TRUCKS

Нова уникална функция за безопасност за електрически камиони Volvo

Volvo Trucks представя нова, патентована функция за безопасност за електрически камиони – Active Grip Control. Новата технология значително подобрява стабилността, ускоряването и спирането при хлъзгави условия на пътя.
New unique safety feature for Volvo’s electric trucks
Проведените тестове по повърхност с ниско сцепление показват 45% подобрение при пълно ускорение.

 Връзка към филма за Функцията Active Grip Control.


Благодарение на бързата реакция на електрическите мотори, силата генерирана между колелата и пътя може да бъде контролирана за миг и проактивно да предотврати превъртането на колелата. 


Функцията отчетливо подобрява ускоряването при хлъзгави условия. Проведените тестове с Volvo FH Electric с натоварено ремарке по повърхност с ниско сцепление показват 45% подобрение при пълно ускорение.​​

Подобрението при изкачване по хлъзгав път с настилка от чакъл е наистина впечатляващо. Вярвам, че това ще увеличи продуктивността и при нашите клиенти с товарни автомобили за строителни приложения,” казва Анна Берлинг, директор пътна и продуктова безопасност във Volvo Trucks.


Ако камионът започне да приплъзва, множество сензори позволяват на системата за управление на автомобила да реагира на условията на пътната настилка и да използва електрическите двигатели на превозното средство, заедно с други задвижващи механизми, по интелигентен начин, за да помогне на водача да остане на пътя

Новата функция е също така проектирана да намали риска от усукване на композицията и пренавиване на волана при шофиране с товар.


“С Active Grip Control ние даваме на водачите допълнително подобрена възможност да преминават по тежки пътища и терени – дори при най-трудните условия. Това е уникална функция, която Volvo Group е защитила с патент,” обяснява Анна Берлинг.


Подобрения могат да се видят също и при спиране, тъй като функцията може да бъде използвана за контролирано регенеративно спиране, без да се налага активирането на ABS. Това повишава ефективността, защото се използва повече време време в режим на регенериране, което позволява по-плавно спиране.​  

Функцията Active Grip Control ще се предлага за тежкотоварни камиони Volvo FH, Volvo FM и Volvo FMX Electric, които се използват за регионални превози и строителни операции. Версия на функцията ще се предлага и за камионите с конвенционален дизелов двигател, както и за такива, задвижвани от LNG.

Факти за електрическите камиони Volvo:

  • Volvo Trucks има гама от шест електрически камиони, проектирани да покриват широка гама от различни транспортни задачи. 
  • Volvo FH, Volvo FM и Volvo FMX Electric са тежкотоварни камиони с брутно тегло на композицията от 44 тона. Вече се предлагат в Европа, а производството ще започне през втората половина на 2022 г
  • През 2019 г. стартира серийното производство в Европа на Volvo FL и Volvo FE Electric, предназначени за градска дистрибуция и сметоизвозване.
  • Производството на Volvo VNR Electric за Северна Америка започна през 2021 г.

 

Връзка към филма за Функцията Active Grip Control.

Връзка към изображения с висока разделителна способност

Връзка към глобалната страница на Volvo Trucks за електромобилност

За допълнителна информация се обръщайте към:


Ина Игнатова

Маркетинг и ПР, Volvo Trucks България

ina.ignatova@volvo.com

+359 882401611

 


Снимки и видео материали за медиите са налична на Mediahub Volvo Trucks

 

 

Volvo Trucks предоставя цялостни транспортни решения за професионални и взискателни клиенти чрез своята пълна гама от средни до тежки товарни автомобили. Поддръжката на клиентите се предоставя чрез глобална мрежа от дилъри с 2200 центъра за обслужване в около 130 държави. Товарните автомобили Volvo се асемблират в 12 държави на различни континенти. През 2023 г. около 145 000 нови камиони Volvo са доставени на клиенти в целия свят. Volvo Trucks е част от Volvo Group, един от водещите световни производители на товарни автомобили, автобуси, строително оборудване и двигатели за морско и промишлено приложение. Групата предоставя също цялостни решения за финансиране и сервизно обслужване. Работата на Volvo Trucks се базира на основните ценности на компанията: качество, безопасност и грижа за околната среда.