TRUCKS

20 години след създаването си I-Shift на Volvo Trucks продължава да бъде иновативен пробив в трансмисионните технологии

Интелигентната автоматизирана ръчна скоростна кутия (AMT) I-Shift на Volvo Trucks продължава да бъде важна иновация в индустрията, благодарение на положителното си въздействие върху разхода на гориво, производителността на камиона, безопасността и комфорта на водача. Към края на 2020 година повече от 1 000 000 камиони Volvo по света са продадени със скоростна кутия I-Shift. Празнувайки 20 години от нейното представяне, тази технология продължава да се развива, за да допринася за бъдещи ползи.
I-Shift е положителният резултат от много години упорита работа на опитни инженери и обратна връзка от клиенти.
I-Shift е положителният резултат от много години упорита работа на опитни инженери и обратна връзка от клиенти

Когато I-Shift бе представена за първи път през 2001 година, Volvo Trucks потвърди своята силна вяра в трансмисионната система със сух съединител, като най-ефективен дизайн за роботизирано превключване на предавки. Оттогава повече от един милион камиони глобално са продадени с технологията I-Shift. Днес всички камиони Volvo FH, FH16, FM и FMX са стандартно оборудвани с I-Shift. Бидейки автоматизирана система, I-Shift допринася за по-нисък разход на гориво – съответно намалено въздействие върху околната среда – както и подобрена безопасност и ползи за управляемостта, свързани с намалени нива на шум, вибрации и физическо натоварване на водача. 

“I-Shift беше и продължава да бъде основен играч. Днес ние продаваме I-Shift по целия свят. В Северна Америка увеличихме дяла на оборудваните с I-Shift камиони Volvo от едноцифрен през 2007 до над 90% днес. Това впечатляващо развитие ясно отразява, както повишената ефективност на I-Shift, така и търсенето й от страна на водачите,” казва Пар Бергстранд, мениджър тежкотоварни трансмисии във Volvo Trucks.

Разработена от Volvo, I-Shift е в пълен синхрон с останалата част на камиона, тъй като трансмисията използва наличната информация от двигателя и от товарния автомобил, за да работят заедно по възможно най-оптимален начин за различните приложения и конфигурации на превозното средство. 

“Тази синхронизираност отличава I-Shift и я прави толкова универсална. I-Shift е положителният резултат от много години усилена работа на нашите опитни инженери, обратната връзка от клиентите от полевите тестове в процеса на разработка, както и достъпа на Volvo Trucks до технологичния напредък в цялата Volvo Group,” обяснява Пар Бергстранд. 

Успехът на I-Shift се дължи на способността й да работи с цялата задвижваща система, тъй като трансмисията е напасната към двигателя и компонентите на автомобила още на етап разработка. С непрекъснати подобрения през годините, I-Shift успява да отговори на изискванията на широк кръг транспортни приложения, не само за висока производителност и ефективност, но също и за оптимална управляемост и комфорт. 

През годините Volvo Trucks продължава да бъде пионер в разработването на редица нови интелигентни функции, които се оценяват и от водачите, и от превозвачите. Ето и някои примери за това.

I-Shift с два съединителя

Когато през 2014 година Volvo Trucks представи I-Shift с два съединителя, това беше вдъхновено от скоростните кутии, които се използват при състезателните автомобили и които осигуряват моментално и непосредствено усещане за безпроблемно подаване на мощност по време на смяна на предавките. 

I-Shift с пълзящи предавки

Друга значителна стъпка бе направена през 2016 година, когато на фокус бяха тежките задачи, изискващи допълнителен въртящ момент и възможност за потегляне. I-Shift с пълзящи предавки позволява на камион, превозващ брутно тегло на композицията до 325 тона, да потегли по равен път от напълно спряло положение. Предавателното отношение дава възможност на камиона да пълзи със скорост от 0.5 км/ч, което е полезно при прецизно маневриране, като например на строителни прощадки, при полагане на пътни настилки или при превози на дървесина

I-See използва облачно базирани карти

I-See е отделна система, която може да бъде добавена към I-Shift и е проектирана да анализира топографията на пътя и да използва тази информация, за да държи камиона на най-ефективната предавка по отношение на разхода на гориво. С актуализацията от 2017 година, I-See подпомага камиона да поддържа постоянна средна скорост като анализира данните за топографията на пътя напред от картите в облака, подавайки информация към I-Shift кога е оптималното време за смяна на предавките, за да спестява енергия и по този начин гориво. 

I-Shift с функция за смяна на посоката на движение

Премиерата на новата гама тежкотоварни камиони на Volvo Trucks през 2020 година доведе и до представянето на друга иновация: I-Shift с функция за смяна на посоката. Тази нова функия дава възможност на камиона да променя посоката на движение напред-назад без да е необходимо водача да използва спирачния педал, функция особено полезна за строителните, горските и минни операции, където се извършват чести повтарящи се маневрирания напред и назад при ниски скорости.

Последното поколение камиони Volvo също така допълнително намалява разхода на гориво. Например, новият Volvo FH с технология I-Save – най-ефективния по отношение на разхода на гориво камион за превози на дълги разстояния на Volvo Trucks – намалява разхода на гориво с до 10 процента.* 

Гледайки напред, иновативните разработки със сигурност не спират дотук.

“I-Shift ще продължи да се усъвършенства при конвенционалните камиони на дизелово гориво, а също ще играе важна роля по нашия път към електромобилността. В качеството си на усъвършенствана автоматизирана технология, I-Shift дава уникални възможности за принос към напълно автономните транспортни решения на Volvo за бъдещето,” заключава Пар Бергстранд. 

*Разликата в разхода на гориво е калкулирана чрез сравнение на цената на дизеловото гориво и AdBlue при I-Save: ново поколение Volvo FH с двигател D13TC, Euro 6, версия D, включително пакет за гориво за превози на дълги разстояния, с класически Volvo FH с двигател D13 eSCR, Euro 6, версия D, без пакет за гориво за превози на дълги разстояния.Реалната икономия на гориво варира в зависимост от много фактори,сред които ниво на опит на водача, употреба на круиз контрол, спецификация на автомобила, товар, топография на пътя и атмосферни условия.

 

Връзка към изображенията с висока разделителна способност.

За допълнителна информация се обръщайте към:

Ина Игнатова
имейл: ina.ignatova@volvo.com

Volvo Trucks доставя цялостни транспортни решения за взискателни професионални клиенти с пълната си гама от средно- и тежкотоварни камиони. Подпомагането на клиентите се осъществява чрез глобална дилърска мрежа, състояща се от 2 300 сервизни точки в 130 страни. Камионите Volvo се асемблират в 12 държави по света. През 2023 г. глобално са доставени приблизително 145 000 камиони Volvo. Volvo Trucks е част от Volvo Group, един от водещите световни производители на камиони, автобуси, строителни машини и морски и индустриални двигатели. Групата предоставя и цялостни решения за финансиране и обслужване. Дейността на Volvo Trucks се базира на основните ценности за качество, безопасност и грижа за околната среда.