TRUCKS

Първа поръчка на електрически камион Volvo в България.

Изцяло електрически Volvo FE Electric 6x2 шаси кабина с хладилна надстройка за регионална дистрибуция на месо и месни продукти поръча фирма „Финес-2“ ЕООД от Димитровград. Камионът има пробег от 500 км с едно междинно зареждане.
Volvo Trucks доказва способността на електрическите си камиони от тежката гама да изминават дълги разстояния

"Фактът, че можем да доставяме нашите продукти до магазинната мрежа в страната и да достигаме до крайните ни клиенти с нула емисии на СО2 ни приближава към целите за устойчиво бъдеще. Вярвам в технологията и електромобилността от самото начало," казва Калин Стойчев, собственик на фирма Финес-2, и допълва „Непрекъснато разширявам употребата на енергия от възобновяеми източници, както в производствената си дейност, така и за мрежата от зарядни станции, която е най-бързата зарядна мрежа в България, и по план трябва да надхвърли 100 локации през следващата година.“

Volvo FE Electric е и първият електрически тежкотоварен автомобил в автопарка на фирма Финес-2, чиято основна дейност е месопреработка. Компанията разполага с над 20 обекта в цялата страна, като доставките до тях ще бъдат извършвани с Volvo FE Electric, задвижван от два електрически мотора с мощност от 225 кВт, които се равняват на 306 к.с. и трансмисия с две скорости и максимален въртящ момент от 800 Нм – специална разработка на Volvo. Захранването се осигурява от четири батерии от последно поколение, разположени от двете страни на шасито, с капацитет от 375 кВч. Камионът е с товароносимост от 26 тона (БТК) и има работен пробег от 500 км с едно междинно зареждане, което ще се извършва в една от 70-те бързи зарядни станции на фирмата -Fines Charging - с мощност от 120 до 300 кВт, разположени на стратегически локации по основните транспортни коридори в страната.

"Volvo Trucks България има ясни и амбициозни цели за устойчиво развитие и транспорт без въглеродни емисии, и сме изключително щастливи да имаме нашата „бяла лястовица“ в лицето на фирма Финес-2, с която споделяме общи ценности и визия за бъдещето. Това е една много добра първа крачка в посока на дългогодишно партньорство“, казва Иван Зънзов, директор продажби нови и употребявани камиони Volvo. 

От септември тази година, тежкотоварните камиони Volvo FH Electric, Volvo FM Electric и Volvo FMX Electric са в серийно производство в сегмента до 44 тона БТК. Моделите от средната гама, като Volvo FL Electric и Volvo FE Electric, са в производство от 2019 година

 

 

 

 

За допълнителна информация се обръщайте към:

Ина Игнатова
имейл: ina.ignatova@volvo.com

Volvo Trucks доставя цялостни транспортни решения за взискателни професионални клиенти с пълната си гама от средно- и тежкотоварни камиони. Подпомагането на клиентите се осъществява чрез глобална дилърска мрежа, състояща се от 2 300 сервизни точки в 130 страни. Камионите Volvo се асемблират в 12 държави по света. През 2022 г. глобално са доставени приблизително 145 000 камиони Volvo. Volvo Trucks е част от Volvo Group, един от водещите световни производители на камиони, автобуси, строителни машини и морски и индустриални двигатели. Групата предоставя и цялостни решения за финансиране и обслужване. Дейността на Volvo Trucks се базира на основните ценности за качество, безопасност и грижа за околната среда.