TRUCKS

Volvo Trucks представя нов камион с нулеви емисии

Представете си камион, който отделя в атмосферата само водна пара, произвежда сам електричество на борда и има пробег до 1 000 км. Това е възможно благодарение на горивни клетки, захранвани от водород, и Volvo Trucks започна изпитанията с камиони с тази нова технология.
Volvo Trucks представя нов камион с нулеви емисии
Електрическите камиони с горивни клетки, задвижвани от водород, ще бъдат особено подходящи за превози на дълги разстояния, както и за тежки и енергийно зависими приложения.

За да декарбонизира транспорта, Volvo Trucks вече предлага електрически камиони на батерии и камиони, задвижвани от възобновяеми горива, като биогаз. Трета CO2-неутрална алтернатива ще бъде добавена към продуктовата гама през втората половина на това десетилетие – електрически камион с горивна клетка, задвижван от водород.

“Ние разработваме тази технология вече няколко години и е страхотно да видим първите камиони, които успешно се движат по тестовото трасе. Съчетаването на електрически камиони с батерии и такива с горивна клетка ще даде възможност на нашите клиенти изцяло да елиминират емисиите на CO2 от техните товарни автомобили, без значение от типа транспортни операции,” казва Рогер Алм, Президент на Volvo Trucks. 

Електрическите камиони с горивна клетка ще имат работен пробег, сравним с много от дизеловите камиони – до 1000 км. – и време за презареждане в рамките на до 15 минути. Общото тегло може да достигне около 65 тона или дори повече, като двете горивни клетки имат капацитет от 300 кВт. 

Пилотни клиенти ще стартират в близките години, а серийното производство е планирано за по-късно през това десетилетие. 

“Електрическите камиони с горивни клетки, задвижвани от водород, ще бъдат особено подходящи за превози на дълги разстояния, както и за тежки и енергийно зависими приложения. Те също така могат да бъдат решение в страни, където зареждането на батерии е ограничено,” казва Рогер Алм.  

Генерира собствена електроенергия
Горивната клетка генерира своя собствена електрическа енергия от водорода на борда, вместо да се зарежда от външен източник. Единственият вторичен продукт, който се емитира, е водна пара. 

Горивни клетки от cellcentric
Горивните клетки ще бъдат доставяни от cellcentric – съвместното дружество между Volvo Group и Daimler Truck AG. Cellcentric ще изгради едни от най-големите съоръжения в Европа за серийно производство на горивни клетки, специално разработени за тежкотоварни автомобили. 

Необходим е повече зелен водород
Технологията с горивна клетка е все още в ранна фаза на развитие и от нея ще има много ползи, но също и някои предизвикателства в бъдеще. Едно от тях е широкомащабно снабдяване със зелен водород*. Друго е факта, че зарядната инфраструктура за товарни автомобили тепърва трябва да бъде изградена. 

“Ние очакваме снабдяването със зелен водород да се увеличи значително през следващите няколко години, тъй като много индустрии ще зависят от него за намаляването на емисиите CO2. Въпреки това обаче, ние нямаме търпение да декарбонизираме транспорта, дори вече закъсняваме. Затова моето ясно послание към всички транспортни компании е да започнат своя преход още днес с електрически камиони с батерии, биогаз или други налични алтернативи. Камионите с горивни клетки след това ще станат важно допълнение за по-дълите и по-тежки превози само след няколко години”, казва Рогер Алм.


* Зелен водород се произвежда чрез използването на възобновяеми енергийни източници, като вятър, вода и слънце.    

 

Връзка към изображения с висока разделителна способност.

Връзка към видео (1 min)

Връзка към видео с повече детайли (2 min)

 

 

За допълнителна информация се обръщайте към:


Ина Игнатова

Маркетинг и ПР, Volvo Trucks България

ina.ignatova@volvo.com

+359 882401611

 


Снимки и видео материали за медиите са налична на Mediahub Volvo Trucks

 

 

Volvo Trucks предоставя цялостни транспортни решения за професионални и взискателни клиенти чрез своята пълна гама от средни до тежки товарни автомобили. Поддръжката на клиентите се предоставя чрез глобална мрежа от дилъри с 2200 центъра за обслужване в около 130 държави. Товарните автомобили Volvo се асемблират в 12 държави на различни континенти. През 2023 г. около 145 000 нови камиони Volvo са доставени на клиенти в целия свят. Volvo Trucks е част от Volvo Group, един от водещите световни производители на товарни автомобили, автобуси, строително оборудване и двигатели за морско и промишлено приложение. Групата предоставя също цялостни решения за финансиране и сервизно обслужване. Работата на Volvo Trucks се базира на основните ценности на компанията: качество, безопасност и грижа за околната среда.