TRUCKS

Volvo ще достави 20 тежкотоварни електрически камиона на Amazon

Volvo Trucks ще достави изцяло електрически тежкотоварни камиони на Amazon в Германия до края на тази година. Очаква се 20-те Volvo FH Electric да изминават годишно над един милион километра по пътищата, зареждани с електричество вместо с дизелово гориво.
Volvo ще достави 20 тежкотоварни електрически камиона на Amazon
За Амазон камионите ще играят ключова роля в електрификацията на по- дълги разстояния и по- тежки товари.


Тежкотоварните и други търговски превозни средства съставляват около 36% от емисиите[1] от вътрешния транспорт в Германия, което прави декарбонизацията на пътния транспорт важен въпрос за решаване.

“Големите играчи в транспортния бизнес играят ключова роля в ръководенето на усилията на индустрията за намаляване на въглеродния отпечатък. Затова се радвам, че Amazon работи с нас, за да им помогнем да намалят техните емисии при по-дългите и по-тежки транспортни задачи,” казва Джесика Сандстрьом, старши вицепрезидент продуктов мениджмънт във Volvo Trucks.

Volvo Trucks започна серийното производство на тежкотоварни електрически камиони през септември тази година и наличието на електрически камиони за междуградски и регионални превози отбелязва важен момент в процеса на декарбонизация на пътния транспорт. 

“В момента разполагаме с шест модела електрически камиони глобално, които са готови за поръчка и в серийно производство, за да отговорят на нарастващото търсене на декарбонизирани превози на товари. Това е окуражаваща стъпка напред към намаляване на въздействията от изменението на климата,” коментира Джесика Сандстрьом.

Електрическите версии на тази най-важна продуктова гама – тежкотоварните камиони Volvo FH, Volvo FM и Volvo FMX – ще играят значима роля за постигането на глобалната цел на Volvo през 2030 година 50% от всички продадени нови камиони Volvo да бъдат електрически на батерии или с горивна клетка. Тези електрически тежкотоварни камиони могат да работят при общо тегло от 44 тона, като трите споменати модела представляват около две трети от продажбите на компанията.

В Amazon камионите ще заменят дизеловите им аналози и ще играят ключова роля като част от инициативите за електрификация на транспортните им вериги. 

“Amazon се ангажира да декарбонизира флотилията си, а средната миля е пословично труден за намаляване сектор,” обяснява Андреас Маршнер, вицепрезидент транспортни услуги на Amazon в Европа. “Затова приемането на тези електрически превозни средства за тежки товари от Volvo в нашата флотилия е такова значимо събитие. Ние управляваме една от най-бързо развиващите се програми за електрификация на търговските превози и ще продължим да инвестрираме и да правим иновации, за да декарбонизираме и да доставяме пратки с нулеви емисии към клиентите.”

Факти за Volvo FH Electric

  • Капацитет на батериите: 540 кВч
  • Изходна мощност: 490 кВ непрекъсната мощност
  • Пробегът е до 300 км, но Volvo FH Electric може да измине до 500 км по време на един нормален работен ден с дозареждане, например във времето за обедна почивка на водача

 

Факти за гамата електрически камиони на Volvo

  • Volvo Trucks има глобална гама от шест електрически камиони, проектирани да покрият много разнообразни транспортни задачи.
  •  Моделите Volvo FH, FM и FMX Electric имат БТК от до 44 тона. Продажбите в Европа продължават, а серийното производство започна през септември тази година.
  • Производството на Volvo FL и FE Electric за градска дистрибуция и сметосъбиране започна в Европа още през 2019 година.
  • Производството на Volvo VNR Electric в Северна Америка започна през 2020 година.

 

[1] Bundesministerium für Umwelt und Verkehr, Klimaschutz in Zahlen - Fakten, Trends und Impulse deutscher Klimapolitik, Ausgabe 2021 (bmuv.de), Page 36

 

Връзка към изображения с висока разделителна способност.

 

За допълнителна информация се обръщайте към:

Ина Игнатова
имейл: ina.ignatova@volvo.com

Volvo Trucks доставя цялостни транспортни решения за взискателни професионални клиенти с пълната си гама от средно- и тежкотоварни камиони. Подпомагането на клиентите се осъществява чрез глобална дилърска мрежа, състояща се от 2 300 сервизни точки в 130 страни. Камионите Volvo се асемблират в 12 държави по света. През 2023 г. глобално са доставени приблизително 145 000 камиони Volvo. Volvo Trucks е част от Volvo Group, един от водещите световни производители на камиони, автобуси, строителни машини и морски и индустриални двигатели. Групата предоставя и цялостни решения за финансиране и обслужване. Дейността на Volvo Trucks се базира на основните ценности за качество, безопасност и грижа за околната среда.