TRUCKS

Петко Кънев е новият шампион по ефективно шофиране на камиони

330 професионални водачи се включиха в шестото издание на традиционното състезание на Volvo Trucks

Петко Кънев от Бан-Тир, Бургас е новият шампион по ефективно шофиране на камиони на България. Той се пребори за титлата на националния финал в шестото издание на състезанието, организирано от Volvo Trucks, което тази година премина под името Fuel Race ‘21. Победителят постигна среден разход на гориво от 25.7 л/100 км и най-кратко време на предизвикателното трасе от 106 км, включващо шофиране по магистрален, първокласен и второстепенен път, градско и извънградско шофиране, и топография с изкачвания, спускания и завои. Така той се пребори успешно с конкуренцията на останалите 3 финалисти, определени на предходния ден в оспорван полуфинал между 15 професионалисти, излъчени в регионални кръгове на шампионата. На второ място се класира Стоян Йотов от Съни Ко, трети стана Гурко Сандов от Дискордиа, а почетното четвърто място зае Боян Паскалев от Фригопан.

Квалификационните кръгове на шестото издание на надпреварата Fuel Race ’21 преминаха през осем български града от 10 май до 4 юни – Благоевград, София, Плевен, Велико Търново, Русе, Варна, Бургас и Пловдив.

Тази година 15-те финалисти от регионалните кръгове се явиха на полуфинал, в който определиха четиримата, които да защитят на финала в Пловдив своите умения в три основни направления – безопасност, икономичност, ефективност по маршрута от Пловдив през Пещера, Пазарджик и обратно. Състезателните камиони Volvo FH 460 I-Save Fuel Racer бяха оборудвани с полуремаркета, натоварени с 18.5 т бетонни блокове и заредени с Shell Fuel Save Diesel с технология Dynaflex за оптимално представяне при натоварване.

“С всяко издание на състезанието участниците стават все по-добри, а камионите Volvo още по-интелигентни и ефективни. Затова тази година решихме да отправим истинско предизвикателство към четиримата финалисти – 106-километрово трасе, което трябваше да бъде преминато в рамките на до 2 часа и което изисква повишено внимание към безопасността и бърза преценка за стила на шофиране с оглед постигането на оптимален разход.”, обясниха организаторите.

Обяваването на победителя и церемонията по награждаването се проведе в първия ден на Трък Експо 2021 в Пловдив и бе уважена от заместник кмета по Транспорт, г-т Чонов.

Освен шампионската титла за България и пътуване до Гьотеборг през септември, Петко Кънев, както и неговите подгласници, получиха награди и от партньорите на Fuel Race ‘21 – Shell България, Медина Мед и Michelin.

“Участвал съм във всички издания на състезанието на Volvo Trucks от 2011 година досега. Конкуренцията беше сериозна. За да спечеля състезанието трябваше да дам най-доброто от себе си три пъти - на квалификациите в Бургас, на полуфинала в Пловдив и по финалното трасе, което беше истинско предизвикателно. Затова и радостта от победата е още по-голяма.”, сподели Петко Кънев след награждаването, и добави „Нищо от това нямаше да мога да постигна без подкрепата от един изключителен човек - г-н Денко Желев“.

За допълнителна информация се обръщайте към:

Ина Игнатова
имейл: ina.ignatova@volvo.com

Volvo Trucks доставя цялостни транспортни решения за взискателни професионални клиенти с пълната си гама от средно- и тежкотоварни камиони. Подпомагането на клиентите се осъществява чрез глобална дилърска мрежа, състояща се от 2 300 сервизни точки в 130 страни. Камионите Volvo се асемблират в 12 държави по света. През 2023 г. глобално са доставени приблизително 145 000 камиони Volvo. Volvo Trucks е част от Volvo Group, един от водещите световни производители на камиони, автобуси, строителни машини и морски и индустриални двигатели. Групата предоставя и цялостни решения за финансиране и обслужване. Дейността на Volvo Trucks се базира на основните ценности за качество, безопасност и грижа за околната среда.