транспорт с нулеви емисии

Изследователската компания Ipsos интервюира, от името на Volvo Trucks, 100 големи компании в сферата на електронната търговия и производството в осем Европейски държави относно техните нужди от превози без горива на фосилна основа при бъдещи доставки. .

По-голямата част от тези компании са си поставили за цел да намалят своя въглероден отпечатък. 78% от анкетираните казват, че са склонни да плащат повече за транспортен доставчик с минимални или без емисии CO2 и 85% са подготвени да сменят доставчиците на транспорт, ако те не отговорят на изискванията им. 

Прочуването показва също така ясна връзка между техните бъдещи бизнес перспективи и опциите за транспорт без горива на фосилна основа. 60% от компаниите вярват, че рискуват да изгубят клиенти в следващите три години ако не могат да отговорят на изискванията на клиентите си за доставки с ниски или нулеви емисии CO2.

“Оценявам този тласък към транспорт без горива на фосилна основа като много положителен. Това означава, че ние ще наблюдаваме значителна промяна в индустрията през идните години. Ние вярваме, че електрификацията ще бъде ключов фактор към пътен транспорт с нулеви емисии и сме горди, че вече предлагаме изцяло електрически камиони, като алтернатива за повечето транспортни задачи. Преминаването към електрически камиони означава повече бизнес възможности”, казва Рогер Алм, президент на Volvo Trucks. 

Volvo Trucks си е поставила глобална цел през 2030 година 50% от всички продадени нови камиони да бъдат електрически на батерии или с горивна клетка. Преходът към електрификация се води от Европа и Северна Америка, където целите са дори по-високи. Например, в Европа амбицията в момента е около 70% от всички нови камиони, продадени през 2030 година.

 

Факти за проучването

  • Проучването е проведено през юни 2022 година и включва интервюта със 100 професионалисти на висше ръководно ниво, които отговарят за доставки, логистика, управление на верига за доставки и/или устойчивост. 
  • Държавите, в които е проведено проучването са: Германия, Франция, Великобритания, Италия, Испания, Нидерландия, Швеция и Норвегия.

 

 Връзка към изображения с висока разделителна способност.

За допълнителна информация се обръщайте към:

Ина Игнатова
имейл: ina.ignatova@volvo.com

Volvo Trucks доставя цялостни транспортни решения за взискателни професионални клиенти с пълната си гама от средно- и тежкотоварни камиони. Подпомагането на клиентите се осъществява чрез глобална дилърска мрежа, състояща се от 2 300 сервизни точки в 130 страни. Камионите Volvo се асемблират в 12 държави по света. През 2023 г. глобално са доставени приблизително 145 000 камиони Volvo. Volvo Trucks е част от Volvo Group, един от водещите световни производители на камиони, автобуси, строителни машини и морски и индустриални двигатели. Групата предоставя и цялостни решения за финансиране и обслужване. Дейността на Volvo Trucks се базира на основните ценности за качество, безопасност и грижа за околната среда.