Volvo Trucks разкрива технологията на тежкотоварните си електрически камиони

Volvo Trucks има пълна готовност да каталириза бърза промяна към по-устойчив транспорт и голям подем в електрифицирането на тежкотоварния пътен транспорт чрез наскоро представените електрически камиони Volvo FH, FM и FMX Electric. Технологичният пробив, базиран на споделени платформи, ги прави много подходящи за широка гама транспортни задачи, като по този начин позволява на много транспротни компании да започнат по-лесно своя път към електрификация.
technology-in-new-heavy-duty-electric-trucks
Технологията, базирана на споделени платформи, прави новите тежкотоварни електрически камиони на Volvo подходящи за широк спектър от транспортни задачи

Със старта на продажбите на трите нови изцяло електрически камиони – FH, FM и FMX – Volvo Trucks сега може да предложи на клиентите пълна гама от шест електрифицирани модела. Производството на новите камиони ще започне първоначално с влекачи през втората половина на 2022 г., следвано от шаси-кабини в началото на 2023 г.

Новите тежкотоварни камиони за регионални превози и строителни приложения имат брутно тегло на композицията (GCW) до 44 тона и се предлагат в два варианта за височина на шасито, с междуосие от 3800 до 6700 мм и конфигурации с две, три или четири оси.

“Създадени на основата на същата изключително успешна платформа, както дизеловите или задвижваните на газ камиони, нашите нови електрически камиони осигуряват голяма гъвкавост и могат да отговорят на много голям кръг от транспортни нужди,” коментира Йонас Одермалм, Вице Президент Електромобилност във Volvo Trucks.

Три електромотора се съчетават с автоматизираната скоростна кутия I-Shift, за да осигурят уникално задвижване

Три електромотора са куплирани към утвърдената и доказана скоростна кутия I-Shift на Volvo Trucks, която има нова уникална стратегия за смяна на предавките, оптимизирана за електрозадвижване. Моторите, заедно с I-Shift, формират мощно електрическо задвижване, което осигурява несравнима управляемост чрез комбинирана мощност от електрическия мотор от 490 кВт (666 к.с.) и въртящ момент от до 28 000 Нм от скоростната кутия.

“Тъй като камионът винаги стартира на най-високата възможна предавка, енергийната ефективност и икономиите се постигат благодарение на минималната смяна на предавки. В същото време ниски предавки са, разбира се, налични при пътища с големи наклони или при стартиране, което изисква допълнителен въртящ момент и контрол,” обяснява Йонас Одермалм.

При силоотводня вал (PTO) има три възможности, които да отговорят на нуждите на клиента: електрически (40 кВт), електро-механичен (70 кВт) или монтиран на предавателната кутия (150 кВт).

Батерии от следващо поколение с висока енергийна плътност

Тяговите батерии използват технология с литиево-йонни клетки от последно поколение и ще бъдат асемблирани в завод на Volvo. Електрически камион с шест батерии има номинален капацитет от 540 кВтч, позволявайки пробег до 300 км*.

Гъвкаво и бързо зареждане

Камионите имат възможност за два начина на зареждане: AC (променливо-токово) зареждане до 43 кВт, което е идеално за зареждане през нощта, или много по-бързото DC (право-токово) зареждане на до 250 кВт. Това е много полезно при шофиране на две смени или ако имате нужда да заредите превозното средство по време на обедна почивка и по този начин да добавите допълнителен пробег. С DC-зарядно 250 кВт можете да заредите до 80 процента от капацитета на батериите за по-малко от 90 минути**.

Плавен преход към E-мобилност за превозвачи

В допълнение към електрическите камиони, Volvo Trucks също предлага цялостна екосистема от услуги, поддръжка и финансови решения, подготвени специално за превозвачи, за да подпомогнат по-лесния и по-бърз преход към електрифициран транспорт.

“За превозвачите е важно преминаването към електрически камиони да може да бъде осъществено постепенно и по плавен, и лесен начин. Те ще имат смесени флотилии с различни задвижвания за още много години, и могат да продължат да използват системи като Dynafleet, както и същия сервизен партньор за всички камиони Volvo. Силовата линия може да се различава, но останалото е много сходно, правейки прехода към електрически камиони безпроблемен и логичен,” заключава Йонас Одермалм.

Електрически превозни средства на Volvo Trucks за Европейския пазар

• Volvo FH Electric, за регионален и междуградски транспорт.
  • Volvo FM Electric, универсален камион за тежкотоварни локални превози и регионална дистрибуция
  • Volvo FMX Electric, за по-чист и по-тих транспорт в строителството.
  • Volvo FE Electric, за локална и градска дистрибуция, сметоизвозване.
  • Volvo FL Electric, за локална и градска дистрибуция.

Програмата включва още Volvo VNR Electric за пазарите в Северна Америка.

* Действителният пробег може да варира в зависимост от много фактори, като скорост на шофиране, употреба на круиз контрол, спецификация на превозното средство, товар, топография на пътя, опит на водача, поддръжка на превозното средство, както и метеорологичните условия.

** Времената за зареждане може да варират в зависимост от външната температура, типа на зареждащото оборудване, спецификацията на камиона, настояща температура на батерията, състояние на батерията и ниво на мощност преди зареждането.

Връзка към изображения с висока разделителна способност

Връзка към филма

Връзка към Volvo Trucks homepage-eletromobility