TRUCKS

Нова система за безопасност ще пази велосипедисти и пешеходци

Volvo Trucks представя нова система за безопасност, която установява участници в движението, навлизащи в мъртвата зона от двете страни на камиона.
Нова система за безопасност ще пази велосипедисти и пешеходци
Нова система за безопасност използва двоен датчик от всяка страна на камиона, системата открива кога други участници в движението, навлизат в рисковата зона.

В ситуации на засилен трафик е трудно, дори за най-опитните водачи, да забелязват всичко около камионите си. За предотвратяване на стресовите ситуации за водача, Volvo Trucks предлага своята нова система за безопасност. Използвайки двоен датчик от всяка страна на камиона, системата открива кога други участници в движението, например велосипедисти, навлизат в рисковата зона.


“Инцидент може да се случи за част от секундата. Нашето широкообхватно проучване на инциденти се основава на десетки години изследвания на реалн ситуации и тази нова система помага на водача да предотврати потенциален страничен сблъсък,” казва Анна Вриге Берлинг, директор пътна и продуктова безопасност във Volvo Trucks.


Когато някой се намира в точка от мъртвата зона, системата за предотвратяване на страничен сблъсък, Side Collision Avoidance Support (SCAS), информира водача чрез червен светлинен сигнал на страничното огледало от съответната страна. Ако водачът е с включен пътепоказател с намерение за смяна на пътната лента, червената светлина започва да мига и предупредителен звуков сигнал се издава от страната на потенциалния сблъсък. Водачът е предупреден и може да намали или спре камиона, позволявайки на велосипедиста например да премине.


“Във Volvo Trucks, нашата дългосрочна визия е нула инциденти, и безопасността е в основата на всичко, което правим. Тази нова система е друг пример за нашите усилия да постигнем тези цели,” заключава Анна Вриге Берлинг


Новата система ще се предлага от септември тази година за всички камиони Volvo FH, FM и FMX - дизелови, газови и електрически. Моделите Volvo FL и FE ще разполагат с новата система от 2023 година.

 

 Връзка към изображения с висока разделителна способност.

 Връзка към видео за Новата система за безопасност

За допълнителна информация се обръщайте към:


Ина Игнатова

Маркетинг и ПР, Volvo Trucks България

ina.ignatova@volvo.com

+359 882401611

 


Снимки и видео материали за медиите са налична на Mediahub Volvo Trucks

 

 

Volvo Trucks предоставя цялостни транспортни решения за професионални и взискателни клиенти чрез своята пълна гама от средни до тежки товарни автомобили. Поддръжката на клиентите се предоставя чрез глобална мрежа от дилъри с 2200 центъра за обслужване в около 130 държави. Товарните автомобили Volvo се асемблират в 12 държави на различни континенти. През 2023 г. около 145 000 нови камиони Volvo са доставени на клиенти в целия свят. Volvo Trucks е част от Volvo Group, един от водещите световни производители на товарни автомобили, автобуси, строително оборудване и двигатели за морско и промишлено приложение. Групата предоставя също цялостни решения за финансиране и сервизно обслужване. Работата на Volvo Trucks се базира на основните ценности на компанията: качество, безопасност и грижа за околната среда.