TRUCKS

Volvo Trucks отваря завод за батерии в Белгия

Volvo Trucks отваря своя първи завод за асемблиране на батерии. Ситуиран в Гент, Белгия, заводът ще доставя напълно окомплектовани батерии, готови за монтиране в изцяло електрическите тежкотоварни камиони Volvo.
Volvo Trucks отваря завод за батерии в Белгия
Първият завод за асемблиране на батерии на Volvo Trucks в Белгия ще доставя специално изработени батерии за тежкотоварните електрически камиони на компанията.

“Тази инвестиция показва нашата силна ангажираност към електрифициране на товарния транспорт с камиони. До 2030 г., поне 50 процента от всички камиони, които продаваме в световен мащаб ще бъдат електрически, а до 2040 г., ние ще бъдем въглеродно неутрална компания,” казва Рогер Алм, президент на Volvo Trucks. 

В новият завод, клетки и модули от Samsung SDI ще бъдат асемблирани в батерии, пригодени за тежкотоварните електрически камиони от гамата на Volvo Trucks: Volvo FH, Volvo FM и Volvo FMX. Серийното производство започва през третото тримесечие на тази година. 

По-къси срокове за производство и повишен кръгооборот
Всяка батерия има капацитет от 90 кВч и клиентите могат да избират до шест батерии (540 кВч) в камион. Броят на батериите зависи от индивидуалните нужди на клиента за пробег и товарен капацитет.

“Посредством интегриране на асемблирането на батерии в нашия производствен процес, ние можем да скъсим сроковете за доставка към нашите клиенти и да осигурим високопроизводителни батерии, като същевременно ускоряваме кръгооборота,” казва Рогер Алм. 

Батериите на Volvo Trucks са проектирани така, че на по-късен етап да могат да бъдат преработени, възстановени и използвани отново. От своя страна заводът се захранва със 100% възобновяема енергия.

Електрически решения за повечето транспортни нужди

Със старта тази година на производството на три тежкотоварни изцяло електрически модела в Европа, Volvo Trucks ще предлага общо шест модела електрически камиони глобално, покривайки всичко от градска дистрибуция и сметосъбиране до регионален транспорт и строителни дейности. 

“Ние започнахме серийното производство на електрически камони още през 2019 г., и сме лидери на пазара в Европа и Северна Америка. С бързото развитие на зарядната инфраструктура, както и на подобрения в технологията на батериите, аз съм убеден, че ще станем свидетели на ускорена трансформация на цялата индустрия с товарни автомобили в много близко бъдеще,” казва Рогер Алм. 

 

Връзка към изображения с висока разделителна способност.

За допълнителна информация се обръщайте към:

Ина Игнатова
имейл: ina.ignatova@volvo.com

Volvo Trucks доставя цялостни транспортни решения за взискателни професионални клиенти с пълната си гама от средно- и тежкотоварни камиони. Подпомагането на клиентите се осъществява чрез глобална дилърска мрежа, състояща се от 2 300 сервизни точки в 130 страни. Камионите Volvo се асемблират в 12 държави по света. През 2023 г. глобално са доставени приблизително 145 000 камиони Volvo. Volvo Trucks е част от Volvo Group, един от водещите световни производители на камиони, автобуси, строителни машини и морски и индустриални двигатели. Групата предоставя и цялостни решения за финансиране и обслужване. Дейността на Volvo Trucks се базира на основните ценности за качество, безопасност и грижа за околната среда.