Volvo FH с I-Save – с най-добра горивна ефективност в няколко теста

В няколко независими теста, проведени от немски списания за камиони, Volvo FH с I-Save е победител в икономията на гориво при комбинирана консумация на дизел и AdBlue, въпреки че тестовия камион Volvo, участвал в тях, е без последните подобрения в горивната ефективност.
Volvo FH с I-Save – с най-добра горивна ефективност в няколко теста
Волво доказа, че е възможно да се постигнат както икономия, така и производителност.

Днес разходите за гориво са повече от всякога във фокуса на превозвачите. Не само цената на дизеловото гориво се покачи драстично напоследък, а и много транспортни фирми също страдат от цените на AdBlue, които скочиха повече от два пъти.

“Когато се инвестира в нов камион, е по-важно от всякога да се гледа детайлно на общата енергийна консумация,” казва Пер Францен, Продуктов мениджър двигатели във Volvo Trucks.

Победител в горивната ефективност в множество тестове

Независимите германски списания “Trucker” и “Transport” тестваха в последно време Volvo FH 500 с I-Save в конкуренция с други големи Европейски производители на камиони. Volvo излезе победител и в двата теста за горивна ефективност, отчитайки общата консумация на дизелово гориво и AdBlue. Независимо от ниския разход, камионът Volvo също така поддържаше много висока средна скорост, както в теста на списание Trucker, така и в теста на списание Transport, където дори победи останалите участници по този показател.

“Нашите инженери съумяха да съчетаят висока скорост с много ниска консумация на гориво, което е фантастично постижение. Много често клиентите трябва да избират между двете, но ние доказахме, че могат да постигнат както икономия, така и производителност,” обяснява Петер Францен. “Още по-впечатляващо е, че ние успяхме да победим в икономията на гориво и в двата теста, въпреки че камиона, с който участвахме не разполагаше с нашите последни подобрения за горивна ефективност, които ще намалят разхода на гориво с още няколко процентни пунка!”

Новите подобрения спестяват до 13% от общите разходи за гориво

Тестовия Volvo FH е специфициран с I-Save, модификация, която съчетава различни силова линия и софтуерни функции, които да намалят разхода на гориво, колкото е възможно повече. В сърцето на I-Save е тубро компаунд двигателя, което прави възможно шофирането при ниски обороти на двигателя и високи предавки за по-дълги периоди от време. С наскоро обявените усъвършенствания, I-Save кумулативно може да добави до 13% подобрение в икономията на гориво – сравнено с нивата на консумация от представянето през 2019 г.

“За да подобрим горивната ефективност, ние сега придвижихме нашия Volvo FH с I-Save още една крачка напред, за да осигурим пълна оптимизация на двигателя. Отчитайки исторически високите цени на енергията, които имаме сега, времето не можеше да бъде по-добро,” заключава Петер Францен.

Факти относно новите подобрения в горивната ефективност

Процесът на изгаряне в двигателите е допълнително подобрен посредством адаптиране на дюзите, компресията и разпределителния вал към прецизираните и уникални нови бутала с вълнообразна горивна камера. Общото тегло и вътрешното триене също са намалени. Високопроизводителните турбо и маслена помпа са актуализирани и дори масления, горивния и въздушните филтри имат патентовани подобрения за по-добра производителност.

Усъвършенстваният двигател работи заедно с интелигентната и автоматизирана скоростна кутия I-Shift, която сега е с до 30% по-бърза. По-бързият отговор допринася за още по-добри икономия на гориво, управляемост и плавност на шофирането.

I-Torque е нова, интелигентна система за управление на въртящия момент, която повишава енергийната ефективност посредством анализиране на данните за топографията на пътя напред, използвайки функцията I-See и адаптирайки шофирането към актуалния маршрут. I-See използва информация за планирания маршрут, за да оползотвори кинетичната енергия на камиона по възможно най-добрия начин при шофиране по хълмист терен. I-Torque оптимизира, както избора на предавка, така и въртящия момент на двигателя. Системата отчита пътя напред и оценява топографията и теглото на автомобила, за да реши точно какъв въртящ момент е необходим на двигателя и кога, за да се движи с абсолютно най-високата възможна горивна ефективност.

При шофиране на дълги разстояния, аеродинамиката на камиона играе важна роля за икономията на гориво. Ето защо са направени няколко ключови промени за подобряване на въздушния поток, включително по-тесни прулуки в предната част на кабината и по-дълги удължения на вратите.

Всички тези подобрения допринасят за най-високата икономия на гориво и най-ниските общи разходи, постигани някога от Volvo Trucks. Ще бъде интересно да видим как Volvo ще успее да подобри резултата още повече в предстоящите тестове.

Връзка към изображения с висока разделителна способност.

Връзка към свързани съобщения до медиите