TRUCKS

Volvo Trucks с готовност да електрифицира голяма част от товарните превози

С началото на продажбите през тази година на три нови изцяло електрически модела тежкотоварни автомобили, Volvo Trucks вярва, че моментът е подходящ за бърз възход в електрификацията на тежкотоварния автомобилен транспорт. Тази положителна перспектива се базира на способността на електрическите камиони на Volvo да удовлетворят разнообразни транспортни нужди. В ЕС например, почти половината от всички товарни автомобилни превози могат да бъдат електрифицирани в близко бъдеще.
Volvo Trucks с готовност да електрифицира голяма част от товарните превози
С добавянето на трите нови продукта електрическото портфолио на Volvo Trucks може да допринесе значително за намаляване на въздействието на товарния автомобилен транспорт върху климата.

Големи национални и международни купувачи на транспорт проявяват силен интерес към електрическите превозни средства. Това се обуславя от техните амбициозни цели по отношение на климата, както и от търсенето от потребителите на декарбонизация и по-чист транспорт.

„Все повече транспортни компании осъзнават, че трябва да започнат своя път към електрификация още сега, както с оглед на опазване на околната среда, така и заради конкурентоспособността, за да задоволят изискванията на клиентите за устойчив превоз. С големия обхват и пълнота на предложенията от Volvo Trucks е напълно възможно много повече транспортни компании да преминат на електричество“, казва Рогер Алм (Roger Alm), президент на Volvo Trucks.

Добавяне на още три тежкотоварни камиона към електрическата гама
С началото на продажбите на новите електрически модели Volvo FH и Volvo FM електрифицираният транспорт вече е възможен не само в градски райони, но и за регионални превози между градовете. В допълнение, новият електрически модел на Volvo FMX създава нови начини за постигане на по-тихи и по-чисти строителни транспортни операции.

Производството на новите електрически модели за Европа ще започне през втората половина на 2022 г. Те се присъединяват към електрическите Volvo FL и Volvo FE за градски превози, които са в серийно производство от 2019 г. за същия пазар. В Северна Америка продажбите на електрически Volvo VNR стартираха през декември 2020 г. Със старта на производството на новите модели камиони Volvo Trucks вече разполага с гама от шест средно и тежкотоварни електрически камиони, което я прави най-пълната гама електрически камиони в индустрията.

В състояние да покрие почти половината от транспортните нужди на ЕС
С добавянето на нови продукти с по-голяма товароносимост, по-мощни силови линии и пробег с едно зареждане до 300 км, електрическото портфолио на Volvo Trucks би могло да покрие около 45% от всички превозвани днес стоки в Европа.* Това позволява да се направи важен принос за намаляване на въздействието на товарния автомобилен транспорт върху климата, който според официалната статистика днес представлява около 6% от общите емисии на CO2 в ЕС.

„Има огромен потенциал за електрифициране на товарните автомобилни превози в Европа, а също и в други части на света, в много близко бъдеще“, казва Рогер Алм. „За да докажем това, ние си поставихме амбициозната цел електрическите камиони да съставляват половината от продажбите ни в Европа до 2030 г. И тези три нови тежкотоварни камиона, които сега пускаме на пазара, бележат гигантска стъпка към постигането на тази цел.“

Широко предлагане на електрически решения
В допълнение към електрическите превозни средства програмата за електрификация на Volvo Trucks включва цялостна екосистема с множество решения за обслужване, поддръжка и финансиране, както и други опции, които могат да спомогнат за по-лесен и по-бърз преход към електрифициран транспорт. Холистичният начин на работа ще помогне на клиентите да продължат да бъдат продуктивни и да управляват новия си автопарк с електрически автомобили.

„Тези цялостни решения за електрифициран транспорт, които ние заедно с нашата глобална мрежа от дилъри и сервизи можем да предоставим, ще играят жизненоважна роля за гарантиране на успеха на нашите клиенти“, смята Рогер Алм.

Електрическите камиони с водородни горивни клетки са следващата стъпка
Гледайки в перспектива, дори тежкотоварни превози на дълги разстояния ще могат да се извършват с електрически превозни средства. За да отговори на амбициозните изисквания както за голяма товароносимост, така и за много по-голям пробег, Volvo Trucks планира да използва водородни горивни клетки за генериране на електричество.

„Тази технология се развива бързо и нашата амбиция е да направим електрифицирани също и превозите на дълги разстояния, като използваме и батерии, и горивни клетки“, заявява Рогер Алм. „Нашата цел е да започнем да продаваме електрически камиони с горивни клетки през втората половина на това десетилетие и сме уверени, че можем да я осъществим.“

Моделна гама от електрически превозни средства на Volvo Trucks за Европа

  • Volvo FH Electric – за регионален и междуградски транспорт.
  • Volvo FM Electric – универсален камион за тежкотоварни локални превози и регионална дистрибуция.
  • Volvo FMX Electric – за по-чист и по-тих транспорт в строителството.
  • Volvo FE Electric – за локална и градска дистрибуция, транспортиране на отпадъци.
  • Volvo FL Electric – за локална и градска дистрибуция.
  • Програмата включва и Volvo VNR Electric за северноамериканския пазар.

Технически факти

  • Volvo FH, FM и FMX Electric: Пробег до 300 km. Непрекъсната мощност 490 kW. Максимален въртящ момент 2400 Nm. Капацитет на батерията до 540 kWh. Брутно тегло на композицията (GCW) до 44 тона.
  • Volvo FE Electric: Пробег до 200 km. Непрекъсната мощност 330 kW. Максимален въртящ момент до 850 Nm. Капацитет на батерията до 264 kWh. Брутно тегло на композицията (GCW) 27 тона.
  • Volvo FL Electric: Пробег до 300 km. Непрекъсната мощност 165 kW. Максимален въртящ момент до 425 Nm. Капацитет на батерията до 396 kWh. Брутно тегло на композицията (GCW) 16 тона.

*Според статистиката „Товарен автомобилен транспорт по изминато разстояние“ на Евростат 45% от всички превозвани по суша товари в Европа са изминали разстояние, по-малко от 300 km.
 

Връзка към изображения с висока разделителна способност
Връзка към филма за новите електрически тежкотоварни камиони.

За допълнителна информация се обръщайте към:

Ина Игнатова
имейл: ina.ignatova@volvo.com

Volvo Trucks доставя цялостни транспортни решения за взискателни професионални клиенти с пълната си гама от средно- и тежкотоварни камиони. Подпомагането на клиентите се осъществява чрез глобална дилърска мрежа, състояща се от 2 300 сервизни точки в 130 страни. Камионите Volvo се асемблират в 12 държави по света. През 2023 г. глобално са доставени приблизително 145 000 камиони Volvo. Volvo Trucks е част от Volvo Group, един от водещите световни производители на камиони, автобуси, строителни машини и морски и индустриални двигатели. Групата предоставя и цялостни решения за финансиране и обслужване. Дейността на Volvo Trucks се базира на основните ценности за качество, безопасност и грижа за околната среда.